Choroby i szkodniki papryki - co najczęściej atakuje paprykę w ogrodzie i pod osłonami

Choroby i szkodniki papryki
Autor: GettyImages Uprawiając paprykę najczęściej można spotkać się z chorobami grzybowymi

Papryka jest dosyć wymagającą rośliną oraz podatną na choroby oraz ataki szkodników. Mimo, iż wyhodowano wiele jej odmian, niewiele z nich jest zupełnie odpornych na infekcje. dlatego Kluczowe są wiec działania profilaktyczne – przede wszystkim właściwe warunki uprawy i odpowiednia pielęgnacja.

Uprawiana zarówno w gruncie, jak i pod osłonami papryka może być atakowana przez różne choroby: grzybowe, bakteryjne oraz wirusowe.

Warzywa na balkon - papryka

Częste choroby grzybowe papryki

Z pewnością najczęściej można spotkać się z chorobami grzybowymi, do których należą:

  • Zgorzel siewek papryki – atakuje rośliny, gdy podłoże zbyt wilgotne i zimne (poniżej 12°C); choroba powoduje zamieranie siewek i młodych roślin (zgorzel przedwschodowa), ale może atakować także starsze okazy; porażone rośliny przewracają się, ponieważ tkanka w miejscu zetknięcia z podłożem brązowieje, a później staje jest miękka i wodnista. Zdarza się, że rośliny nie zamierają, ale wówczas dolna część łodygi jest lekko zdrewniała i zbrązowiała.
  • Szara pleśń papryki – najczęściej pojawiająca się choroba w uprawach papryki pod osłonami; szara pleśń powoduje, że na porażonych częściach roślin (liście, pędy i owoce) pojawiają się zielono-szare plamy, z czasem wodniste i miękkie, a następnie pokrywają się biało-szarym nalotem grzybni; choroba może być przenoszona z nasionami, a jej rozwojowi sprzyja wysoka wilgotność powietrza, niska temperatura podczas uprawy (poniżej 15°C) oraz zbyt duże zagęszczenie roślin i niedostateczne wietrzenie (w szklarniach i tunelach).
  • Fytoftoroza paprykifytoftoroza to choroba grzybowa odglebowa, która atakuje wszystkie części rośliny; łodyga i owoce papryki porażane są w miejscach stykania się z powierzchnią gleby, gdzie początkowo tworzą się ciemnozielone, wodniste plamy, które z czasem wysychają; części roślin znajdujące się ponad miejscem infekcji zamierają; porażone owoce ciemnieją, stają się miękkie, wodniste i pokrywają się jasnym nalotem; choroba najczęściej występuje na zbyt wilgotnych glebach, przy zbyt obfitym nawożeniu azotem, na glebach zasolonych oraz przy nadmiernym podlewaniu przy jednoczesnych wysokich temperaturach.

Choroby bakteryjne i wirusowe papryki

Spośród chorób bakteryjnych warto wspomnieć o:

  • mokrej zgniliźnie papryki, która powoduje mokre gnicie owoców i łodyg – porażone owoce pęcznieją i przypominają worki wypełnione płynem,
  • bakteryjna cętkowatość papryki - inną częstą chorobą bakteryjną papryki jest bakteryjna cętkowatość papryki, która dotyka paprykę w gruncie, jak i pod osłonami, gdy uprawiana jest ona w sąsiedztwie pomidorów. Poraża ona liście, łodygi, owoce i pąki kwiatowe, przy czym na owocach pojawiają się charakterystyczne brunatno-czarne plamy średnicy do 1 cm.
  • mozaiki - częstymi chorobami papryki są także mozaiki, powodowane przez wirusy. Przykładem może być mozaika tytoniu na papryce, która objawia się mozaikowymi plamami na liściach i ich lekką deformacją, zahamowaniem wzrostu i ograniczeniem liczby owoców na roślinie.

Przeczytaj też:

Najczęstsze choroby pomidorów gruntowych - objawy i zwalczanie >>

Szkodniki papryki

Może zdarzyć się, że na papryce pojawią się szkodniki, które mogą silnie uszkadzać różne części roślin i obniżać ich plon. Jednym z najczęstszych nieproszonych gości, żerujących na papryce (głównie pod osłonami) jest:

  • mączlik szklarniowy – drobny pluskwiak pokryty białym nalotem. Owad ten może przenosić się z rozsadą papryki lub z sąsiednich upraw (np. ogórka). Wysysając soki z tkanek, uszkadza młode liście (powodując ich chlorozę) i pędy wierzchołkowe, a przez to wzrost roślin i zawiązywanie owoców są silnie zahamowane. Żerowanie mączlika (podobnie jak w przypadku mszyc) wiąże się także z wytwarzaniem przez niego tzw. rosy miodowej na liściach, która stwarza warunki do rozwoju grzybów.
  • mszyce - paprykę często atakują też mszyce - zwykle mszyca ziemniaczana lub mszyca brzoskwiniowa. Żerują one na dolnej stronie liści oraz na pędach, wysysając soki z tkanek. Powoduje to żółkniecie i zamieranie liści, zahamowanie wzrostu oraz zawiązywania owoców. Wato także pamiętać, że mszyce (oraz mączliki) przenoszą groźne choroby wirusowe mogące atakować nie tylko paprykę, ale także inne warzywa (np. ogórki).
  • przędziorki - w ogrodach i pod osłonami na papryce mogą pojawiać się także przędziorki – głównie przędziorek chmielowiec oraz przędziorek szklarniowiec. Te niewielkie roztocza (tworzące drobne pajęczynki) wysysają soki z roślin, powodując tworzenie się na liściach charakterystycznych żółtawych, później brązowiejących plam. Efektem ich żerowania może być zamieranie liści i zniekształcenie owoców papryki.
  • wciornastki - warto wspomnieć także o wciornastkach (wciornastek tytoniowiec i wciornastek zachodni), które żerują na nadziemnych częściach roślin i wysysają z nich soki (przenosząc jednocześnie choroby wirusowe). Konsekwencją tego jest żółknięcie, brązowienie i zamieranie liści, opadanie płatków kwiatów oraz tworzenie się na owocach szarawych plam, które z czasem zagłębiają się, powodując pękanie skórki owoców.
Choroby i szkodniki papryki
Autor: GettyImages Może zdarzyć się, że na papryce pojawią się szkodniki, które mogą silnie uszkadzać różne części roślin i obniżać ich plon
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE