Przepis na korzenne śledzie w miodzie

2021-12-20 11:07
Przepis na korzenne śledzie
Autor: Smaczna Strona Tesco Przepis na korzenne śledzie w miodzie.

Znudziły Ci się tradycyjne śledzie, które co roku lądują na twoim stole wigilijnym? Zobacz korzenne śledzie w miodowej odsłonie. Zaskocz bliskich nowym przepisem na ich ulubioną potrawę z ryb. Smacznego!

Potrzebne będą:

  • 400 g śledzi matiasów bez skóry
  • 2 szkl. mleka
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju lnianego Tesco
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skorki z cytryny
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta soli
  • przyprawy zmielone: 2 ziela angielskie, 1/3 laski cynamonu, 3 goździki, 1 płaska łyżeczka kardamonu, 5 kulek pieprzu czarnego
  • przyprawy w całości: 3 goździki, 5 ziaren pieprzu, 2 ziela angielskie, 1/3 pokruszonej laski cynamonu

Jak zrobić korzenne śledzie w miodzie?

Śledzie namocz w mleku przez około 12 godzin (przechowuj je w lodówce). W garnuszku rozgrzej miód i dodaj świeżo zmielone w młynku do kawy (lub moździerzu) przyprawy, podgotuj 2 minuty.

Cebulę obierz, wrzuć na wrzątek i trzymaj ją w nim ok. 15 min. Następnie przelej zimną wodą i pokrój w drobną kosteczkę, skrop cytryną i dodaj szczyptę soli. Cebulę dodaj do oliwy z miodem i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy w całości oraz otartą skórkę z cytryny.

Śledzie odcedź z mleka, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimnym sosem. Przykryj i odstaw do lodówki. Śledzie podawaj na drugi dzień.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE