Sklep online Pomoc Tagi Newsletter
| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Porcelana, ceramika i kamionka w kuchni

Porcelana, ceramika i kamionka w kuchni

Czas wyjąć z kredensów pasiaste serwety, gliniane ptaszki, ręcznie malowane naczynia i uczynić z nich główną ozdobę stołu. Poczęstunek na ludową nutę to jest to! 

Herbata podana w pasiastym kubku ustawionym na podobnej serwecie, w otoczeniu drewnianych, malowanych ptaszków przywodzi na myśl aromatyczne babcine napary, które pamiętamy z dzieciństwa. Kubek w pasy, komplet wyplatanych podkładek w pojemniku – BoConcept; Zestaw czterech notesów – Smyk; Serweta i drewniane ptaszki – własność prywatna.

Taką ludową kompozycję, ozdabiającą stół nakryty lnianym obrusem, można wykonać bez trudu. Wystarczy do tego kilka glinianych naczyń, pleciony wazonik, suszone kwiaty oraz kwiecista ceramika. Naczynia z kamionki – Bazar na Kole; Wazon pleciony – BoConcept; Naczynia “Włocławek” – własność prywatna.

Kolejny nietypowy pomysł na herbatę w ceramicznym kubku – słoneczna, cytrynowa kompozycja w przaśnym wydaniu. Żółte owoce, ułożone w glinianej misie, sąsiadują z drewnianymi naczyniami i sztućcami. Misa gliniana – Duka; Kubek ceramiczny, komplet widelczyków w drewnianym kubeczku, komplet łyżek na podkładce – BoConcept; Talerz z podstawką “Włocławek” – własność prywatna.

Ceramiczne naczynia z Włocławka i Bolesławca – hit lat 70. – ma w swojej kolekcji niemal każda gospodyni. W takich filiżankach możemy zaserwować gościom kawę po polsku. Filiżanka ze spodkiem “Bolesławiec” – Impresja; Naczynia “Włocławek” i serweta – własność prywatna.

Zestaw śniadaniowy przygotowaliśmy w uroczych, plecionych koszykach. Przetwory domowej roboty w dekoracyjnych słoiczkach ozdobionych koronkowymi “kapturkami” – wszystko w sielskim klimacie. Koszyk, taca na pieczywo – BoConcept.

Zimne napoje możemy podać w szklanych, biesiadnych naczyniach. Pękate kufle i karczmiane szklanki ustawiliśmy na wiklinowych podstawkach, tuż przy malowniczym wianku z kłosów. Szklanka “karczmiak”, kufel pękaty, kufel wysoki – Duka. Wianek – Pierrot.

Nie tylko od święta

Elegancki serwis nie musi kojarzyć się wyłącznie z uroczystym przyjęciem. Codzienny posiłek w...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Kieliszki: szampanki, koniakówki, czyli co i w...

Wina, koktajle, piwo czy choćby woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w...

Sztuka gotowania i smażenia wg Roberta Sowy

Z panem Robertem Sową - szefem kuchni hotelu Jan III Sobieski, odznaczonym Oskarem Kulinarnym oraz tytułem...

Nie tylko od święta

Elegancki serwis nie musi kojarzyć się wyłącznie z uroczystym przyjęciem. Codzienny posiłek w gronie...

Stołowa etykieta

Zapraszając gości na uroczysty obiad lub kolację musimy pamiętać o tym, jak podajemy posiłek. O udanym...

Jak się pozbyć kamienia?

Nowo zakupionym czajnikiem, ekspresem do kawy czy pralką nie nacieszymy się długo, jeśli nie zadbamy o...

Sprawa na ostrzu

Jak pokroić paprykę, jaki nóż wybrać do sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb?

update counter
SPRAWDŹ
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.