Jak uprawiać winorośl w ogrodzie. Winogrona - uprawa i pielęgnacja
Chcesz mieć winorośl w ogrodzie? Przygotowaliśmy poradnik, jak uprawiać winorośl. Winogrona z własnego ogrodu są smaczne i zdrowe. Wiele osób zastanawia się, czy w Polsce jest możliwa uprawa winorośli, a jeśli tak, to czy jej pielęgnacja nie jest zbyt kłopotliwa dla przeciętnego właściciela ogrodu. Podpowiadamy, jak uprawiać winorośl w ogrodzie.
Winorośl ma dużo zalet: do wzrostu potrzebuje niewiele miejsca (można ją uprawiać nawet na bardzo małej działce) i nie wymaga specjalnego podłoża. Wiele odmian jesienią przebarwia się na różne odcienie czerwieni, bordo i żółci. Jest długowieczna; zaczyna owocować już w trzecim roku po posadzeniu, i tak przez następne dziesiątki lat. Nawet w naszym północnym kraju możliwa jest uprawa odmian, które rodzą owoce przypominające te z cieplejszych rejonów świata.
Jakich zasad trzeba przestrzegać, by mieć zadbaną i owocującą winorośl w ogrodzie. Przygotowaliśmy krótki poradnik dla amatorów, którzy chcą uprawiać winorośl w ogrodzie.
Spis treści
- Uprawa winorośli - jakie wymagania ma winorośl
- Sadzonki winorośli
- Sadzenie winorośli
- Winorośl uprawa - nawożenie i podlewanie
- Winorośl uprawa - ściółkowanie
- Winorośl uprawa - cięcie
- Przygotowanie winorośli do zimy
- Uprawa winorośli - ochrona przed chorobami i szkodnikami
Uprawa winorośli - jakie wymagania ma winorośl
- Stanowisko dla winorośli. Winorośl lubi ciepło i zaciszne miejsca. Ogrody otoczone żywopłotami, murowanymi ogrodzeniami, osłonięte ścianami budynków są korzystnym siedliskiem nawet w zimnych rejonach kraju. Stanowisko powinno być słoneczne. Szczególne wymagania mają odmiany deserowe, które nie są zupełnie odporne na mróz.
- Podłoże dla winorośli. Winorośl nie ma specjalnych wymagań, jeśli chodzi o glebę, i łatwo przystosowuje się do środowiska. Wystarczy jej przeciętna ziemia ogrodowa, dobrze też rośnie w przepuszczalnej i piaszczystej glebie, która wiosną szybko się nagrzewa. Jedynie podmokłe podłoże nie jest polecane do uprawy tej rośliny; wcześniej trzeba je zdrenować.
Sadzonki winorośli
Najlepiej kupować sadzonki winorośli w pojemnikach, bo przyjmują się lepiej niż sadzonki wykopywane z gruntu. Należy zwrócić uwagę na to, żeby miały zdrowe, intensywnie zielone liście. Sadzonka powinna mieć około 50 cm wysokości. Jeśli rośliny będą sadzone pod koniec lata, muszą mieć zdrewniały pęd do wysokości co najmniej 10 cm. Dzięki temu lepiej przezimują. Także rośliny kupowane wczesną wiosną w stanie bezlistnym powinny mieć zdrewniały pęd z nabrzmiałymi pąkami.
Autor: GettyImages
Żeby cieszyć się smakiem pysznych winogron z własnej uprawy należy pamiętać o odpowiednich zabiegach pielęgnacyjnych, w tym nawożeniu winorośli
Sadzenie winorośli
- Termin sadzenia winorośli. Sadzonki z liśćmi sprzedawane w pojemnikach można sadzić od połowy maja do października. Sadzonki wykopywane z ziemi (w stanie bezlistnym) można sadzić jesienią od października do nadejścia mrozów, lub wiosną po rozmarznięciu gleby, jednak nie później niż w pierwszych dniach maja.
- Jak sadzić winorośl. Należy wykopać dół średnicy i głębokości 40 cm, a następnie wypełnić go żyznym podłożem lub ziemią ogrodową wymieszaną pół na pół z rozłożonym kompostem. W tak przygotowanym miejscu można sadzić winorośl, zachowując między sadzonkami odstęp 100-150 cm. Glebę wokół roślin warto wyłożyć ściółką (na przykład z przekompostowanej kory), która zapobiegnie wzrostowi chwastów i nadmiernemu parowaniu wody z gleby. Zabezpieczy też korzenie przed wahaniami temperatury.
Winorośl uprawa - nawożenie i podlewanie
Nawożenie winorośli. Co roku jesienią warto rozłożyć 3-centymetrową warstwę kompostu. Można też trzy razy, począwszy od wczesnej wiosny, a skończywszy w czerwcu, zasilić rośliny wieloskładnikowym nawozem mineralnym (na przykład przeznaczonym specjalnie dla winorośli). Zalecaną dawkę dzielimy na dwie części i stosujemy ją w kwietniu i maju. Jedynie na glebach piaszczystych dzielimy ją na trzy porcje i stosujemy w kwietniu, maju i czerwcu, a na nieprzepuszczalnych glinach – raz w kwietniu.
