Pomysł na podłogę w kuchni. Wybieramy płytki podłogowe do kuchni
Jakie wybrać płytki podłogowe do kuchni? Podłogę w kuchni z płytek ceramicznych łatwo wyczyścisz, posadzkę z gresu - trudno zaplamisz. Wykończenie podłogi terakotą i klinkierem jest praktyczne, ale ich ułożenie dużo kosztuje. Podłoga z kamienia jest modna i przez lata nie traci na urodzie. Konglomeraty granitowo-kwarcowe mają ciekawe kolory, są trwałe i odporne. Sprawdź, który z tych materiałów wykończeniowych najlepiej sprawdzi się na podłodze w twojej kuchni.
Kupując płytki do kuchni i szukając oszczędności, zastanówmy się nad końcówkami kolekcji lub zakupem kafli renomowanych firm, ale produktów drugiej klasy. One i tak dorównują jakością płytkom pierwszej klasy pochodzącym od producentów z drugiej albo trzeciej ligi. Płytki ceramiczne to najpopularniejszy sposób na wykończenie posadzki w kuchni. Są trwałe, łatwe w czyszczeniu, odporne na zaplamienia i dostępne w wielu wzorach oraz kolorach.
Płytki podłogowe do kuchni ceramiczne i gres
Podłogę w kuchni najlepiej wykończyć materiałem, dzięki któremu będzie odporna na ścieranie, trwała i łatwa do utrzymania w czystości. Takie cechy mają na przykład płytki ceramiczne. Na podłogę w kuchni chętnie stosowany jest gres porcelanowy i szkliwiony, bo ma niską nasiąkliwość, nie wyciera się szybko i nie robią się na nim plamy.
Terakota i klinkier: trwałe płytki podłogowe do kuchni
Również dobre na podłogę, ale mniej odporne (łatwiej się wycierają, częściej pękają i obtłukują) są terakota i klinkier. Ułożenie tych płytek na podłodze w kuchni jest dość kosztowne. Tak wykończona podłoga jest wprawdzie praktyczna, ale zimna, chyba że ułoży się pod nią ogrzewanie podłogowe.
Kamień i konglomerat na podłogę do kuchni
Posadzkę w kuchni można zrobić także z kamienia, na przykład z nienasiąkliwego i odpornego na ścieranie granitu, pasującego zwłaszcza do nowoczesnych wnętrz łupku, polskich wapieni lub piaskowca oraz bardzo modnego w ostatnich latach trawertynu. Jeśli zostanie odpowiednio zabezpieczona, przez lata nie straci swoich walorów estetycznych.Dobre będą także do wykończenia podłogi w kuchni konglomeraty granitowo-kwarcowe. Są trwałe i odporne, mają ciekawą kolorystykę. Posadzki kamienne są łatwe do pielęgnacji, mogą mieć większy format niż płytki ceramiczne i znacznie cieńsze spoiny, dając efekt jednolitej powierzchni. Kamienna posadzka jest zimna i zazwyczaj jeszcze droższa od ceramicznej.
Sprawdź też:
- 28 pomysłów i zdjęć na kuchnie w bloku >>>
- Ładna i wygodna kuchnia - zainspiruj się wnętrzami domów z Kolekcji Muratora >>>
Autor: Mariusz Bykowski
Wybierając drewno na podłogę, pamiętajmy, aby miało ono jednolitą barwę
Drewno na podłodze w kuchni
W kuchni o charakterze rustykalnym albo otwartej na salon dobrze będzie wyglądała posadzka drewniana – „ciepła” i bezpieczna (amortyzuje upadki). Trzeba ją zrobić z twardego rodzimego drewna lub z drewna egzotycznego. Najlepsze będą duże deski – tradycyjne lub parkietowe, dobrego gatunku bez sęków i przebarwień, żeby posadzka była trwała i łatwa do utrzymania w czystości.
Sposród dostępnych rodzajów posadzek drewnianych w kuchni najlepiej zastosować parkiet lub deski z litego drewna, ale trzeba je zabezpieczyć środkiem do uszczelniania krawędzi, by nie wnikała w nie i pod nie woda. Można też położyć kilkakrotnie lakierowane panele drewniane. Nie pracują one tak, jak drewno lite, więc jest mniejsze prawdopodobieństwo wybrzuszenia się lub rozsychania posadzki.
