"Na takie mrozy czekaliśmy cały rok". Zbiory winogron w zimie. Były zmrożone na kamień

2025-02-21 12:17

Siarczysty mróz w winnicy zmroził owoce na kamień. Właściciele załamują ręce? Wcale nie. Udało się coś, co zdarza się rzadko - zbiory winogron w lutym. - Czekaliśmy na odpowiednio zimna pogodę i wytłoczyliśmy bardzo intensywny sok - chwalą się w winnicy Skarb Templariuszy w Szczecinie. - Udało nam się zebrać winogrona odmiany johanniter i cabernet cortis. Pierwszy raz w historii Winnicy Turnau podczas mrozów sięgnęliśmy po tę czerwoną odmianę - mówią właściciele winnicy w Baniewicach.

Spis treści

  1. Winorośl. Jak chronić ją przed mrozem?
  2. Siarczysty mróz w winnicach - zimowe zbiory
  3. Nie wszystkie winogrona zbiera się jesienią
  4. Na termometrze minus 10 stopni. Zbiory winogron
  5. Co to jest wino lodowe?
  6. Polskie wino lodowe to prawdziwy rarytas
  7. Winobranie w lutym. Zdjęcia
#MuratorOgroduje: Sposoby na zabezpieczenie roślin przed zimą

Winorośl. Jak chronić ją przed mrozem?

Pamiętacie, jak wiosną pisaliśmy, że mróz zaatakował winnice? Wówczas spowodował ogromne straty i zniszczył wiele roślin, a właściciele próbowali ratować je w różny sposób - a to rozpalając ogniska, a to "robiąc wiatr" za pomocą helikoptera, co podnosiło temperaturę przy ziemi. To działo się w okolicach Zaboru. Z kolei winnice Siedem Wzgórz i Molias użyły zraszaczy, by skuć winorośla lodem, który tworzył warstwę izolacyjną.

Cóż, w kwietniu mróz nie wróżył nic dobrego. W lutym jest inaczej. I choć ostatnie dni były w Polsce wyjątkowo mroźne, a północno - zachodnią Polskę dotknęły wyjątkowo niskie temperatury (w lubuskiem 18 lutego nad ranem było minus 18 stopni), to właściciele winnic... się cieszą. Dlaczego? Bo siarczyste mrozy przysłużyły się zimowym zbiorom winogron. Dzięki nim powstanie prawdziwy rarytas.

Siarczysty mróz w winnicach - zimowe zbiory

Czytaj też:

Jak uprawiać winorośl? Porady

Czy winogrona przetrwają przymrozki i odbiją?

- Czekaliśmy na odpowiednio zimna pogodę i wytłoczyliśmy bardzo intensywny sok na pyszne wino - poinformowali właściciele firmy Skarb Templariuszy ze Szczecina na Facebooku.

Nie wszystkie winogrona zbiera się jesienią

Jak informują przedstawiciele Winnicy Turnau w Baniewicach w województwie zachodniopomorskim, na takie mrozy czekano tu cały rok. Najniższe tej zimy temperatury umożliwiły wyjątkowe, zimowe zbiory, których efektem będzie wino lodowe. Bo choć zbiory w winnicach trwają od września do listopada, to nie wszystkie winogrona w Polsce zbiera się jesienią, a mróz - nie zawsze jest ich wrogiem.

– Część gron zostawiamy na zbiory zimą – mówi Jacek Turnau z Winnicy Turnau. – Czekamy, kiedy temperatura odpowiednio spadnie, a winogrona zamarzną i staną się twarde. Zbieramy je nocą i zawozimy do winiarni. Z każdego grona wyciskamy niewielką ilość słodkiego i esencjonalnego soku. Tłoczenie zamarzniętych owoców w prasie odbywa się w ciągu dnia i także wtedy powinna panować ujemna temperatura – dodaje.

Na termometrze minus 10 stopni. Zbiory winogron

W poniedziałek 17 lutego 2025 o godz. 4 nad ranem w Baniewicach temperatura spadła do -10 stopni, co pozwoliło na rozpoczęcie przygotowań do zbiorów. Godzinę później przystąpiono do winobrania, a następnie wyciskania moszczu z zamarzniętych gron.

– Tegoroczne zbiory na wino lodowe są dla nas wyjątkowe. Udało nam się zebrać 728 kg winogron odmiany johanniter, a także 1224 kg winogron odmiany cabernet cortis – to pierwszy raz w historii Winnicy Turnau, kiedy podczas mrozów sięgnęliśmy po tę czerwoną odmianę. Uzyskaliśmy w ten sposób moszcz, który zostanie poddany fermentacji – mówi Jacek Turnau, współwłaściciel winnicy.

Zobacz zdjęcia: skuta lodem winnica Molias na wiosnę i czytaj dalej

Co to jest wino lodowe?

Wino lodowe to rzadko spotykane słodkie i ekstraktywne wino, produkowane na dwa sposoby. Pierwszy - powstaje z zamarzniętych na krzewie winogron, które są wyciskane przed rozmarznięciem. Drugi: wino lodowe są przerabiane winogrona, które były pozostawione na krzewie w celu nabrania szlachetnego wariantu pleśni Botrytris cinerea, ale nie zostały nią porażone. Najwięcej takiego wina powstaje w Kanadzie, ale też w Niemczech. Nazywa się je eiswein lub ice wine.

Polskie wino lodowe to prawdziwy rarytas

Polskie wino lodowe to prawdziwy rarytas. W Winnicy Turnau jego historia rozpoczęła się ponad 8 lat temu. Premierowy rocznik został doceniony nie tylko w kraju, ale również za granicą – La Revue du vin de France, najbardziej ceniony francuski miesięcznik winiarski i wydawca słynnych przewodników, umieścił to wino na liście 50 słodkich win świata, których warto spróbować.

Wina lodowego powstaje niewiele. Z tegorocznych mrozów może powstać około 900 butelek wina. Niedawno swoją premierę miał rocznik 2023. Każdej z 597 butelek nadano unikatowy numer. 

– Bardzo się cieszymy, że udało nam się przeprowadzić te zbiory. Nie było to oczywiste, bo zdarzały się roczniki, kiedy mróz nie był wystarczający, by zmrozić owoce „na kamień”. W tym roku zimowe winobranie przeprowadziliśmy później niż zazwyczaj, ale najważniejsze, że ostre mrozy w końcu zawitały do naszego regionu – mówi Jacek Turnau.

Winobranie w lutym. Zdjęcia

Murowane starcie
Ogrzewanie – podłogowe czy grzejniki? MUROWANE STARCIE
Murator Google News
Autor: