| muratordom.pl » Kuchnia » AGD do kuchni » Wybieramy piekarnik elektryczny. Jakie funkcje są naprawdę przydatne?

Wybieramy piekarnik elektryczny. Jakie funkcje są naprawdę przydatne?

Piekarniki elektryczne mogą znacznie różnić się między sobą zarówno pod względem wyposażenia, jak i liczby dostępnych funkcji. 

Piekarniki elektryczne mają zdecydowanie więcej funkcji i zapewniają lepszy komfort pieczenia niż tradycyjne piekarniki gazowe. Piekarniki elektryczne mogą znacznie różnić się między sobą zarówno pod względem wyposażenia, jak i liczby dostępnych funkcji:

  • grzanie z góry – grzałka elektryczna zamontowana w górnej części piekarnika;
  • grzanie z dołu – grzałka dolna; ten sposób jest szczególnie przydatny przy pieczeniu ciast czy odgrzewaniu pizzy;
  • grzanie z góry i z dołu – jednoczesne pieczenie potrawy z dwóch stron – najpopularniejszy sposób przygotowywania potraw;
  • grill (mały lub mały i duży) – intensywne grzanie od góry, bardzo przydatne przy przygotowywaniu mięs, grzanek, zapiekanek, pozwala na oszczędność energii podczas przygotowywania małych dań i przekąsek;
  • termoobieg, czyli system cyrkulacji powietrza – to zainstalowana w piecyku dmuchawa, współdziałająca z grzałkami, równomiernie rozprowadzająca ciepłe powietrze w całym piekarniku; szczególnie przydatna do pieczenia ciast, chleba, rozmrażania lub podgrzewania już gotowych posiłków; umożliwia pieczenie na kilku blachach jednocześnie;
  • grill i nawiew – dmuchawa i grill pracują jednocześnie, idealne rozwiązanie do pieczenia drobiu – zapewnia chrupkość potraw, zapobiega rozpryskiwaniu się tłuszczu po ściankach piekarnika;
  • pieczenie intensywne – współdziałające ze sobą grzałki dolna, górna i dmuchawa;
  • szybkie rozgrzewanie – piekarnik szybko się rozgrzewa, a po uzyskaniu odpowiedniej temperatury automatycznie przełącza się na ustawiony rodzaj grzania, co pozwala zaoszczędzić czas i energię;
  • rozmrażanie – pracuje sam wentylator;
Autor: Gorenje

Piekarnik Gorenje BO658A30XG

Droższe wersje piekarników mogą być dodatkowo wyposażone w:

  • katalizator zapachów – pochłaniający zapachy powstające podczas pieczenia;
  • funkcję schładzania oparów z piekarnika, zapobiegającą ewentualnym oparzeniom, a także wydobywaniu się zapachów;
  • przegrodę w piekarniku, dzielącą jego wnętrze na dwa obszary, z których tylko jeden może być wykorzystywany do pieczenia; można w ten sposób piec mniejsze porcje; zmniejszenie pojemności zmniejsza również zużycie energii;
  • wytwornicę pary, umożliwiającą nie tylko gotowanie wszystkich rodzajów potraw na parze, ale również pieczenie z jej udziałem. Funkcja ta może być również wykorzystywana do rozmrażania żywności i pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych, aromatu i smaku przygotowywanych potraw, a także zapobiega ich wysuszaniu.
Autor: thinkstockphotos.com

Pochłaniacz i wyciąg

Okap nie tylko walczy z kuchennymi oparami, ale może być ozdobą kuchni. To ważne, bo na to...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Jak utrzymać porządek w kuchni? Poznaj...

Parownica to urządzenie do czyszczenia parą - bez stosowania środków chemicznych! Dzięki parownicom...

Jak oszczędzać wodę? Dobre sposoby na...

Oszczędzać wodę warto nie tylko z powodów ekologii - rachunki za wodę to poważna pozycja w...

AGD na wyspie: jaki sprzęt sprawdzi się na wyspie...

Na wyspie kuchennej najczęściej umieszczamy zlewozmywak, płytę kuchenną oraz okap. Nowe modele tych...

Okap kuchenny - zobacz, jak dopasować okap do...

Okap kuchenny pełni niezywkle ważną funkcję nie tylko w kuchni otwartej, gdzie usuwa niechciane zapachy, by...

Jakie praktyczne funkcje i wyposażenie mają...

Czasy, w których lodówka potrafiła wyłącznie chłodzić i mrozić, to już historia. Nowoczesne...

Zdrowe odżywianie. Blender w roli głównej

Zdrowa kuchnia to dziś priorytet. Urządzenie kuchenne takie, jak blender pomoże Ci stworzyć świeże koktajle...