Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek! Podlej nią rośliny. Są takie, którym woda po jajkach bardzo służy

2023-04-18 10:37

Wodę po ugotowaniu jajek najczęściej wylewamy do zlewu, a to duży błąd, bo można ją jeszcze pożytecznie wykorzystać. Od teraz zmień ten nawyk, bo woda, która zostaje po gotowaniu jajek, to znakomita odżywka dla roślin! Jakie rośliny podlewać wodą po gotowaniu jajek? Dla których roślin taka woda to skarb?

Woda po gotowaniu jajek
Autor: gettyimages Woda po gotowaniu jajek jest cenna dla niektórych roślin, lepiej jej nie wylewaj, a użyj do podlewnia

Spis treści

  1. Woda po gotowaniu jajek cenna dla roślin
  2. Co zawiera woda po gotowanych jajkach?
  3. Jakie rośliny podlewać wodą po go jajkach?
  4. Dla jakich roślin woda po jajkach nie będzie dobra?
  5. Jak temperatura wody po gotowaniu jajek najlepsza dla roślin?

Podczas przyrządzania codziennych posiłków, wielokrotnie zdarza nam się marnować produkty, które moglibyśmy jeszcze wykorzystać. Jednym z nich jest woda, która pozostaje po gotowaniu jajek - najczęściej wylewamy ją do zlewu. Warto ją jednak pozostawić i użyć do podlewania roślin w domu lub ogrodzie.

Woda po gotowaniu jajek cenna dla roślin

Podczas gotowania jajek do wody przedostają się zawarte w nich cenne minerały, które mogą posłużyć jako źródło substancji odżywczych dla uprawianych roślin. Podlewanie taką wodą warzyw czy kwiatów nie tylko wzmacnia rośliny, pobudzając ich wzrost i rozwój, ale też stanowi alternatywę dla sztucznych nawozów mineralnych. Ponieważ woda po gotowaniu jest rodzajem naturalnego, niezbyt skoncentrowanego wywaru, zawierającego wiele związków chemicznych i minerałów, ale w niewielkich ilościach, nie niesie ze sobą ryzyka przenawożenia roślin i skażenia środowiska. Pozwala też ograniczyć wydatki na gotowe preparaty nawozowe, a także spożytkować kuchenne odpady zgodnie z modnym w ostatnim czasie trendem zero west.

Woda po ugotowaniu jajek
Autor: GettyImages Woda po ugotowaniu jajek

Co zawiera woda po gotowanych jajkach?

Jajka gotujemy zwykle w całości, nie pozbawiać ich wcześniej twardej, złożonej głównie z węglanu wapnia skorupki, dlatego woda po ich gotowaniu właśnie tego związku będzie zawierała najwięcej, choć obecne będą w niej też inne minerały, takie jak fosfor, magnez, miedź, chrom, choć w śladowych ilościach.

Jakie rośliny podlewać wodą po go jajkach?

Woda po jajkach sprawdzi się jako nawóz dla roślin preferujących obojętny lub zasadowy odczyn podłoża oraz gatunków tolerancyjnych względem pH gleby, takich jak orliki, dzwonki, bukszpany, powojniki, goździki, bodziszki czy kosaćce, a także sansewierie, grubosze czy hoje.

Dla jakich roślin woda po jajkach nie będzie dobra?

Ponieważ węglan wapnia wykazuje właściwości odkwaszające, zawierająca go woda po gotowaniu jajek nie będzie odpowiednia do podlewania roślin kwasolubnych, np.:

  • różaneczników,
  • azalii,
  • borówek amerykańskich,
  • wrzosów.

Jak temperatura wody po gotowaniu jajek najlepsza dla roślin?

Ostatnia ważna sprawa, na którą musimy zwrócić uwagę, chcąc wykorzystywać wodę po gotowaniu do podlewania roślin to jej temperatura. Rośliny nie znoszą podlewania wodą o wysokiej temperaturze, a tym bardziej gorącej, dlatego zanim sięgniemy po naczynie z wodą, w której wcześniej gotowaliśmy jajka bądź warzywa, sprawdźmy, czy dostatecznie wystygła i osiągnęła temperaturę pokojową, w przeciwnym razie możemy uszkodzić korzenie roślin, doprowadzając do ich obumarcia.

Przeczytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.