Na podłodze w kuchni z rodzimych gatunków drewna najlepsze są: dąb, buk, klon, jawor, a z egzotycznych ipe (lapacho), badi, jatoba, kempas, merbau, doussie, sucupira, brazylijska wiśnia. Wybierajmy drewno I gatunku o jednolitej barwie, równomiernym usłojeniu, pozbawione sęków, które pod wpływem użytkowania i wilgoci mogą wypadać. Warto też pamiętać o tym, że na ciemnym drewnie bardziej widać kurz, zarysowania i ślady zabrudzeń.
Jakie fugi między płytkami w kuchni?
Osobny problem stanowią masy spoinujące (fugi), którymi wypełnia się szczeliny między płytkami podłogowymi. Większość sprzedawanych mas jest co prawda odporna na działanie wilgoci, jednak i tak są najsłabszym „ogniwem” podłogi. Podczas eksploatacji to one najszybciej się brudzą i wykruszają. Lepsze właściwości od cementowych mają fugi epoksydowe, ale są droższe i trudniej się je nakłada. Do podłóg z ogrzewaniem trzeba użyć specjalnych wysokoelastycznych mas odpornych na naprężenia powstające pod wpływem zmian temperatury płytek spowodowanych działaniem ogrzewania podłogowego.
Jakie płytki podłogowe do kuchni połączonej z salonem
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że kuchnia i salon są odrębnymi i oddzielnymi pomieszczeniami. A co za tym idzie, również mają inną podłogę. Co jednak w sytuacji, kiedy oba pomieszczenia są połączone, jakie wtedy wybrać płytki podłogowe? Przykładem może być kuchnia otwarta na salon lub jadalnię, w której nie ma widocznej granicy w postaci ściany lub ścianki działowej. Wówczas można zastanowić się nad ułożeniem tej samej podłogi w kuchni i salonie. Tylko czy warto?
- Czy podłoga w kuchni i salonie może być taka sama?
Materiał na wspólną podłogę do kuchni i salonu musi łączyć wysokie walory estetyczne z małą nasiąkliwością i odpornością na odkształcenia pod wpływem wilgoci. Może to być posadzka zrobiona z płytek ceramicznych, kamienna albo drewniana, ale należy pamiętać, że tylko wybrane rodzaje każdej z nich dobrze zniosą kuchenne warunki. Wystarczającą odporność na zaplamienie ma terakota, gres porcelanowy lub szkliwiony albo twardy, nienasiąkliwy kamień – granit. Porowaty marmur lub trawertyn nawet po zaimpregnowaniu może zostać zaplamiony. Chcąc wykończyć podłogę w kuchni drewnem, należy wybrać stabilny gatunek (na przykład doussie, merbau, iroko) albo zdecydować się na dwu- czy trójwarstwowe elementy, których producenci zalecają układanie w kuchniach. Ważny jest także sposób zabezpieczenia drewna. Z lakierowanej powierzchni znacznie łatwiej usunąć wszelkie zabrudzenia niż z olejowanej. Jednak lakier lakierowi nierówny – te nanoszone fabryczniei utwardzane promieniami UV są odporniejsze na odbarwienia pod wpływem związków chemicznych niż lakiery nanoszone w warunkach domowych.
Płytki podłogowe gresowe do kuchni: czy trzeba je impregnować?
Należy to zrobić, gdy podłoga w kuchni jest wykonana z naturalnego gresu polerowanego. Jest on bardziej nasiąkliwy niż inne rodzaje gresu i dlatego łatwiej ulega zaplamieniu, a powstałe plamy – które wniknęły w głąb płytek – bardzo trudno usunąć. Impregnowania nie wy- maga gres techniczny niepolerowany, którego twardość i nasiąkliwość jest podobna do granitu. Nie trzeba też dodatkowo zabezpieczać gresu porcelanowego i szkliwionego.Pierwszy jest mocno sprasowany i przezto ma bardzo małą nasiąkliwość. Drugi, choć bardziej porowaty, jest już zabezpieczony – warstwą szkliwa.
Sprawdź też: Rodzaje fug: dobieramy fugi do pomieszczenia>>>