Nawozy mineralne trzeba stosować z umiarem, ściśle przestrzegając dawek zalecanych na opakowaniu. Przenawożone rośliny gorzej zimują i częściej chorują (niekorzystnie wpływa na nie zwłaszcza nadmiar azotu).
Podlewanie winorośli. Winorośl tworzy rozległy system korzeniowy i jest odporna na brak wody. Jedynie na glebach piaszczystych w czasie przedłużającej się suszy należy podlewać winorośl. Szczególnie, jeśli została ona niedawno posadzona lub jeżeli susza przypada na okres tworzenia się owoców. Winorośl posadzoną wzdłuż ścian budynków trzeba nawadniać częściej, bo ziemia w takich miejscach znacznie szybciej przesycha.
Częstą przyczyną żółknięcia liści winorośli jest zbyt duża zawartość wapnia w glebie, który powoduje, że wzrasta jej odczyn pH. Odmiany altanowe najlepiej rosną w glebie lekko kwaśnej o pH 5,5-6, a odmiany deserowe w glebie, której pH wynosi 6,2-6,8. Jeśli odczyn gleby jest większy niż podane wartości, roślina gorzej przyswaja magnez i żelazo. Efektem jest chloroza liści. Można jej zapobiec, opryskując rośliny na przykład roztworem Florovitu lub chelatem żelazowym.
Winorośl uprawa - ściółkowanie
Winorośl wymaga ściółkowania. Glebę wokół roślin warto wyłożyć ściółką (na przykład z przekompostowanej kory), która zapobiegnie wzrostowi chwastów i nadmiernemu parowaniu wody z gleby. Zabezpieczy też korzenie przed wahaniami temperatury.
Winorośl uprawa - cięcie
Odmiany altanowe winorośli tnie się umiarkowanie, usuwając nadmiar zagęszczających się pędów. Grube ramiona rozpięte na pergoli, altanie czy murze spełniają te same funkcje co pień i nie wymagają cięcia.
Odmiany deserowe winorośli powinny być cięte corocznie, bo tylko wtedy dobrze owocują. Największe plony dojrzewają na tegorocznych pędach, które wyrosły z pędu ubiegłorocznego. Dlatego należy tak prowadzić krzew, by po jesiennym cięciu winorośli zostały dwa-trzy pędy jednoroczne z pąkami kwiatowymi.
Przygotowanie winorośli do zimy
Najgorsze dla winorośli są odwilże w styczniu i lutym, które rozhartowują roślinę, oraz nawet niewielki marcowy mróz (uszkadza pąki kwiatowe,co sprawia, że z pędów wyrastają tylko liście). Najbardziej wrażliwe są odmiany deserowe. Jesienią obsypujemy je 30-centymetrowymi kopczykami ziemi (zabezpieczą korzenie i podstawy roślin). Pędy okrywamy włókniną, chochołem lub lepiej przyginamy do gruntu i przysypujemy ziemią. Podobnie postępujemy z odmianami winnymi i altanowymi do czwartego roku uprawy.
Winorośl posadzona przy murach i tam, gdzie nie ma wysuszających mroźnych wiatrów, znacznie lepiej znosi niskie temperatury. Zbawienny jest śnieg, który chroni przed mrozem zarówno korzenie, jak i pędy (parując, oddaje ciepło, co często wystarcza, by zmniejszyć negatywne skutki mrozu.
Uprawa winorośli - ochrona przed chorobami i szkodnikami
W uprawie winorośli nie da się zupełnie wyeliminować oprysków, ale można je ograniczyć, stosując profilaktykę. Latem trzeba systematycznie usuwać porażone części roślin, a jesienią grabić opadłe liście i obrywać z pędów „mumie”, czyli zaschnięte owoce, bo są na nich przetrwalniki chorób: mączniaków właściwych i rzekomych oraz szarej pleśni, zimują tu też przędziorki.Ważne jest zasilanie roślin nawozami, najlepiej organicznymi, na przykład kompostem. To wpływa na ich dobrą kondycję i w konsekwencji sprawia, że są odporniejsze. Trzeba natomiast uważać, stosując nawozy mineralne. Ich nadmiar – zwłaszcza związków azotu – powoduje, że tkanki roślin stają się delikatniejsze, podatne na wszelkie infekcje i chętniej zasiedlane przez szkodniki.Z oprysków warto przeprowadzić pod koniec maja profilaktyczny przeciwko chorobom stosując Dithane, Miedzian, Siarkol. Siarkol zastosowany wczesną wiosną ogranicza też występowanie przędziorków.
Nie przegap:
Uprawa borówki wysokiej w ogrodzie >>>
Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie i na działce >>>
Jak uprawiać i pielęgnować dereń jadalny? >>>
Polecany artykuł: