Cięcie winogron wiosną. Kiedy wykonać przycinanie winogron? Jak prawidłowo to zrobić?

2024-03-14 8:18

Cięcie winogron na wiosnę jest konieczne dla prawidłowego wzrostu i obfitego owocowania. Trzeba wiedzieć, że winorośl wymaga silnego cięcia. Kluczowy jest termin cięcia winogron. Podpowiadamy, kiedy wiosną przycinać winogrona? Jak prawidłowo przycinać winogrona?

Spis treści

  1. Cięcie winogron na wiosnę to podstawa uprawy
  2. Kiedy wiosną przycinać winogrona?
  3. Inne terminy cięcia winogron
  4. Cięcie winogron - jak ciąć winorośl?
  5. Jak prawidłowo przycinać winogrona?

Cięcie winogron na wiosnę to podstawa uprawy

Winorośl (rodząca winogrona) wymaga najsilniejszego cięcia z wszystkich krzewów owocowych. Cięcie winorośli to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie tej rośliny.  Jest ono niezbędne dla jej prawidłowego wzrostu, zdrowotności oraz regularnego i obfitego owocowania. Systematyczne przycinanie winorośli jest konieczne dla kontrolowania wzrostu pędów, dzięki niemu łatwiejsze jest również wykonanie innych zabiegów pielęgnacyjnych.

Niestety, cięcie winogron nie jest prostym zabiegiem, zwłaszcza dla niedoświadczonych ogrodników. Jeśli winorośli nie będziemy regularnie przycinać, krzewy nadmiernie się zagęszczą, co będzie skutkować tym, że owoców będzie mało i będą one drobne i kwaśne. Z kolei nadmierne cięcie może doprowadzić do braku lub bardzo skąpego kwitnienia.

Kiedy wiosną przycinać winogrona?

Główne cięcie winorośli przeprowadza się w okresie spoczynku zimowego (spoczynek zimowy to okres od opadnięcia liści do początku wegetacji – tzw. „ruszenia soków”) - najlepiej już pod koniec lutego lub na początku marca. Zbyt wczesne przeprowadzenie zabiegu przycinania może prowadzić do przemarzania pędów (nie należy ciąć winorośli przy silnych mrozach), natomiast zbyt późne przystąpienie do cięcia - czyli w okresie "płaczu łozy" - opóźnia gojenie się ran po cięciu, a to z kolei przyczynia się do osłabienia rośliny i wystąpienia ryzyka infekcji chorobami winorośli.

Inne terminy cięcia winogron

Cięcie winorośli podstawowe. Wykonujmy je w stadium uśpienia rośliny – w listopadzie lub wiosną w końcu marca. Wszystkie odmiany deserowe i niektóre winne, które wytrzymują mróz nie większy niż -22°C, a także rośliny do czwartego roku życia, tniemy jesienią i zabezpieczamy przed mrozem. Odmiany bardziej odporne na mróz tniemy wiosną, ale nie później niż dziesięć dni przed płaczem łozy, czyli ruszeniem soków w roślinie.

Cięcie winorośli sanitarne. Wykonuje się je po płaczu łozy, czyli w drugiej połowie maja, kiedy krzak jeszcze się nie zagęścił, ale już wypuścił nowe pędy wraz z zawiązkami kwiatów. Wtedy najlepiej widać, które części rośliny są chore, uszkodzone lub przemrożone.

Cięcie winorośli letnie. Przeprowadzamy od czerwca do września. Skracamy pędy boczne za drugim liściem i przycinamy rośliny na wysokości 1,5-1,7 m (z wyjątkiem winorośli altanowych). Usuwamy wilki (zbędne pędy na pniu i ramionach) oraz pasierby (pędy wyrastające z kątów liści). Sposobów formowania winorośli jest dużo, podstawą każdego jest to, że owoce tworzą się tylko na jednorocznych pędach. Z dwuletnich i starszych wyrastają tylko latorośle bez kwiatów. Przez pierwsze dwa lata wszystkie rośliny prowadzimy identycznie. Późniejsze formowanie zależy od odmiany i jej wytrzymałości na mróz.

Przeczytaj też: Najgroźniejsze choroby winorośli - objawy i zwalczanie

Cięcie winogron - jak ciąć winorośl?

Winorośl należy ciąć pod skosem w stronę przeciwną do pąka, na wysokości 1,5 cm nad pąkiem. To ważne zasady ze względu na wspomniany wcześniej „płacz łozy”, czyli wyciekanie soków z rośliny.

Jak prawidłowo przycinać winogrona?

Zanim podejmiemy decyzję o cięciu winorośli warto poznać szczegółowo wymagania odmiany czy odmian, które rosną w naszym ogrodzie oraz specyfikę formy uprawy, którą wybraliśmy. Najbardziej znane formy prowadzenia winorośli to: Guyot double, Guyot simple, Royat, Cesenevy, Głowa, Kurtyna. Bez względu na wybraną formę, pozostawiamy dwie, maksymalnie trzy latorośle, a pozostałe usuwamy.  Latorośle są to ulistnione pędy wyrastające w okresie wegetacji krzewów, a łozy (pędy jednoroczne) to zdrewniałe latorośle po zakończeniu wegetacji.

Przeczytaj też:

Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?

QUIZ: Winogrona - wino, rodzynki czy olej?

Pytanie 1 z 9
Skąd pierwotnie pochodzi winorośl?
Winogrona
Listen on Spreaker.