Jaki stół do jadalni? Wybór stołu do jadalni wcale nie jast taki prosty
Stół to jeden z najważniejszych mebli w domu. Służy nie tylko do wspólnego spożywania posiłków, lecz także jako miejsce spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Jak wybrać stół do jadalni? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu? Kształt stołu, wymiary, materiał - omawiamy po kolei.
Autor: Marta Behling/Pion Poziom, projekt: Renata Blaźniak/Renee’s Interior Design
Stół prostokątny łatwo ustawić i dopasować, dlatego jest najchętniej wybierany do jadalni i kuchni
Spis treści
- Jaki stół do jadalni? Prostokątny, kwadratowy, a może okrągły?
- Stół do jadalni - wymiary
- Stół do małego wnętrza
- Jaki stół dla 6 osób?
- Jaki materiał na stół wybrać?
Jadalnia jest centrum codziennego życia w naszych domach. Musi być funkcjonalna i wygodna bez względu na to, czy będzie połączona z salonem, czy będzie stanowić osobne pomieszczenie. Powinniśmy w czasie planowania domu poświęcić jej dużo uwagi. Jadalnie przecież często stają się domowym biurem, salą gier planszowych czy miejscem odrabiania lekcji lub rozmów w gronie rodziny. W centrum tych domowych zajęć jest zawsze stół.
Jaki stół do jadalni? Prostokątny, kwadratowy, a może okrągły?
Wybór odpowiedniego kształtu stołu do jadalni zależy od takich czynników, jak: liczba osób, które zwykle będą z niego korzystać, wielkość pomieszczenia oraz nasze upodobania estetyczne. Jest jednak kilka typów i kształtów stołów, które uważane są za najbardziej funkcjonalne i sprawdzające się w większości przypadków.
Stół prostokątny. To najpopularniejszy kształt stołu jadalnianego. Jest praktyczny, ponieważ umożliwia wygodne ustawienie określonej liczby krzeseł. Ma też sporą powierzchnię blatu, która pomieści wiele naczyń, sztućców i innych elementów zastawy stołowej. Łatwo go także ustawić i dopasować do pomieszczeń o różnych kształtach.
Stół okrągły. Ułatwia integrację, gdyż wszystkie siedzące przy nim osoby doskonale widzą się nawzajem. Jest szczególnie przydatny w mniejszych pomieszczeniach, ponieważ zajmuje mniej miejsca niż prostokątny i nie ma ostrych krawędzi, co ułatwia poruszanie się i zajmowanie przy nim miejsca. Brak narożników jest też znacznie bezpieczniejszy dla małych dzieci.
Stół kwadratowy. Podobnie jak stół okrągły również pomaga w integracji siedzących przy nim osób. Jest bardzo przydatny do zagospodarowania miejsca w pomieszczeniach o nieregularnym kształcie i niedużej powierzchni.
Stół owalny. Ma najlepsze cechy stołów prostokątnych i okrągłych. Dzięki kształtowi i zaokrąglonym krawędziom może pomieścić więcej osób niż stół prostokątny o takim samym rozmiarze. Zaletą okrągłości stołu jest także znacznie lepsza komunikacja między uczestnikami posiłku. Brak narożników jest poza tym bezpieczniejszy dla małych dzieci.
Co więcej, stół owalny często dodaje elegancji pomieszczeniu, w którym jest ustawiony, i nadaje mu reprezentacyjny charakter. Może pasować do wnętrz o różnej stylizacji. W klasycznych, retro lub vintage doskonale będzie wyglądał ozdobiony rzeźbieniami lub motywami art déco czy mid-century, które podkreślą wyjątkowy charakter pomieszczenia. W nowoczesnych wnętrzach będzie kontrastował z surowością form, a jego zaokrąglone kształty złagodzą ich ostre linie i dodadzą im miękkości.
Stół do jadalni - wymiary
Jadalnia, jak każde inne pomieszczenie w domu i mieszkaniu, powinna być zaprojektowana zgodnie z zasadami ergonomii ustalonymi dla tego pomieszczenia. Warto zwrócić uwagę na kilka najważniejszych wymiarów, aby jej przestrzeń była funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu.
W jadalni najlepiej ustawić stół w centralnym punkcie, aby dostępność do każdego miejsca przy nim była łatwa i wygodna. Optymalna odległość stołu od ściany to około 60-90 cm. Mierzymy ją od krawędzi dostawionych krzeseł. Ważne jest również odpowiednie oświetlenie.
