Najgroźniejsze choroby winorośli - jak rozpoznać i zwalczać?

2024-08-09 8:30

Choroby winorośli mogą występować na różnych częściach rośliny: od pędów i liści po owoce. Aby uniknąć chorób winorośli, należy prowadzić działania profilaktyczne, a w razie porażenia, zwalczać patogeny bezpośrednio po wystąpieniu pierwszych objawów chorobowych. Później, z każdym dniem może być coraz trudniej. Poznaj najgroźniejsze choroby winorośli.

Spis treści

  1. Najgroźniejsze choroby winorośli
  2. Mączniak prawdziwy na winorośli
  3. Mączniak rzekomy na winorośli
  4. Galeria: zobacz objawy chorób winorośli
  5. Biała zgnilizna winogron
  6. Szara pleśń na winorośli
  7. Antraknoza winorośli

Choroby winorośli można w pewnym stopniu ograniczyć dzięki prawidłowej uprawie i systematycznym wykonywaniom działań profilaktycznych. Pnącza nie powinny rosnąć zbyt gęsto. Należy je nawozić w sposób zrównoważony, unikając intensywnego i przede wszystkim późnego nawożenia azotem. Warto uwzględnić przy tym nawozy zawierające dużo niedocenianych mikroelementów, wpływających na wiele istotnych procesów fizjologicznych, a także smak owoców.

Opadłe liście (i inne fragmenty roślin) powinno się grabić i niszczyć. Warto również uprawiać odmiany odporne lub mało podatne na konkretnego patogena (szczególnie jeśli pojawił się masowo w ostatnich latach). Czasem jednak nawet odpowiednia pielęgnacja nie wystarczy i na winorośli pojawiają się niepokojące objawy zwiastujące chorobę.

Najgroźniejsze choroby winorośli

Do najgroźniejszych chorób winorośli zalicza się: mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, białą zgniliznę winogron, szarą pleść, antraknozę.

Mączniak prawdziwy na winorośli

Mączniak prawdziwy – prawdopodobnie jest nie tylko groźną, ale jednocześnie najczęstszą chorobą grzybową porażającą winorośl. Objawy są widoczne na różnych częściach, głównie w postaci mączystego nalotu. Pędy i kwiaty ciemnieją, a z czasem zamierają. Blaszki liściowe zwijają się na brzegach (dotyczy to zwłaszcza młodych liści). Na wierzchniej stronie blaszki liściowej pojawiają się jasne plamy, które z czasem pokrywają się białawym lub szarym nalotem. Na młodych owocach widoczne są ciemne plamki i charakterystyczne przebarwienia w kształcie pajęczynek. Skórka zasycha, miąższ rozrasta się, w konsekwencji owoce pękają (głęboko - aż do nasion) i gniją.

Zwalczanie: Porażone pędy (i inne części) w początkowym etapie rozwoju mączniaka powinno się usuwać - to może zahamować silne rozprzestrzenianie się patogenu. Bezpośrednio na mączniaka stosuje się preparaty chemiczne zawierające siarkę, np. Siarkol 80 WP.

Mączniak rzekomy na winorośli

Mączniak rzekomy – choroba grzybowa objawia się głównie na liściach, rzadziej poraża młode pędy, kwiaty i owoce. Na górnej stronie blaszki liściowej (zwłaszcza u młodych liści) zaobserwować można przebarwienia (najczęściej okrągłe żółtobrązowe plamy – mogą układać się w mozaiki), na dolnej występuje szarawy, dość „puszysty” nalot. Porażone tkanki z czasem brązowieją i zasychają. Zbrązowiałe owoce opadają. Przy intensywnym porażeniu winorośl jest na tyle osłabiona, że spada jej mrozoodporność (i odporność na inne niekorzystne czynniki, np. szkodniki).

Zwalczanie: Aby ustrzec winorośl przed mączniakiem rzekomym warto przeprowadzać profilaktyczne zabiegi chemiczne. Pierwszy wykonuje się bezpośrednio przed kwitnieniem, drugi po zakończeniu kwitnienia. Skutecznym środkiem na mączniaka jestPolyversum WP, PREV-AM.

Galeria: zobacz objawy chorób winorośli

Biała zgnilizna winogron

Biała zgnilizna winogron – choroba najintensywniej rozwija się na uszkodzonych (np. przez grad, inne choroby – mączniak prawdziwy, osy, ptaki) owocach. Pierwszym widocznym objawem jest przebarwianie owoców: przybierają nienaturalną, jasnobrązową barwę. Następnie owoce marszczą się i zasychają. Na latoroślach pojawiają się brązowe plamki. W końcu pokrywają całą powierzchnie a porażone organy zasychają.

Zwalczanie: Działania profilaktyczne polegają na niedopuszczaniu do mechanicznych uszkodzeń owoców oraz ich usuwaniu (gdy problem już wystąpi). Gdy pojawią się pierwsze objawy choroby, należy wykorzystać fungicydy (mogą być te same, co do ochrony winorośli przed mączniakiem rzekomym).

Szara pleśń na winorośli

Szara pleśń – ta „wszędobylska” choroba grzybowa poraża także winorośl. Owoce porażonej rośliny przebarwiają się na brązowo i gniją. Na skórce pojawia się szarawy, pylący nalot. Przy intensywnym porażeniu „zaatakowane” zostają także liście. Występują na nich plamy otoczone brązową obwódką. Z czasem tkanka zamiera i również zostaje pokryta pylącym nalotem.

Zwalczanie: Walka z chorobą jest trudna – ważna jest profilaktyka (formowanie pnączy, odpowiednia rozstawa, wybór odmian mało podatnych). Ze środków ochrony roślin zapobiegawczo i doraźnie warto stosować Switch 62,5 WG. W latach charakteryzujących się częstymi i intensywnymi opadami profilaktyczny zabieg warto wykonać jeszcze przed kwitnieniem.

Antraknoza winorośli

Antraknoza – objawy są widoczne na wszystkich zielonych częściach winorośli. Na liściach występują brązowe, z czasem bordowobrązowe plamy. Porażona tkanka zasycha i wykrusza się. Następnie liście czernieją, zwijają się i opadają. Na zdrewniałych pędach widać popękane miejsca z ranami. Na jagodach zaobserwować można okrągłe siwe plamy (z czasem skórka robi się w tych miejscach twarda i pęka). W końcowym rezultacie owoce zasychają, tworząc „mumie”.

Zwalczanie: Do choroby nie dopuszcza się profilaktycznie stosując preparaty przeciwko obu mączniakom. Gdy antraknoza już wystąpi, jedynym rozwiązaniem jest usunięcie i całkowite spalenie roślin. Miejsca, gdzie rosły warto opryskać środkami ochrony roślin.

Przeczytaj też:

#MuratorOgroduje: Jak stworzyć letni salon? Renowacja mebli ogrodowych
Materiał sponsorowany

Skarby ogrodu - czy poznasz wszystkie owoce z domowego ogrodu i sadu?

Pytanie 1 z 9
Owoc na zdjęciu to...
aronia
Listen to "Murowane starcie" on Spreaker.