Pomysł na podłogę w kuchni. Wybieramy płytki podłogowe do kuchni

2018-05-08 9:46
Pomysł na wykończenie podłogi w kuchni
Autor: Marcin Czechowicz

Jakie wybrać płytki podłogowe do kuchni? Podłogę w kuchni z płytek ceramicznych łatwo wyczyścisz, posadzkę z gresu - trudno zaplamisz. Wykończenie podłogi terakotą i klinkierem jest praktyczne, ale ich ułożenie dużo kosztuje. Podłoga z kamienia jest modna i przez lata nie traci na urodzie. Konglomeraty granitowo-kwarcowe mają ciekawe kolory, są trwałe i odporne. Sprawdź, który z tych materiałów wykończeniowych najlepiej sprawdzi się na podłodze w twojej kuchni.

Kupując płytki do kuchni i szukając oszczędności, zastanówmy się nad końcówkami kolekcji lub zakupem kafli renomowanych firm, ale produktów drugiej klasy. One i tak dorównują jakością płytkom pierwszej klasy pochodzącym od producentów z drugiej albo trzeciej ligi. Płytki ceramiczne to najpopularniejszy sposób na wykończenie posadzki w kuchni. Są trwałe, łatwe w czyszczeniu, odporne na zaplamienia i dostępne w wielu wzorach oraz kolorach.

Płytki podłogowe do kuchni ceramiczne i gres

Podłogę w kuchni najlepiej wykończyć materiałem, dzięki któremu będzie odporna na ścieranie, trwała i łatwa do utrzymania w czystości. Takie cechy mają na przykład płytki ceramiczne. Na podłogę w kuchni chętnie stosowany jest gres porcelanowy i szkliwiony, bo ma niską nasiąkliwość, nie wyciera się szybko i nie robią się na nim plamy.

Terakota i klinkier: trwałe płytki podłogowe do kuchni

Również dobre na podłogę, ale mniej odporne (łatwiej się wycierają, częściej pękają i obtłukują) są terakota i klinkier. Ułożenie tych płytek na podłodze w kuchni jest dość kosztowne. Tak wykończona podłoga jest wprawdzie praktyczna, ale zimna, chyba że ułoży się pod nią ogrzewanie podłogowe.

Kamień i konglomerat na podłogę do kuchni

Posadzkę w kuchni można zrobić także z kamienia, na przykład z nienasiąkliwego i odpornego na ścieranie granitu, pasującego zwłaszcza do nowoczesnych wnętrz łupku, polskich wapieni lub piaskowca oraz bardzo modnego w ostatnich latach trawertynu. Jeśli zostanie odpowiednio zabezpieczona, przez lata nie straci swoich walorów estetycznych.

Dobre będą także do wykończenia podłogi w kuchni konglomeraty granitowo-kwarcowe. Są trwałe i odporne, mają ciekawą kolorystykę. Posadzki kamienne są łatwe do pielęgnacji, mogą mieć większy format niż płytki ceramiczne i znacznie cieńsze spoiny, dając efekt jednolitej powierzchni. Kamienna posadzka jest zimna i zazwyczaj jeszcze droższa od ceramicznej.

Sprawdź też:

Drewno na podłodze w kuchni

W kuchni o charakterze rustykalnym albo otwartej na salon dobrze będzie wyglądała posadzka drewniana – „ciepła” i bezpieczna (amortyzuje upadki). Trzeba ją zrobić z twardego rodzimego drewna lub z drewna egzotycznego. Najlepsze będą duże deski – tradycyjne lub parkietowe, dobrego gatunku bez sęków i przebarwień, żeby posadzka była trwała i łatwa do utrzymania w czystości.

Sposród dostępnych rodzajów posadzek drewnianych w kuchni najlepiej zastosować parkiet lub deski z litego drewna, ale trzeba je zabezpieczyć środkiem do uszczelniania krawędzi, by nie wnikała w nie i pod nie woda. Można też położyć kilkakrotnie lakierowane panele drewniane. Nie pracują one tak, jak drewno lite, więc jest mniejsze prawdopodobieństwo wybrzuszenia się lub rozsychania posadzki.

Na podłodze w kuchni z rodzimych gatunków drewna najlepsze są: dąb, buk, klon, jawor, a z egzotycznych ipe (lapacho), badi, jatoba, kempas, merbau, doussie, sucupira, brazylijska wiśnia. Wybierajmy drewno I gatunku o jednolitej barwie, równomiernym usłojeniu, pozbawione sęków, które pod wpływem użytkowania i wilgoci mogą wypadać. Warto też pamiętać o tym, że na ciemnym drewnie bardziej widać kurz, zarysowania i ślady zabrudzeń.

Nowoczesna kuchnia
Autor: www.muratorprojekty.pl Podłoga w kuchni powinna być wytrzymała i łatwa do czyszczenia. Idealny będzie matowy gres w odcieniach szarości. Wizualizacja wnętrza projektu gotowego Murator M197. Zobacz całe wnętrze na: Link: www.muratorprojekty.pl
Warto wiedzieć

Jakie fugi między płytkami w kuchni?

Osobny problem stanowią masy spoinujące (fugi), którymi wypełnia się szczeliny między płytkami podłogowymi. Większość sprzedawanych mas jest co prawda odporna na działanie wilgoci, jednak i tak są najsłabszym „ogniwem” podłogi. Podczas eksploatacji to one najszybciej się brudzą i wykruszają. Lepsze właściwości od cementowych mają fugi epoksydowe, ale są droższe i trudniej się je nakłada. Do podłóg z ogrzewaniem trzeba użyć specjalnych wysokoelastycznych mas odpornych na naprężenia powstające pod wpływem zmian temperatury płytek spowodowanych działaniem ogrzewania podłogowego.

