| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Porcelana, ceramika i kamionka w kuchni

Porcelana, ceramika i kamionka w kuchni

Czas wyjąć z kredensów pasiaste serwety, gliniane ptaszki, ręcznie malowane naczynia i uczynić z nich główną ozdobę stołu. Poczęstunek na ludową nutę to jest to! 

Herbata podana w pasiastym kubku ustawionym na podobnej serwecie, w otoczeniu drewnianych, malowanych ptaszków przywodzi na myśl aromatyczne babcine napary, które pamiętamy z dzieciństwa. Kubek w pasy, komplet wyplatanych podkładek w pojemniku – BoConcept; Zestaw czterech notesów – Smyk; Serweta i drewniane ptaszki – własność prywatna.

Taką ludową kompozycję, ozdabiającą stół nakryty lnianym obrusem, można wykonać bez trudu. Wystarczy do tego kilka glinianych naczyń, pleciony wazonik, suszone kwiaty oraz kwiecista ceramika. Naczynia z kamionki – Bazar na Kole; Wazon pleciony – BoConcept; Naczynia “Włocławek” – własność prywatna.

Kolejny nietypowy pomysł na herbatę w ceramicznym kubku – słoneczna, cytrynowa kompozycja w przaśnym wydaniu. Żółte owoce, ułożone w glinianej misie, sąsiadują z drewnianymi naczyniami i sztućcami. Misa gliniana – Duka; Kubek ceramiczny, komplet widelczyków w drewnianym kubeczku, komplet łyżek na podkładce – BoConcept; Talerz z podstawką “Włocławek” – własność prywatna.

Ceramiczne naczynia z Włocławka i Bolesławca – hit lat 70. – ma w swojej kolekcji niemal każda gospodyni. W takich filiżankach możemy zaserwować gościom kawę po polsku. Filiżanka ze spodkiem “Bolesławiec” – Impresja; Naczynia “Włocławek” i serweta – własność prywatna.

Zestaw śniadaniowy przygotowaliśmy w uroczych, plecionych koszykach. Przetwory domowej roboty w dekoracyjnych słoiczkach ozdobionych koronkowymi “kapturkami” – wszystko w sielskim klimacie. Koszyk, taca na pieczywo – BoConcept.

Zimne napoje możemy podać w szklanych, biesiadnych naczyniach. Pękate kufle i karczmiane szklanki ustawiliśmy na wiklinowych podstawkach, tuż przy malowniczym wianku z kłosów. Szklanka “karczmiak”, kufel pękaty, kufel wysoki – Duka. Wianek – Pierrot.

Przeczytaj dodatkowo:
Jaki to kieliszek - do wina, wódki, a może...

W jakim kieliszku podać czerwone wino, a w jakim białe? Po czym poznać kieliszek do brandy i likieru?...

Świąteczne nakrycie stołu ze stroikiem w roli...

Elegancki stół - ukłon w stronę zwolenników tradycji i natury. Klasyczna dekoracja utrzymana jest w barwach...

Sprawa na ostrzu

Jak pokroić paprykę, jaki nóż wybrać do sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb?

Pomysły na wielkanocny stół [INSPIRACJE]

Świąteczne śniadanie powinno mieć odpowiednią oprawę, aby wprowadzać w radosny klimat Wielkanocy. Na stole...

Smak w zastawie

Wzmacniając rodzinne więzi przy uroczystym posiłku, zadbaj o elegancką oprawę. Zobacz, co w tym sezonie...

Stołowa etykieta

Zapraszając gości na uroczysty obiad lub kolację musimy pamiętać o tym, jak podajemy posiłek. O udanym...