Wysokość. Zapewnia wygodę zarówno podczas rodzinnego obiadu, wykonywania drobnych prac biurowych, jak i gry w planszówki. Mimo że większość oferty handlowej jest zgodna z wymiarami „wygodnego stołu”, to zawsze warto sprawdzić ten wymiar przed zakupem.
Optymalna wysokość stołu to 75-76 cm, co daje siedzącym przy nim osobom gwarancję zajęcia prawidłowej pozycji i wygodnego ułożenia pod nim nóg. W przypadku modeli o większej lub mniejszej wysokości zajmujący przy nim miejsce mogą odczuwać dyskomfort, a przy dłuższym siedzeniu nawet bóle pleców. Pamiętajmy też, że na komfort siedzenia wpływają również krzesła – powinny mieć odpowiednią wysokość i ergonomiczny kształt.
Szerokość, długość i średnica. Zależy od liczby osób, które będą jednocześnie korzystać ze stołu. Należy przy tym sugerować się stałą liczbą użytkowników, a nie ewentualną liczbą gości. Jeżeli często przyjmujemy znajomych lub rodzinę, warto pomyśleć o stole rozkładanym, jednak wtedy należy pamiętać o zaplanowaniu przestrzeni do jego rozłożenia.
Ile miejsca potrzebują osoby siedzące przy stole. Aby zapewnić wygodne korzystanie ze stołu, każda osoba powinna mieć zapewnione minimum 60 cm przestrzeni – pozwoli to na wygodne trzymanie rąk podczas jedzenia. W praktyce zaleca się, aby szerokość boku stołu przeznaczona dla jednej osoby wynosiła co najmniej 80 cm (tyle samo jego głębokość). Wymiar ten powiązany jest z wielkością nakrycia stołu dla jednej osoby.
Ile miejsca na stole zajmuje jedno nakrycie do stołu. Standardowo to 60-70 cm szerokości i 40-50 cm głębokości. Nie ulega jednak wątpliwości, że ostateczne wymiary zależą od wielkości naczyń i talerzy, jakie zostaną użyte. Warto jednak pamiętać, że wielkość stołu jest ograniczona i duża zastawa może pozostawić zbyt mało wolnej przestrzeni na wygodne korzystanie ze sztućców i naczyń.
Minimalne wymiary stołu dla jednej osoby w zależności od jego kształtu:
- stół prostokątny/kwadratowy: należy zapewnić co najmniej 60-70 cm długości na każdym z boków;
- stół okrągły/owalny: przyjmuje się, że jedno nakrycie zajmuje 30-40 cm średnicy stołu. Jednak każdy powinien mieć zagwarantowane 60-70 cm szerokości po obwodzie koła.
Dobór krzeseł do jadalni. Jest równie ważny, co wybór samego stołu. Jedną z ważniejszych kwestii jest dopasowanie wysokości krzesła do wysokości stołu. Odległość siedziska od dolnej krawędzi stołu powinna wynosić około 30 cm, co pozwala na zajęcie wygodnej pozycji siedzącej.
Stół do małego wnętrza
Jeśli dysponujemy małym wnętrzem, potrzebujemy stołu, który nie zajmie dużo miejsca, a czasami wręcz „zniknie” w danej przestrzeni.
Stół składany. Jest doskonałym rozwiązaniem do niewielkich pomieszczeń. Taki stół sprawdzi się w przypadku nawet bardzo małych powierzchni, gdyż można go złożyć i schować w każdą wnękę, a nawet za zasłonę.
Stół rozkładany. Sprawdzi się w nieco większych niż minimalna przestrzeniach. W ciągu dnia złożony może być używany jako mały stolik, a wieczorem lub w weekendy rozłożony pomieści więcej osób, na przykład na rodzinnym obiedzie.
Stół narożny. Zagospodaruje wnękę, kawałek ściany lub niewykorzystany narożnik pomieszczenia. Zajmuje mniej miejsca niż tradycyjny stół, a jednocześnie oferuje wygodę użytkowania dla dwóch, trzech osób. Stół narożny z reguły mocowany jest do ściany i opiera się na jednej nodze – dzięki temu jest mniejszy.
Stół z szufladami lub półkami. Łączy funkcje typowego stołu i miejsca do przechowywania. W szufladach możemy przechowywać serwetki, obrusy, sztućce. Nie trzeba już wówczas rezerwować miejsca na mebel przeznaczony na te akcesoria.
