Pachnące dekoracje świąteczne. Zainspiruj się i wprowadź zapach świąt do swojego domu!
Świąteczna aranżacja wnętrza to choinka, pachnące dekoracje świąteczne i wyszukane ozdoby. Wiele dekoracji świątecznych możesz przygotować samodzielnie. Zobacz, jak sprawić, by dom pachniał cytrusami, goździkami, cynamonem i anyżem. Oto pomysły na aromatyczne ozdoby i dekoracje świąteczne.
Pachnące dekoracje świąteczne – pomarańcze z goździkami
Ta niezwykle prosta w wykonaniu ozdoba znana jest od wielu lat. Może ją zrobić nawet dziecko. Do przygotowania dekoracji wybieramy pomarańcze z grubą skórką. Myjemy je i wycieramy do sucha. Na owocu zaznaczamy (np. pisakiem) wzór – serce, choinkę, gwiazdkę lub dowolne, ozdobne zygzaki. Następnie przy pomocy wykałaczki robimy w pomarańczy dziurki i wciskamy w nie goździki. Pamiętajmy, by goździki umieścić w równych odległościach, dzięki temu wzór będzie wyglądał bardzo atrakcyjnie. Gdzie możemy wykorzystać pomarańcze z goździkami? Oczywiście jako ozdobę świątecznego stołu, jako element stroika świątecznego, a przewiązane ozdobną wstążką mogą być pachnącym dodatkiem do świątecznego podarunku.
GALERIA: pachnące ozdoby i dekoracje świąteczne
Autor: archiwum muratordom
Stroik świąteczny z szuszonymi plasterkami pomarańczy
Pachnące dekoracje świąteczne – suszone plasterki cytrusów
Zapach owoców cytrusowych wielu osobom kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Kiedyś cytrusy były towarem deficytowym i nikt nie myślał nawet, żeby przygotowywać z nich ozdoby. Teraz pomarańcze, cytryny, grapefruity i mandarynki dostępne są cały rok, ale tylko w grudniu wykorzystujemy je do przygotowania pachnących dekoracji świątecznych.
Jak prawidłowo wysuszyć plasterki cytrusów?
Do suszenia wybieramy dojrzałe i soczyste owoce. Tylko z takich cytrusów przygotujemy dekoracje, które będą pięknie wyglądały po wysuszeniu - ich miąższ będzie zwarty, bez otworków.
Owoce kroimy na cienkie plasterki (do 0,5 cm), a następnie suszymy je jedną z poniższych metod:
- w suszarce do grzybów – plastry układamy pojedynczo na sitach urządzenia i suszymy do chwili, gdy staną się całkowicie twarde. Nie zapominajmy o odwracaniu plasterków co jakiś czas.
- w piekarniku – na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układamy krążki owoców cytrusowych i suszymy je w dość niskiej temperaturze (od 75 do 80 stopni), przez kilka godzin. Pamiętajmy o odwracaniu plasterków na drugą stronę, dzięki temu wysuszą się równomiernie. Przed suszeniem możemy posypać krążki cukrem i umieścić w nich goździki – będą pięknie błyszczały i pachniały.
- na kaloryferze – to najtrudniejszy sposób i wymagający cierpliwości – czas suszenia jest bowiem dość długi (od dwóch do pięciu dni). Krążki cytrusów układamy na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej i umieszczamy na grzejniku. Plasterki trzeba co pewien czas odwracać, aby schły równomiernie i nie wyginały się.
W podobny sposób możemy też suszyć plasterki jabłek i bananów.
Sprawdź też:
Jakie ozdoby świąteczne z suszonych cytrusów?
- cytrusowe krążki na choinkę – do plasterka wystarczy przymocować ozdobą wstążeczkę i dekoracja gotowa. W wersji bardziej zaawansowanej fragment krążka malujemy bezbarwnym lakierem do paznokci i posypujemy lakierowane miejsce brokatem lub błyszczącymi, drobnymi gwiazdkami.
- aromatyczne plasterki do świątecznego stroika lub wieńca adwentowego – zapach cytrusów wspaniale łączy się z aromatem olejków gałązek iglastych – świerków, jodeł czy daglezji. Cytrusowe krążki będą więc atrakcyjnym i pachnącym dodatkiem do dekoracji przygotowywanych z iglaków.
- suszone cytrusy jako pyszny dodatek do rozgrzewających zimowych napojów albo jako ozdoba szklanki lub kufla
- dekoracyjny świecznik – w niewielkiej szklance lub przezroczystym wazoniku układamy wysuszone krążki, gwiazdki anyżu i fragmenty kory cynamonowej, a w środku umieszczamy świeczkę lub tealight.
Sprawdź też:
Pachnące dekoracje świąteczne z anyżem i korą cynamonową
Święta to również aromat anyżu, cynamonu i innych przypraw korzennych. Dodajemy je przede wszystkim do świątecznych wypieków i napojów. Gwiazdki anyżowe i kora cynamonowa są też wdzięcznymi dodatkami do stroików i wieńców adwentowych. Do wikliny bądź gałęzi drzew iglastych przytwierdzamy je klejem na gorąco.
Równo przycięte pałeczki kory cynamony będą świetną ozdobą świecy. Wystarczy przykleić je pionowo dookoła świecy i całość przewiązać wstążką.
Laski wanilii, kora cynamonu, gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu i suszone krążki cytrusów możemy też umieścić w niewysokim, przezroczystym naczyniu – to sposób na najprostszą i najszybszą pachnącą dekorację świątecznego stołu.
Sprawdź też:
Pierniczki to też pachnące dekoracje świąteczne
Żadne ciastka nie kojarzą się tak bardzo ze świętami Bożego Narodzenia jak pierniczki. To smakołyki pachnące miodem i przyprawami korzennymi. Wspaniale wyglądają na choince lub jako ozdoba świątecznego stołu. Własnoręcznie upieczone ciasteczka, pięknie zapakowane mogą też być sympatycznym przedświątecznym podarunkiem.