Jak wybrać grzejniki do domu? Co jest istotne przy wyborze grzejników?
Wybierając grzejniki c.o. do domu należy zwracać uwagę nie tylko na wygląd i moc grzejników, ale również na materiał, z którego są wykonane. Współczesne grzejniki są najczęściej stalowe, ale można także kupić grzejniki aluminiowe i grzejniki żeliwne. Sprawdź, co jeszcze jest istotne przy wyborze grzejników.
Zanim zlecimy wykonanie instalacji c.o., powinniśmy zastanowić się nad rodzajem, rozmieszczeniem oraz sposobem podłączenia grzejników. Jest to ważne nie tylko ze względu na funkcjonowanie centralnego ogrzewania, ale także na estetykę samego podłączenia. Decydując się na kompletny system grzewczy – od kotła do grzejnika – oferowany przez jednego producenta, będziemy mieli pewność, że wszystkie urządzenia będą ze sobą odpowiednio współpracowały.
Jaki wybrać grzejnik c.o. do domu?
Przeciętny inwestor przy wyborze grzejników zwraca uwagę przede wszystkim na ich wygląd i jednocześnie chce, by miały moc wystarczającą do ogrzania pomieszczenia w każdych warunkach. Wygląd i moc to oczywiście bardzo ważne cechy, ale grzejniki c.o. różnią się też materiałem, z którego są wykonane, pojemnością wodną i konstrukcją, która ma wpływ na sposób przekazywania ciepła. To również trzeba brać pod uwagę, dokonując wyboru. Współczesne grzejniki są najczęściej robione ze stali, ale można także kupić aluminiowe i żeliwne.
Grzejniki stalowe
Grzejniki stalowe swoją popularność zawdzięczają dużej różnorodności wymiarów. Wśród nich najpopularniejsze są grzejniki płytowe. Oferuje je wielu producentów, ale wszystkie są do siebie bardzo podobne. Występują w dwóch odmianach – z płytą czołową profilowaną albo płaską. Ich standardowy kolor to biały, inny można zamówić za dopłatą. Sprawdzają się one szczególnie w sytuacji, gdy zależy nam na zwiększeniu mocy grzejnika przy zachowaniu jego niewielkich wymiarów – wówczas wystarczy, że wybierzemy grzejnik o większej liczbie płyt. Ma to szczególne znaczenie, gdy na ścianie nie mamy miejsca, aby powiesić większy grzejnik.
Wydajność grzewcza grzejnika zależy od jego wymiarów. Wysokość płytowych można wybrać spośród kilku typowych z przedziału 30-90 cm, długość – od 30 do 300 cm. Szerokość zależy od liczby płyt zastosowanych w grzejniku – mogą być jedna, dwie albo trzy. Najcieńsze grzejniki – jednopłytowe – mają 5 cm, najgrubsze – trzypłytowe – 17 cm. Między płytami może być dodatkowe ożebrowanie zwiększające wydajność grzejnika.
Mimo coraz lepszych zabezpieczeń antykorozyjnych grzejniki stalowe są wrażliwe na jakość wody w instalacji. Trwałość grzejników stalowych zmniejsza się, gdy do instalacji dostaje się tlen. Dlatego lepiej nie stosować ich w instalacjach systemu otwartego (z kotłem na paliwo stałe), bo ze względu na ciągły kontakt wody z powietrzem tlenu jest w niej zawsze dużo. Jeśli instalacja jest zamknięta, powinna być wykonana z rur z barierą antydyfuzyjną, czyli odpornych na przenikanie tlenu z powietrza przez ich ścianki.
Polecany artykuł:
Oznaczenia grzejników
Grzejniki płytowe są przez producentów oznaczane symbolami składającymi się z cyfr i liter. Cyfry – pierwsza i druga – oznaczają odpowiednio liczbę płyt grzejnych i liczbę elementów konwekcyjnych (ożebrowań). Model oznaczony symbolem 10 składa się z jednej nieożebrowanej płyty grzejnej, a liczbą 22 – z dwóch płyt i dwóch elementów konwekcyjnych. Litery V albo CV oznaczają zwykle model z wbudowanym przewodem przyłączeniowym i zaworem regulacyjnym umożliwiającymi podłączenie go od dołu. Grzejniki zasilane od dołu zazwyczaj mają wbudowany zawór termostatyczny, do którego trzeba dokupić głowicę. Litera C oznacza grzejniki bez wbudowanego zaworu termostatycznego, przeznaczone do połączenia z instalacją poprowadzoną z boku lub po ścianie.
Płytowe grzejniki stalowe są obecnie najpopularniejsze. Oferowane przez różnych producentów są do siebie podobne, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Różnica w ich wyglądzie może wynikać z kształtu płyty czołowej (jest profilowana lub gładka).
Moc grzejników zależy od jego wymiarów. Mogą one mieć wysokość 30, 40, 45, 50, 55, 60, 75 lub 90 cm, długość od 30 do 300 cm i grubość od 5 do 17 cm (zależy ona od liczby płyt, z których się składa grzejnik – jednej, dwóch lub trzech).
Grzejniki płytowe mają małą pojemność wodną – mieści się w nich wielokrotnie mniej wody niż w grzejnikach żeliwnych. Dzięki temu szybko reagują na sygnały z urządzeń automatycznej regulacji, co pozwala na oszczędności w zużyciu energii.
Autor: Maciej Stępiński
Grzejniki żeliwne nie mają wielu zwolenników; najczęściej spotyka się je w starych domach. Charakteryzują się dużą odpornością na korozję – trwałość grzejników żeliwnych wynosi kilkadziesiąt lat
Grzejniki żeliwne
W starych instalacjach najczęściej stosowane były grzejniki członowe żeliwne. Choć nie wszystkim się podobają, mają wiele zalet. Najważniejszą jest duża odporność na korozję – ich trwałość wynosi kilkadziesiąt lat, niezależnie od jakości wody. Grzejniki żeliwne charakteryzują się dużą bezwładnością cieplną. Grube żeliwne ścianki grzejnika wprawdzie długo się nagrzewają, ale też wolno stygną. Utrudnia to, niestety, szybkie zmiany temperatury grzejnika, za to korzystnie wpływa na pracę kotła – jego palnik rzadziej się uruchamia, a po uruchomieniu pracuje przez dłuższy czas. Dzięki temu wolniej się zużywa i pracuje ekonomicznie. Duża bezwładność grzejników żeliwnych jest zaletą także w przypadku kotłów na paliwa stałe – grzejniki pozostają ciepłe jeszcze przez dłuższy czas od wygaśnięcia ognia.
Grzejniki aluminiowe
Mniejszą popularnością niż grzejniki stalowe cieszą się grzejniki aluminiowe. Podobnie jak żeliwne, mają z reguły budowę członową. Grzejniki aluminiowe są lekkie i mają niewielką bezwładność cieplną, więc lepiej niż żeliwne współpracują z nowoczesnymi kotłami na paliwa płynne, wyposażonymi w automatyczną regulację temperatury.