Przepis na cisto marchewkowe- proste i pyszne ciasto z bakaliami i marchewką
Upiecz pyszne ciasto marchewkowe z bakaliami. Polubią je nawet ci zaproacowani smakosze, ponieważ jest szybkie i proste w przygotowaniu. Dodaj swoje ulubione bakalnie takie, jak orzechy, rodzynki, czy figi. Jeżeli jeszcze nie wiesz jak smakuje ciasto marchewkowe koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis!
Ciasto z marchewką
Jeżeli przepis na ciasto z warzywami jest jeszcze nieodkrytym przez Ciebie smakiem, zrób pierwszy krok i upiecz je sam. Marchew jest doskonałym składnikiem do słodkich wypieków, ponieważ posiada dużo naturalnych cukrów.
Do niedawna marchew był znana z pysznych soków, przecierów i słodkiej surówki doskonałej do codziennego obiadu. Zawiera dużo witaminy A, beta-karotenu, witamin z grupy B oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor. Proste ciasto marchewkowe jest nie tylko pyszne i słodkie, ale i zdrowsze od innych łakoci.
Zobacz jak zrobić ciasto marchewkowe krok po kroku!
Ciasto z marchewką
Jeżeli przepis na ciasto z warzywami jest jeszcze nieodkrytym przez Ciebie smakiem, zrób pierwszy krok i upiecz je sam. Marchew jest doskonałym składnikiem do słodkich wypieków, ponieważ posiada dużo naturalnych cukrów.
Do niedawna marchew była znana z pysznych soków, przecierów i słodkiej surówki doskonałej do codziennego obiadu. Zawiera dużo witaminy A, beta-karotenu, witamin z grupy B oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor. Proste ciasto marchewkowe jest nie tylko pyszne i słodkie, ale i zdrowsze od innych łakoci.
Zobacz jak zrobić ciasto marchewkowe krok po kroku!
Spróbuj również: Koktajl truskawkowo-marchwiowo-bananowy
Potrzebne będą:
- forma keksówka 30 cm
- mikser
- miska
Na ciasto:
- kostka margaryny
- 300g tartej marchwi
- 3-4 jajka
- 350g mąki
- 200g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 75g orzechów włoskich
- 100-150g rodzynek
Na polewę:
- sok z połowy pomarańczy lub 1 cytryny
- 350g cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
1. Startą marchew skrop sokiem z cytryny.
2. Utrzyj margarynę z cukrem. Następnie nie przestając miksować na wolnych obrotach dodaj jajka, sok i skórkę z pomarańczy.
3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki.
4. Następnie połącz suche składniki z mokrymi, jednocześnie dodając bakalie i marchew.
5. Przełóż masę do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piecz około70 minut, dla pewności sprawdzaj ciasto patyczkiem do szaszłyków. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
6. Dokładnie wymieszaj sok z pomarańczy lub z cytryny, aż powstanie jednolita polewa. Udekoruj nią ciasto.