Łatwe ciasto czekoladowe brownie - szybki przepis
Łatwe ciasto czekoladowe brownie nie wygląda szczególnie efektownie, ale urzeka smakiem, a do tego jest wyjątkowo łatwe do zrobienia. Przepis na ciasto obowiązkowy dla wszystkich miłośników czekolady.
Czekoladowy specjał
Brownie, to klasyczny deser amerykański, który swą nazwę zawdzięcza ciemnobrązowemu kolorowi czekolady. Dzięki niej, brownie ma też bardzo intensywny czekoladowy smak.
Nie przejmuj się tym, że ciasto czekoladowe nie wyrosło, jest płaskie, gęste i zbite. To nie jest zakalec – tak właśnie wygląda brownie. Ale w tym przypadku, nie wygląd jest najważniejszy, a smak!
Składniki na łatwe ciasto czekoladowe
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 200 g masła lub margaryny do pieczenia
- 6 jaj
- 2 szklanki cukru
- 100 g mąki
Sposób przygotowania brownie
- Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka razem z masłem lub margaryną. Umieść rondelek na garnku z gotującą się wodą, by składniki się rozpuściły. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Oddziel żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubij pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę. Następnie wmiksuj do masy przestudzoną czekoladę i pianę.
- Blachę – na przykład o wymiarach 40 x 25 cm – wyłóż pergaminem. Przełóż do niej ciasto i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni (180 z termoobiegiem).
- Ostudzone ciasto pokrój w kwadraty.