Drewniany blat kuchenny. Konserwacja drewna krok po kroku

2014-04-22 11:51

Masz drewniany blat w kuchni, który wymaga konserwacji? Nie musisz zatrudniać fachowca i słono płacić za naprawę. Odnów i zakonserwuj swój drewniany blat kuchenny samodzielnie. Pokażemy Ci jak szybko i bez dużego wysiłku nadać blatowi drewnianemu nowy blask. Zobacz naszą instrukcję i przekonaj się sam.

Konserwacja blatu drewnianego w kuchni
Autor: Sylwester Rejmer Łatwo, tanio i szybko odnowisz swój drewniany blat w kuchni.

Blat drewniany

Drewniane blaty w kuchni pasują do wnętrz tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Utrzymanie go w dobrym stanie wymaga codziennej pielęgnacji oraz raz na jakiś czas starannej konserwacji drewna. Może być wielokrotnie szlifowany i malowany, co daje ci dużą dowolność w zmienianiu charakteru swojej kuchni.

Standardowa szerokość blatu kuchennego to 60 cm, ale jeżeli masz dużo miejsca możesz zamontować nawet 80 centymetrowy. Im szerszy tym wygodniejszy.

Wybór drewna

Blat do kuchni musi być wytrzymały, odporny na wszelkie prace kuchenne i wilgoć. Ważne jest, aby był dobrze przygotowany na nagłe zmiany temperatury i zarysowania. W takim przypadku najlepiej sprawdzą się gatunki drewna takie jak orzech, jesion, dąb, buk lub egzotyczne jak merbau, mahoń, palisander.

Wybierając blat drewniany pamiętaj, że wykonany z drewna klejonego jest pozbawiony naturalnych naprężeń, dlatego nie pęka i nie odkształca się.

Zobacz też: dobrze zaplanowana kuchnia otwarta. Powiększamy małą kuchnię

Potrzebne będą:

  • olej do drewna
  • papier ścierny
  • taśma malarska
  • paca do papieru ściernego
  • szlifierka oscylacyjna
  • odkurzacz
  • gąbka
  • szmatka
  • pędzel płaski
  • nożyk
  • wiertarka
  • tarcza polerska
KROK I- Szlifowanie powierzchni blatu
KROK I- Szlifowanie powierzchni blatu

Autor: Kalbar

Wszlifuj dokładnie powierzchnię blatu za pomocą pacy i papieru ściernego. Zacznij od papieru ściernego z grubym ziarnem np. 80, a później przechodź stopniowo aż do 180. Możesz również użyć szlifierki oscylacyjnej. Pamiętaj, aby nie dociskać jej zbyt mocno do blatu.

Wszlifuj dokładnie powierzchnię blatu za pomocą pacy i papieru ściernego. Zacznij od papieru ściernego z grubym ziarnem np. 80, a później przechodź stopniowo aż do 180. Możesz również użyć szlifierki oscylacyjnej. Pamiętaj, aby nie dociskać jej zbyt mocno do blatu.

Kamienne blaty i okładziny. Zobacz granit i konglomeraty do kuchni na Murator.tv

KROK II - Oklejanie taśmą elementów zamontowanych w blacie
KROK II - Oklejanie taśmą elementów zamontowanych w blacie

Autor: Kalbar

Oklej taśmą malarską wszystkie urządzenia wmontowane w blat kuchenny takie jak np. zlew. Nadmiar taśmy możesz usunąć nożykiem.

Oklej taśmą malarską wszystkie urządzenia wmontowane w blat kuchenny takie jak np. zlew. Nadmiar taśmy możesz usunąć nożykiem.
KROK III - Nakładanie oleju do drewna
KROK III - Nakładanie oleju do drewna

Autor: Kalbar

Nałóż olej za pomocą płaskiego pędzla wzdłuż usłojenia. Zastosuj tyle warstw ile zaleca producent na opakowaniu oleju. Na koniec nadmiar substancji zbierz delikatnie szmatką.

Nałóż olej za pomocą płaskiego pędzla wzdłuż usłojenia. Zastosuj tyle warstw ile zaleca producent na opakowaniu oleju. Na koniec nadmiar substancji zbierz delikatnie szmatką.
KROK IV - Polerowanie powierzchni blatu kuchennego
KROK IV - Polerowanie powierzchni blatu kuchennego

Autor: Kalbar

Odczekaj aż olej wyschnie, najlepiej cały dzień i wypoleruj go. Użyj do tej czynności tarczy polerskiej z futerkiem i wiertarki lub bawełnianej szmatki.

Odczekaj aż olej wyschnie, najlepiej cały dzień i wypoleruj go. Użyj do tej czynności tarczy polerskiej z futerkiem i wiertarki lub bawełnianej szmatki.