Wysokie i wąskie mieszkanie z antresolą w kamienicy

2019-02-12 14:01 Projekt: mgr inż. architekt Joanna Czarowska-Sprawka
Wyremontowane wnętrza kamienicy
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Prezentowany projekt udowadnia, że nawet wąskie mieszkanie można zamienić w wygodną i funkcjonalną przestrzeń

Jak zaplanować wnętrza wysokiego, ale bardzo wąskiego mieszkania? Jednym z rozwiązań może być stworzenie antresoli. Zobacz, jak z tym wyzwaniem poradził sobie zdobywca wyróżnienia w konkursie Remont Roku 2017.

Prawie 4 metry wysokości i niewiele więcej szerokości - zaprojektowanie wnętrz takiego mieszkania to spore wyzwanie. Zwłaszcza, gdy stan pierwotny pozostawia wiele do życzenia. Inwestorom oraz projektantom udało się jednak osiągnąć niesamowity efekt, który z dumą przedstawiamy. Oto jedno z wyróżnień konkursu Remont Roku 2017 w kategorii Wnętrza.

Wymagający remont mieszkania w starej kamienicy

Mieszkanie znajduje się w secesyjnej kamienicy, na jednym z górnych pięter - powstało w wyniku podziału jednego większego lokalu na dwa mniejsze. Stan wnętrz pozostawiał wiele do życzenia, podczas podziału wiele elementów zostało zniszczonych, pozostały jedynie gołe, skute do cegły ściany oraz spory bałagan. Mimo niesprzyjającego układu przestrzeni oraz perspektywy ciężkich prac wykończeniowych - mieszkanie było w stanie surowym - inwestorzy zdecydowali się na remont. 

Podczas napraw i modernizacji wysokiego wnętrza w kamienicy starano się zachować jak najwięcej elementów istniejącej struktury budynku. Zdecydowano się pozostawić ceglane elementy starych ścian kamienicy, nie zrezygnowano także z łuku nad drzwiami, który do niedawna łączył lokale przed podziałem. Nie zaingerowano także w konstrukcję wysokiego stropu - sufit mieści się na wysokości 380 centymetrów. Część historycznych detali nie mogła przejść renowacji - stalowe belki uległy znacznym zniszczeniom, tak samo większość rozsypującej się cegły - lecz mimo to starano się zaakcentować pierwotny charakter wnętrz oraz tkanki kamienicy. 

Wysoki pokój dzienny z antresolą

Jednym z rozwiązań, na które zdecydowano się podczas remontu mieszkania w kamienicy, było zbudowanie antresoli. Postanowiono wykorzystać wysokość pomieszczenia i stworzyć dzięki antresoli dodatkowe miejsce do spania. Inwestorom zależało na przestrzeni, w której mogliby przenocować goście. Z antresoli rozciąga się widok na całe mieszkanie, a na górze mieści się materac do spania. Zaprojektowano specjalne schody, wąskie i strome, lecz bezpieczne dzięki solidnej balustradzie. 

Decyzja o antresoli nie tylko pozwoliła na zagospodarowanie przestrzeni powyżej, ale także umożliwiła umieszczenie pod spodem garderoby wraz z pomieszczeniem gospodarczym i pralnią. 

Szerokie i wysokie okna znajdują się tylko w jednej części mieszkania, lecz są na tyle dużych rozmiarów, by odpowiednio doświetlić całe pomieszczenie, także część z antresolą. Zza szyb rozciąga się widok na dziedziniec starej kamienicy, porośnięty wiekowymi klonami - dzięki bujnej zieleni okno stanowi ozdobę samą w sobie.

Wyremontowane wnętrza kamienicy
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Zabudowana kuchnia została zaprojektowana pod skosem, by jak najlepiej wykorzystać specyficzny układ mieszkania. W tle schody, prowadzące na antresolę

Aranżacja wysokiego wnętrza

Oryginalna przestrzeń mieszkania wymagała równie oryginalnych rozwiązań. Nierówny podział pierwotnego lokalu sprawił, że część ścian została poprowadzona pod specyficznym kątem. Postanowiono wykorzystać zastane cechy pomieszczenia, podkreślając je mocnymi akcentami aranżacji, nawiązującymi do secesyjnego charakteru całej kamienicy. Wysokie, kute drzwi, oddzielające pokój dzienny od sypialni wykonano w podobnym stylu, co podstawę antresoli i prowadzące na nią schody. Te "ciężkie" elementy podkreślają wysokość wnętrz i wyraźnie dzielą długą przestrzeń na mniejsze części. Mieszkanie, pomimo małej powierzchni, ma dużą kubaturę, co podkreślono w projekcie aranżacji.

Pozostałe elementy wnętrz utrzymano w stonowanych odcieniach bieli i szarości. W kuchni pojawia się także akcent z epoki przedwojennej - płytka imitująca dywan perski. 

Wyremontowane wnętrza kamienicy
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Na antresoli mieści się dodatkowe miejsce do spania. Stąd także rozciąga się widok na praktycznie całe mieszkanie

Najlepsze remonty domów i mieszkań: Konkurs Remont Roku

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Pozostałe podkategorie
KOMENTARZE