Przechowywanie w kuchni – sprytne pomysły na to, jak utrzymać porządek w szafkach kuchennych

2023-03-02 17:07

Przechowywanie w kuchni to ważny temat. Jeśli pomieszczenie jest duże i masz sporo szafek, półek i szuflad, sprytne pomysły pomogą zachować ład, w małym zaś - będą na wagę złota. Zapasy spożywcze, naczynia, akcesoria do gotowania… Gdzie je zmieścić i jak je rozplanować, by wszystko było na wyciągnięcie ręki? Czas zajrzeć do szafek i rozwiązać problem przechowywania.

Przechowywanie w kuchni - sprawdzone rozwiązania
Autor: Rejs Na fot. propozycja marki Rejs na porządek w kuchni - systemy Cargo Maxi, Corner Comfort i Cargo Mini z linii Maxima Classic. Są to akcesoria meblowe do zabudowy kuchennej, wyróżniające się stabilnym i wytrzymałym systemem jezdnym, pełnym wysuwem, dużą pakownością i ażurową budową – wszystkie wykonane są z drutu, co ułatwia cyrkulację powietrza.

Spis treści

  1. Jak zorganizować przechowywanie w kuchni?
  2. Uporządkuj kuchenne szafki i półki
  3. Co zamiast zwykłych szafek?
  4. Doceń sprawdzone rozwiązania
  5. Idealna spiżarnia - jak to zrobić?

Jak zorganizować przechowywanie w kuchni?

Im więcej czasu spędzamy w kuchni na gotowaniu i im więcej jest domowników, tym ważniejsza staje się kwestia przechowywania produktów spożywczych, naczyń i akcesoriów potrzebnych do gotowania, sprzątania po posiłkach itp. Dla swojej wygody - warto wszystko dobrze zaplanować. Nowoczesne systemy przechowywania, półki, półeczki, specjalne pojemniki, stojaki, podświetlenia itp. zdecydowanie ułatwią nam zadanie. Przyjrzyjmy się więc im i wybierzmy rozwiązania najlepiej pasujące do naszych potrzeb i oczekiwań.

Uporządkuj kuchenne szafki i półki

Gdy w kuchni panuje ład w szafkach i każda rzecz ma swoje miejsce, łatwiej się gotuje (bo niczego się nie szuka). Szybciej też się sprząta. Większy sens ma też robienie zapasów (bo wiesz, że w domu zmieszczą ci się trzy butelki oleju, ale kompletnie nie potrzeba już ryżu). Regularnie je przeglądaj, porządkuj, usuwaj produkty przeterminowane i niepotrzebne, jak uszkodzone sitko itp. Zapasy pogrupuj kategoriami: na jednej półce – makarony czy talerze głębokie, na drugiej – kasze czy talerze deserowe itp. Efekt? Porządek wizualny i pełna kontrola nad zawartością szaf, szafek i szuflad.

Co zamiast zwykłych szafek?

Zamiast szafek ze zwykłymi półkami, polecamy montaż szuflad i cargo oraz szafek z wysuwanymi półkami. Gwarantują lepszą widoczność produktów, łatwiejsze wyjmowanie i chowanie. A może masz w kuchni wnękę, którą można osłonić żaluzją (np. Zobal) i urządzić w niej mini spiżarnię lub regał? Ten pomysł zawsze zdaje egzamin na szóstkę!

Doceń sprawdzone rozwiązania

W szufladach i szafkach typu cargo (zwłaszcza tych z dużym obciążeniem do 70 kg) zapewne docenisz spowalniacze, które gwarantują płynny ruch systemowi jezdnemu. Obawiasz się skaleczenia nożem, gdy w ferworze gotowania szperasz w szufladzie na sztućce? Wypróbuj wkłady przysłaniające ostrza. Wraz z pociągnięciem za front, w meblu włącza się światło? Zatem wszystko jasne, przynajmniej w szafce! A jeśli marzysz o pełnym wykorzystaniu przestrzeni kuchni, urządź schowki także w cokołach (Hafele.pl). Stosuj pojemniki i specjalne separatory - pozwalają bowiem perfekcyjnie zorganizować wnętrze schowków i szuflad. 

Idealna spiżarnia - jak to zrobić?

Zarówno zapasy spożywcze, jak i żywność, po którą sięgasz na co dzień, najlepiej jest przechowywać w chłodnych, suchych miejscach. Z dala od zmywarek, lodówek, piekarników. Nie masz takiej możliwości i szuflada na pieczywo musi wylądować koło źródła ciepła? Spokojnie, zadbaj jednak o dodatkową izolację termiczną szafki. Zrezygnuj również z ogrzewania podłogowego pod meblami w kuchni. Pamiętaj, że cargo i szuflady mają sens tylko wtedy, gdy można je w pełni wysunąć. Nie stawiaj zbyt blisko nich krzesła czy „schodków”.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.