Choroby i szkodniki papryki - co najczęściej atakuje paprykę w ogrodzie i pod osłonami

2021-04-29 20:51
Choroby i szkodniki papryki
Autor: GettyImages Uprawiając paprykę najczęściej można spotkać się z chorobami grzybowymi

Papryka jest dosyć wymagającą rośliną oraz podatną na choroby oraz ataki szkodników. Mimo, iż wyhodowano wiele jej odmian, niewiele z nich jest zupełnie odpornych na infekcje. dlatego Kluczowe są wiec działania profilaktyczne – przede wszystkim właściwe warunki uprawy i odpowiednia pielęgnacja.

Uprawiana zarówno w gruncie, jak i pod osłonami papryka może być atakowana przez różne choroby: grzybowe, bakteryjne oraz wirusowe.

Warzywa na balkon - papryka

Częste choroby grzybowe papryki

Z pewnością najczęściej można spotkać się z chorobami grzybowymi, do których należą:

  • Zgorzel siewek papryki – atakuje rośliny, gdy podłoże zbyt wilgotne i zimne (poniżej 12°C); choroba powoduje zamieranie siewek i młodych roślin (zgorzel przedwschodowa), ale może atakować także starsze okazy; porażone rośliny przewracają się, ponieważ tkanka w miejscu zetknięcia z podłożem brązowieje, a później staje jest miękka i wodnista. Zdarza się, że rośliny nie zamierają, ale wówczas dolna część łodygi jest lekko zdrewniała i zbrązowiała.
  • Szara pleśń papryki – najczęściej pojawiająca się choroba w uprawach papryki pod osłonami; szara pleśń powoduje, że na porażonych częściach roślin (liście, pędy i owoce) pojawiają się zielono-szare plamy, z czasem wodniste i miękkie, a następnie pokrywają się biało-szarym nalotem grzybni; choroba może być przenoszona z nasionami, a jej rozwojowi sprzyja wysoka wilgotność powietrza, niska temperatura podczas uprawy (poniżej 15°C) oraz zbyt duże zagęszczenie roślin i niedostateczne wietrzenie (w szklarniach i tunelach).
  • Fytoftoroza paprykifytoftoroza to choroba grzybowa odglebowa, która atakuje wszystkie części rośliny; łodyga i owoce papryki porażane są w miejscach stykania się z powierzchnią gleby, gdzie początkowo tworzą się ciemnozielone, wodniste plamy, które z czasem wysychają; części roślin znajdujące się ponad miejscem infekcji zamierają; porażone owoce ciemnieją, stają się miękkie, wodniste i pokrywają się jasnym nalotem; choroba najczęściej występuje na zbyt wilgotnych glebach, przy zbyt obfitym nawożeniu azotem, na glebach zasolonych oraz przy nadmiernym podlewaniu przy jednoczesnych wysokich temperaturach.

Choroby bakteryjne i wirusowe papryki

Spośród chorób bakteryjnych warto wspomnieć o:

  • mokrej zgniliźnie papryki, która powoduje mokre gnicie owoców i łodyg – porażone owoce pęcznieją i przypominają worki wypełnione płynem,
  • bakteryjna cętkowatość papryki - inną częstą chorobą bakteryjną papryki jest bakteryjna cętkowatość papryki, która dotyka paprykę w gruncie, jak i pod osłonami, gdy uprawiana jest ona w sąsiedztwie pomidorów. Poraża ona liście, łodygi, owoce i pąki kwiatowe, przy czym na owocach pojawiają się charakterystyczne brunatno-czarne plamy średnicy do 1 cm.
  • mozaiki - częstymi chorobami papryki są także mozaiki, powodowane przez wirusy. Przykładem może być mozaika tytoniu na papryce, która objawia się mozaikowymi plamami na liściach i ich lekką deformacją, zahamowaniem wzrostu i ograniczeniem liczby owoców na roślinie.

Przeczytaj też:

Najczęstsze choroby pomidorów gruntowych - objawy i zwalczanie >>

Szkodniki papryki

Może zdarzyć się, że na papryce pojawią się szkodniki, które mogą silnie uszkadzać różne części roślin i obniżać ich plon. Jednym z najczęstszych nieproszonych gości, żerujących na papryce (głównie pod osłonami) jest:

  • mączlik szklarniowy – drobny pluskwiak pokryty białym nalotem. Owad ten może przenosić się z rozsadą papryki lub z sąsiednich upraw (np. ogórka). Wysysając soki z tkanek, uszkadza młode liście (powodując ich chlorozę) i pędy wierzchołkowe, a przez to wzrost roślin i zawiązywanie owoców są silnie zahamowane. Żerowanie mączlika (podobnie jak w przypadku mszyc) wiąże się także z wytwarzaniem przez niego tzw. rosy miodowej na liściach, która stwarza warunki do rozwoju grzybów.
  • mszyce - paprykę często atakują też mszyce - zwykle mszyca ziemniaczana lub mszyca brzoskwiniowa. Żerują one na dolnej stronie liści oraz na pędach, wysysając soki z tkanek. Powoduje to żółkniecie i zamieranie liści, zahamowanie wzrostu oraz zawiązywania owoców. Wato także pamiętać, że mszyce (oraz mączliki) przenoszą groźne choroby wirusowe mogące atakować nie tylko paprykę, ale także inne warzywa (np. ogórki).
  • przędziorki - w ogrodach i pod osłonami na papryce mogą pojawiać się także przędziorki – głównie przędziorek chmielowiec oraz przędziorek szklarniowiec. Te niewielkie roztocza (tworzące drobne pajęczynki) wysysają soki z roślin, powodując tworzenie się na liściach charakterystycznych żółtawych, później brązowiejących plam. Efektem ich żerowania może być zamieranie liści i zniekształcenie owoców papryki.
  • wciornastki - warto wspomnieć także o wciornastkach (wciornastek tytoniowiec i wciornastek zachodni), które żerują na nadziemnych częściach roślin i wysysają z nich soki (przenosząc jednocześnie choroby wirusowe). Konsekwencją tego jest żółknięcie, brązowienie i zamieranie liści, opadanie płatków kwiatów oraz tworzenie się na owocach szarawych plam, które z czasem zagłębiają się, powodując pękanie skórki owoców.
Choroby i szkodniki papryki
Autor: GettyImages Może zdarzyć się, że na papryce pojawią się szkodniki, które mogą silnie uszkadzać różne części roślin i obniżać ich plon

To owoc czy warzywo? Zapomnij, że zdobędziesz 10 punktów

Pytanie 1 z 10
Fenkuł to:
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE