Jak naostrzyć narzędzia do cięcia. Ostrzenie sekatora, nożyc do żywopłotu, siekiery, kosy

2019-09-24 12:08 Michał Mazik

Narzędzia do cięcia powinny zawsze być dobrze naostrzone. To wymóg podyktowany nie tylko komfortem wykonywania zabiegu cięcia - naostrzonymi narzędziami tnie się łatwiej, ale również aspektem zdrowotności roślin - ostre narzędzie minimalizuje rany powstałe po cięciu. Jak właściwie naostrzyć ogrodowe narzędzia do cięcia? Ostrzenie sekatorów, nożyc do żywopłotów, nożyc do trawy, siekiery i kosy.

Najlepszą porą na konserwację narzędzi i maszyn ogrodowych jest późna jesień. Po zakończeniu sezonu ogrodowego mamy wreszcie czas, aby zrobić porządek w ogrodowej narzędziowni i przejrzeć wszystkie sprzęty. Niektóre z narzędzi mogą wymagać ostrzenia.

Przygotowanie narzędzi do ostrzenia

Narzędzia przed ostrzeniem powinno się dokładnie oczyścić. Można je umyć wodą z dodatkiem szarego mydła, a potem pozostawić do wysuszenia. Zaschnięte na ostrzu fragmenty roślin czy pozostałości podłoża można usunąć patykiem lub pilnikiem do paznokci. Ważne, by do czyszczenia nie używać ostrych narzędzi, takich jak noże, ponieważ mogłyby one spowodować powstawanie rys.

Ostrzenie narzędzi ogrodowych
Autor: GettyImages Elementy tnące sekatora powinny być zawsze dobrze naostrzone

Ostrzenie narzędzi ogrodniczych

Narzędzia najczęściej ostrzy się za pomocą ostrzałki lub osełki. Do budowy przyrządów do ostrzenia używa się m.in. piaskowca, krzemu, ceramiki, korundu, stali, węglików spiekanych i pyłu diamentowego.
Narzędzia ogrodnicze można też ostrzyć przy użyciu metalowego pilnika oraz szlifierki kątowej z papierem ściernym. Wszelkie pracę powinno się wykonywać ostrożnie, aby nie pogorszyć jakości narzędzi. Zwykle na jedno narzędzie trzeba poświęcić kilka do kilkudziesięciu minut. Jest to jednak praca, w której nie można (a nawet nie wolno) się śpieszyć!

  • Ostrzenie noża – nóż należy ustawić pod takim kątem, pod jakim był ostrzony fabrycznie. Najłatwiej i najefektywniej używa się ostrzałki. Ostrze po prostu przeciąga się po kamieniu odpychając od siebie. Po pewnym czasie nóż odwraca się i postępuje w ten sam sposób. Należy wygładzić wszystkie nierówności.

  • Ostrzenie motyki – zasada ostrzenia jest podobna jak powyżej. W tym wypadku narzędzie ostrzy się wyłącznie z jednej strony (górnej).

  • Ostrzenie sekatora – każdy rodzaj sekatora najłatwiej można zaostrzyć po wcześniejszym rozłożeniu narzędzia. Niestety, nie zawsze jest to możliwe. Wybrane narzędzie ostrzące przykłada się do noży sekatora pod kątem 45°. Powoli przesuwa się je. Ruchy mają być płynne – wyłącznie w jednym kierunku. Tradycyjny sekator z ostrzem mijającym ostrzy się tylko po jednej stronie (zewnętrznej). Ostrze sekatora kowadełkowego należy naostrzyć z dwóch stron.

  • Ostrzenie szpadla - ostrzenie wykonuje się jednostronnie, od strony skierowanej do pracującego. Trzeba przy tym uważać, aby nie rozgrzewać nadmiernie metalu, gdyż może się rozhartować.

  • Ostrzenie siekiery – dokładny sposób ostrzenia zależy od rodzaju siekiery. Niemniej zawsze prace rozpoczyna się od usuwania szczerb i zadziorów (np. pilnikiem). Ostrze piłuje się do uzyskania równych krawędzi. Trzeba utrzymywać stały kąt piłowania. Następnie krawędzie „wykańcza się” osełką.

  • Ostrzenie nożyc do żywopłotu – powinno się je ostrzyć przed każdym sezonem. Narzędzie (podobnie jak przy sekatorach) zaleca się rozebrać przed wykonywaniem pracy. Ostrzy się zewnętrzne krawędzie.
Ostrzenie narzędzi ogrodowych
Autor: GettyImages Do ostrzenia kos używane są osełki ścierne
Uszkodzone narzędzia

Narzędzia, które mają uszkodzone mechanizmy cięcia, np. wybrakowane krawędzie, traktuje się nieco inaczej. Jeszcze przed tradycyjnym ostrzeniem należy wyrównać im krawędzie, np. przy użyciu szlifierki, pilnika lub kamienia szlifierskiego o możliwie jak najmniejszej ziarnistości.

Ostrzenie noży kosiarki

Ostrzenie noży kosiarki jest trudniejsze i często zleca się je profesjonalnym serwisom. Istotne jest nie tylko zwiększenie ostrości noże, ale także ich wyważenie. Pracę przy pewniej wprawie można wykonać samodzielnie. Najpierw należy odkręcić i zdjąć śrubę mocującą nóż tnący do trzpienia. Następnie ostrze czyści się z zanieczyszczeń i usuwa ślady rdzy (jeśli takie występują). Do tego celu dobrze nadaje się stalowa wełna lub szczotka. Nóż szlifuje się tylko z jednej strony, druga krawędź powinna być tępa. Można łatwo to rozpoznać po wyglądzie noża i ostrzeniu fabrycznym. Krawędź tnącą szlifuje się w taki sposób, by tworzyła szpic. Trzeba przyjrzeć się także sposobowi montażu – zaostrzona krawędź powinna poruszać się zgodnie ze wskazówkami zegara. Kosiarki w czasie prac nie można odwracać ani mocno przechylać.

Zobacz wideo: Narzędzia do cięcia roślin

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

O autorze
Michał Mazik
Michał Mazik
Michał Mazik - absolwent ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Autor kilkunastu książek o tematyce ogrodniczej i zielarskiej, w tym „Ogród z pasją”, „Zioła w ogrodzie i w domu,”"Dary pszczół", "Przyroda Lublina". Współpracuje z mediami, producentami, zajmuje się zakładaniem ogrodów, prowadzi szkolenia branżowe, działa w marketingu. Praktykę zdobywał w Polsce (zakładanie i pielęgnacja ogrodów), Stanach Zjednoczonych (produkcja zieleni ozdobnej), Anglii (pielęgnacja farm malinowych i jeżynowych), Włoszech (sady jabłoniowe). Współpracował z holenderskimi firmami (tworzenie baz danych roślin, ogrodnicze technologie mobilne, konferencje branżowe). Należy do lubelskiego oddziału Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Ogrodnictwa.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE