Jesienne porządki w ogrodzie warzywnym - co trzeba zrobić w warzywniku na koniec sezonu?
Jesienne porządki w ogrodzie warzywnym to obowiązkowy punkt jesiennych prac. Jesień to dobry okres na uporządkowanie warzywnika i przywrócenie żyzności mocno eksploatowanej gleby. Dzięki temu wiosenne prace ograniczą się do planowania, spulchnienia podłoża i siewu warzyw. Jakie zabiegi należy wykonać jesienią?
Autor: www.thinkstockphotos.com
Jesienne zbiory z warzywnika i przydomowego sadu
Spis treści
- Jesienią usuwamy pozostałości po zebranych warzywach i odchwaszczamy
- Jesienne przekopywanie ziemi w ogrodzie warzywnym
- Jesienne nawożenie ziemi – nawozy organiczne
- Wapnowanie gleby w warzywniku jesienią
- Uprawa warzyw poplonowych
- Jesienią wysiej w warzywniku rośliny na nawóz zielony
Po jesiennych zbiorach warzyw na poszczególnych poletkach w warzywniku pozostają puste miejsca. Jeśli do silnych, regularnych mrozów jest wciąż daleko, warzywnik może porosnąć chwastami. Dlatego warto zadbać, aby warzywa (lub inne rośliny) były uprawiane w cyklu od wiosny do jesieni. Ponadto gleba na grządkach w warzywniku powinna być spulchniona i oczyszczona. Do prac, które należy wykonać jesienią należą:
- uprzątanie pozostałości zebranych warzyw,
- wykorzystanie resztek roślinnych,
- przekopywanie ziemi,
- zagospodarowanie pustych miejsc (uprawa poplonów),
- poprawienie jakości gleby.
Jesienią usuwamy pozostałości po zebranych warzywach i odchwaszczamy
Przed rozpoczęciem jakichkolwiek działań w warzywniku należy dokładnie oczyścić podłoże. Przede wszystkim trzeba pozbyć się chwastów (poza kwitnącymi i korzeniami) oraz resztek poplonowych. Jeśli rośliny nie były porażone przez choroby lub zaatakowane przez szkodniki, z powodzeniem można wykorzystać je do tworzenia pryzm kompostowych. W przeciwnym wypadku należy je zebrać i spalić, gdyż mogą przyczynić się do powstawania problemów w przyszłym sezonie.
- Przeczytaj też: Jesień to najlepszy czas na zakładanie kompostownika!
Jesienne przekopywanie ziemi w ogrodzie warzywnym
Puste miejsca należy przekopać (lub przeorać) i wyrównać. Tam, gdzie będą uprawiane warzywa korzeniowe, gleba powinna być przekopana głębiej. Odwrócenie warstwy gruntu pozwala roślinom korzystać ze składników pokarmowych, które były do tej pory dla nich niedostępne. Ponadto jest to sposób na zniszczenie patogenów i szkodników glebowych. Warto zwrócić uwagę, że pędraki najintensywniej żerują na głębokości do 30 cm. Jesień to dla nich czas „gromadzenia zapasów”. Oprócz przekopywania gleby efektywne jest także dokładne nakłuwanie podłoża. Takie rozwiązanie częściej jest jednak wykorzystywane do ochrony trawnika niż warzywniaka.
Jesienne nawożenie ziemi – nawozy organiczne
Warzywa mają zwykle duże potrzeby pokarmowe. Spełnienie ich wymagań gwarantuje zadowalający plon. Dobrym sposobem racjonalnego wykorzystania składników pokarmowych w glebie jest uprawa po sobie warzyw wytwarzających różny system korzeniowy. To jednak nie wszystko. Gleba powinna być regularnie nawożona. Dobre rezultaty uzyskuje się przez jesienne stosowanie nawozów organicznych (w szczególności obornika i kompostu). Nawóz należy przekopać z podłożem. Cenny jest także popiół drzewny (zawiera sporo fosforu i potasu).
Wapnowanie gleby w warzywniku jesienią
Jesienią warto sprawdzić odczyn podłoża – mierniki można kupić w sklepie ogrodniczym. Jeśli gleba jest zbyt kwaśna, należy zastosować wapnowanie. Nawozów wapniowych nie powinno się jednocześnie stosować z innymi (np.: organicznymi). To zapobiegnie sytuacji, w której gleba będzie bogata w składniki pokarmowe, ale te nie będą dostępne dla roślin. Dawki wapnowania zależą od wskazanego pH, typu gleby (lekka, ciężka) oraz rodzaju nawozu. Na 10 m² potrzeba około 2-6 kg Cao. Dokładną ilość nawozu liczy się z proporcji. Jeśli przykładowo Nawóz wapniowo-węglanowy będzie zawierał 50 proc. tlenku wapnia, do nawożenia 10 m² zużyjemy od 4-12 kg.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Jesienne zbiory z warzywnika i przydomowego sadu
Uprawa warzyw poplonowych
Jednym ze sposobów utrzymania porządku jest siew w okresie późno letnim (najczęściej od sierpnia do połowy września) warzyw poplonowych. W taki sposób można uprawiać m.in.: rzodkiewkę, szpinak, roszponkę, kalarepę, sałatę, endywię, kapustę pekińską.
Oczywiście należy przy tym uważać, aby w cyklu zmianowania nie uprawiać po sobie gatunków należących do tej samej rodziny (np. kapustowatych).
Jesienią wysiej w warzywniku rośliny na nawóz zielony
Innym sprawdzonym sposobem na jesienne zagospodarowanie warzywniaka jest siew roślin na nawóz zielony. Do tego celu warto wykorzystywać rośliny z rodziny bobowatych (łubin, lucerna, koniczyna, wyka, seradela). Poszczególne gatunki z pomocą bakterii brodawkowatych wiążą azot z powietrza, wzbogacając glebę w ten pierwiastek. Dodatkowo – po przekopaniu z glebą – zwiększają jej przepuszczalność i wspomagają produkcję próchnicy.
Cenioną grupę stanowią także rośliny fitosanitarne odstraszające szkodniki i zapobiegające erozji gleby. Do tej grupy należy m.in. rzepak, gorczyca, żyto i aksamitka. Przy późnym siewie należy wybierać gatunki odporne na mróz. W takim przypadku nawóz zielony z powodzeniem może przetrzymać zimę – będzie koszony dopiero w okresie wiosennym.
- Przeczytaj też: Jak przyspieszyć zbiory warzyw. Sposoby na wcześniejsze plony