Przepis na korzenne śledzie w miodzie
Znudziły Ci się tradycyjne śledzie, które co roku lądują na twoim stole wigilijnym? Zobacz korzenne śledzie w miodowej odsłonie. Zaskocz bliskich nowym przepisem na ich ulubioną potrawę z ryb. Smacznego!
Potrzebne będą:
- 400 g śledzi matiasów bez skóry
- 2 szkl. mleka
- 2 cebule
- 1/2 szklanki oleju lnianego Tesco
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki otartej skorki z cytryny
- 5 łyżek miodu
- szczypta soli
- przyprawy zmielone: 2 ziela angielskie, 1/3 laski cynamonu, 3 goździki, 1 płaska łyżeczka kardamonu, 5 kulek pieprzu czarnego
- przyprawy w całości: 3 goździki, 5 ziaren pieprzu, 2 ziela angielskie, 1/3 pokruszonej laski cynamonu
Jak zrobić korzenne śledzie w miodzie?
Śledzie namocz w mleku przez około 12 godzin (przechowuj je w lodówce). W garnuszku rozgrzej miód i dodaj świeżo zmielone w młynku do kawy (lub moździerzu) przyprawy, podgotuj 2 minuty.
Cebulę obierz, wrzuć na wrzątek i trzymaj ją w nim ok. 15 min. Następnie przelej zimną wodą i pokrój w drobną kosteczkę, skrop cytryną i dodaj szczyptę soli. Cebulę dodaj do oliwy z miodem i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy w całości oraz otartą skórkę z cytryny.
Śledzie odcedź z mleka, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimnym sosem. Przykryj i odstaw do lodówki. Śledzie podawaj na drugi dzień.