Podłoga drewniana w kuchni. Jakie drewno sprawdzi się najlepiej
Autor: Mariusz Bykowski Wybierając drewno na podłogę, pamiętajmy, aby miało ono jednolitą barwę

Jakie płytki podłogowe do kuchni połączonej z salonem

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że kuchnia i salon są odrębnymi i oddzielnymi pomieszczeniami. A co za tym idzie, również mają inną podłogę. Co jednak w sytuacji, kiedy oba pomieszczenia są połączone, jakie wtedy wybrać płytki podłogowe? Przykładem może być kuchnia otwarta na salon lub jadalnię, w której nie ma widocznej granicy w postaci ściany lub ścianki działowej. Wówczas można zastanowić się nad ułożeniem tej samej podłogi w kuchni i salonie. Tylko czy warto?

  • Czy podłoga w kuchni i salonie może być taka sama?

Materiał na wspólną podłogę do kuchni i salonu musi łączyć wysokie walory estetyczne z małą nasiąkliwością i odpornością na odkształcenia pod wpływem wilgoci. Może to być posadzka zrobiona z płytek ceramicznych, kamienna albo drewniana, ale należy pamiętać, że tylko wybrane rodzaje każdej z nich dobrze zniosą kuchenne warunki. Wystarczającą odporność na zaplamienie ma terakota, gres porcelanowy lub szkliwiony albo twardy, nienasiąkliwy kamień – granit. Porowaty marmur lub trawertyn nawet po zaimpregnowaniu może zostać zaplamiony. Chcąc wykończyć podłogę w kuchni drewnem, należy wybrać stabilny gatunek (na przykład doussie, merbau, iroko) albo zdecydować się na dwu- czy trójwarstwowe elementy, których producenci zalecają układanie w kuchniach. Ważny jest także sposób zabezpieczenia drewna. Z lakierowanej powierzchni znacznie łatwiej usunąć wszelkie zabrudzenia niż z olejowanej. Jednak lakier lakierowi nierówny – te nanoszone fabryczniei utwardzane promieniami UV są odporniejsze na odbarwienia pod wpływem związków chemicznych niż lakiery nanoszone w warunkach domowych.

Płytki podłogowe gresowe do kuchni: czy trzeba je impregnować?

Należy to zrobić, gdy podłoga w kuchni jest wykonana z naturalnego gresu polerowanego. Jest on bardziej nasiąkliwy niż inne rodzaje gresu i dlatego łatwiej ulega zaplamieniu, a powstałe plamy – które wniknęły w głąb płytek – bardzo trudno usunąć. Impregnowania nie wy- maga gres techniczny niepolerowany, którego twardość i nasiąkliwość jest podobna do granitu. Nie trzeba też dodatkowo zabezpieczać gresu porcelanowego i szkliwionego.Pierwszy jest mocno sprasowany i przezto ma bardzo małą nasiąkliwość. Drugi, choć bardziej porowaty, jest już zabezpieczony – warstwą szkliwa.

Sprawdź też: Rodzaje fug: dobieramy fugi do pomieszczenia>>>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Anna Petynia
|

Jak nie macie dzieci, to jest prościej, bo one strasznie brudzą. Tak czy siak, warto postawić na coś, gdzie nie widać brudu za mocno, dzięki temu nie będziemy całe życie przywiązani do mopa, albo szmaty.

INSTON
|

Płytki granitowe bo wytrzymają kwasy, wino, gorące naczynia albo gres drewnopodobny ....

gosc
|

trzeba je bylo domestosem potraktowac :) ja ostatnio potraktowalam nim zlew i jestem w mega szoku sam wszystko wyzarl...gabka nawet raz nie przejechalam...

Ciekawska2015
|

Moja siostra ma płytki na tarasie i też nie mogła ich
doczyścić. Swoją drogą zastanawiałam się, co ona z nimi robiła, bo dom stoi
jakieś dwa lata, a podłoga wygląda strasznie brzydko. Czy to wina po prostu
warunków atmosferycznych, deszczu, śniegu itp. Czyściłyśmy je już wszystkim: octem.
Wyczytałyśmy w jakimś babskim pisemku, że nawet coca-colą można. Ale nic nie
dało. W końcu po wielu poszukiwaniach zapytałam o zdanie kumpla, który robi w
budowlance, remontach. Podał nam namiar na firmę CT Service. Trochę się
zastanawiałyśmy czy spróbować, ale nie było drogo i dlatego się zdecydowała.
Udało się uratować i wyczyścić w końcu te płytki. Teraz wyglądają normalnie.
Aga sprząta je już normalnie, brud się nie wżera, więc wystarczą tradycyjne
środki dostępne w sklepie. Ale problem naprawdę trudny do rozwiązania, chyba
trochę się przez to bardziej zżyłyśmy. Też przez to przechodziłam i wiem ile
trzeba prób, by znaleźć coś co działa :-)

Cichy
|

Oczywiście, że najbardziej oczywistym wyborem są płytki, ale ja mam słabość do drewna wysokiej jakości, dlatego podłoga u mnie w kuchni jest wykonana z desek, które kupiłem na siekierki.pl. Pięknie wyglądają i komponują się meblami, chociaż ta podłoga ma już kilka lat nadal świetnie się trzyma, nie żałuję swojego wyboru.

max
|

W większości przypadków w kuchni położone są płytki, ale wg mnie pieknie wyglądają panele drewniane, a jak miło się po nich chodzi. Ja lubię gdy deski są olejowane ale mogą być także lakierowane.

Aga
|

Jeśli chodzi o drewno w kuchni, dobrze też zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj drewna, ale i jego wykończenie - odpowiedni lakier lub olej.

grzegorz0812
|

ja myślę o panelu korkowym w kuchni.jakie sa zalety a jakie wady ?