Autor: Marta Behling/Pion Poziom, projekt: Renata Blaźniak/Renee’s Interior Design
Stół prostokątny łatwo ustawić i dopasować, dlatego jest najchętniej wybierany do jadalni i kuchni
Jaki stół dla 6 osób?
Prostokątnego. Aby zapewnić wygodne i przestronne miejsce przy stole dla sześciu osób, zaleca się, aby prostokątny stół miał długość około 160 cm i szerokość około 90 cm.
Okrągłego. Zaleca się, aby średnica takiego stołu wynosiła 140-150 cm. Jednak wielkość stołu dla konkretnej liczby osób można wyliczyć z prostego wzoru matematycznego. Wzór zakłada, że jedna osoba przy okrągłym stole potrzebuje około 60 cm szerokości. Wynika z tego, że:
- średnica stołu (w cm) = (liczba osób x 60 cm)/3,14.
W przypadku stołu dla sześciu osób optymalna średnica stołu powinna zatem wynosić:
- średnica stołu (w cm) = (6 x 60 cm)/3,14 = 114 cm.
Kupując stół na podstawie powyższego wyliczenia, należy wynik zaokrąglić w górę. Zaokrąglenie w dół może spowodować, że stół będzie za mały dla danej liczby osób. Pamiętajmy też, że stoły gotowe mają standardowe wymiary. Najczęściej spotykane średnice to: 90 cm, 100 cm, 120 cm, 140 cm i 160 cm. Najmniejszy jest dla dwóch osób, przy największym zasiądzie ich siedem.
Jaki materiał na stół wybrać?
Wybór zależy od indywidualnych preferencji, stylu i charakteru jadalni oraz budżetu. Najpopularniejsze materiały to: drewno, szkło, metal oraz różne materiały kompozytowe.
Drewno jest jednym z najbardziej tradycyjnych i popularnych materiałów. Pięknie prezentuje się w wielu stylach aranżacji wnętrz – od klasycznego po nowoczesny. Różne gatunki drewna, na przykład dąb, buk, jesion, sosna, mają określone właściwości i wygląd, co pozwala na dopasowanie do indywidualnych potrzeb i stylu jadalni.
Uwaga, podpowiadamy jak dbać o drewniany stół. Utrzymanie w dobrym stanie drewnianego stołu wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych kwestiach, a mebel będzie nam służył wiele lat.
Drewniane stoły nie lubią nadmiernej wilgoci. Drewno pod wpływem dużej ilości płynów może na przykład zacząć pękać.
Warto stosować podkładki, szczególnie pod gorące garnki i naczynia, a także pod kubki czy talerzyki, co pozwoli uniknąć zarysowań.
Dekoracyjne pokrycie powierzchni stołu przepuszczalnymi powłokami konserwuje regularne olejowanie lub woskowanie. Zaleca się, aby wykonywać je przynajmniej raz do roku. Stoły lakierowane czyści się miękką szmatką, na przykład z flaneli, namoczoną w wodzie z mydłem lub płynem do mycia naczyń, a następnie wyciera do sucha.
Drewno nie przepada za nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Stół drewniany nie powinien być wystawiony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Warto też chronić jego powierzchnię obrusami lub serwetami.
Szkło to wybór dla osób ceniących nowoczesność i minimalizm. Może być transparentne lub matowe, a także kolorowe, dzięki czemu można dostosować stół do kolorystyki wnętrza. Jest łatwe do czyszczenia i utrzymania w czystości, co jest ważne w przypadku stołu jadalnianego. Z drugiej strony, widać na nim każdy odcisk palca, więc warto się zastanowić, czy taki stół będzie odpowiedni w domu, gdzie mieszkają dzieci.
Metal to wybór dla osób ceniących styl industrialny lub nowoczesny. Stoły ze stali, aluminium, mosiądzu są bardzo trwałe i stabilne, a także łatwe w konserwacji.
Materiały kompozytowe, takie jak MDF, laminat czy płyta pilśniowa, to propozycja dla osób, które chcą połączyć funkcjonalność i estetykę z przystępną ceną. Stoły z materiałów kompozytowych mogą imitować różne rodzaje materiałów: drewno, strukturę metalu czy kamienia.
Warto przeczytać:
Stylowa jadalnia. Jak urządzić wnętrze, by nadać mu odpowiedni klimat i styl
Jadalnia: jak urządzić? 26 aranżacji i projektów jadalni z kuchnią, z salonem, w wykuszu