Wiosenne cięcie roślin w ogrodzie

2018-03-22 15:02

Cięcie to jedna z ważniejszych prac pielęgnacyjnych. Poprawia kondycję roślin, sprawia, że mają ładniejszy kształt, intensywniej kwitną, rodzą dobre owoce.

Wiosenne cięcie rozpoczynamy, gdy temperatura ustabilizuje się powyżej zera, czyli zwykle w pierwszej połowie marca. Lepiej dłużej nie zwlekać. Niektóre rośliny przycięte zbyt późno, gdy ruszyła już wegetacja, „płaczą”, wypuszczając bardzo dużo soku. W tym czasie nie wolno ich kaleczyć. Formowanie kończymy, zanim rozpocznie się sezon gniazdowania ptaków.

  • Po co ciąć. Żeby nadać roślinie ładny kształt, prześwietlić koronę, usunąć chore pędy. Przycięte rośliny lepiej rosną i są zdrowsze, obficiej kwitną i plonują, ponieważ do wnętrza korony dociera dużo światła.
  • Kiedy. Najlepiej w słoneczny dzień, bo wówczas rany po cięciu szybciej przesychają i zabliźniają się. To zmniejsza ryzyko zainfekowania ich drobnoustrojami wywołującymi choroby drewna.
  • Jak. Powierzchnia cięcia powinna być równa i gładka, bo takie rany lepiej się goją niż te, których brzegi są zmiażdżone czy poszarpane.


O cięciu krzewów ozdobnych, pnączy, żywopłotów oraz drzew i krzewów owocowych przeczytaj w artykule "Wiosenne postrzyżyny" w Poradniku Muratora: URZĄDZAMY OGRÓD

 


Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE