Meble kuchenne. Co wybrać do kuchni otwartej: stół czy barek?

2010-10-05 14:00

Spośród mebli kuchennych stół pełni bardzo ważną rolę. Może nie tylko zastąpić blat roboczy, lecz także jest miejscem przyciągającym wszystkich domowników. Barek to z kolei nowoczesna wersja tradycyjnego stołu do kuchni. Brak mu jednak jego samodzielności i zwykle występuje jako powierzchnia uzupełniająca.

Meble kuchenne. Co wybrać do kuchni otwartej: stół czy barek
Autor: Andrzej Szandomirski W rodzinnej kuchni otwartej barek zwykle stanowi powierzchnię uzupełniającą
Meble kuchenne. Co wybrać do kuchni otwartej: stół czy barek
Autor: Adam Oleksiak W kuchni otwartej typowy stół warto postawić na pograniczu kuchni i pokoju dziennego

Meble kuchenne: stół

Stół kuchenny nie jest tak wymagający jak wyspa, łatwiej więc dopasować go do małego metrażu. Nawet w minianeksie kuchennym można zamontować do ściany opuszczany blat. W mgnieniu oka zyskasz dodatkową powierzchnię do pracy lub do jedzenia.

W kuchni otwartej typowy stół warto postawić na pograniczu kuchni i pokoju dziennego. Będzie w centrum uwagi, więc stylem zgraj go z meblami w salonie. Oba wnętrza połącz również taką samą podłogą, kolorem ścian albo zabudowy.

Wielkość stołu zależy – poza metrażem – od liczby osób mających przy nim zasiadać oraz od rodzinnych zwyczajów. Jeśli często przyjmujesz gości, przyda się spory stół, najlepiej rozkładany. Nakrycie dla jednej osoby zajmuje na blacie około 60x40 cm. Wokół stołu pozostaw minimum 80 cm wolnej przestrzeni na krzesła, a także na swobodne poruszanie się wokół niego. Wybierz blat odporny na zniszczenia: laminowany albo z drewna

Meble kuchenne: bufet, barek

Dostawka, bufet, barek to nowoczesne wersje tradycyjnego stołu. Brak im jednak jego samodzielności i zwykle występują jako powierzchnie uzupełniające.

W kuchni otwartej na salon stanowią ciekawy element wystroju. Mogą być też praktyczną przegrodą zasłaniającą niepożądany widok, np. zlewu pełnego naczyń. Dla osób, które z upodobaniem celebrują posiłki z całą rodziną, wysoki barek nie jest dobrym rozwiązaniem. Sprawdza się natomiast jako miejsce na szybkie śniadania albo spotkań z przyjaciółmi, bo tworzy luźną „klubową” atmosferę, w sam raz do wspólnej zabawy przy gotowaniu. Ale i podczas pracy szybko dostrzeżesz jego zalety. Niektóre czynności bowiem, choćby obieranie jarzyn, wygodniej wykonuje się na wyższym poziomie.

Standardowa wysokość powierzchni roboczej barku to około 85 cm, ale tak naprawdę jest to sprawa indywidualna, zależna od twojego wzrostu. Stojąc przy blacie, zegnij przedramię pod kątem prostym. Odległość między nim a blatem powinna wynosić 15 cm. Ważną sprawą jest dobre oświetlenie bufetu. Gdy przy nim często pracujesz, oświetl go kilkoma lampami z jasnym światłem skierowanym w dół.