Spis treści
- Dlaczego warto posadzić w ogrodzie żywopłot z krzewów owocowych?
- Jakie krzewy owocowe wybrać na żywopłot?
- Śliwa wiśniowa (ałycza)
- Mirabelka
- Głóg
- Aronia
- Pigwowiec japoński
- Świdośliwa
- Rokitnik pospolity
- Dereń jadalny
- Róża pomarszczona
- Jak pielęgnować żywopłot z krzewów owocowych?
Jeśli planujesz założyć w ogrodzie żywopłot, pomyśl o gatunkach, które są nie tylko dekoracyjne, ale dodatkowo rodzą smaczne owoce! To świetny sposób na połączenie walorów estetycznych z pożytecznymi. Poznaj rośliny owocowe, które doskonale sprawdzą się jako żywopłot, dodając uroku ogrodowi i dostarczając świeżych, smacznych plonów.
Dlaczego warto posadzić w ogrodzie żywopłot z krzewów owocowych?
Żywopłot z krzewów owocowych obok walorów estetycznych i pełnienia funkcji ochronnych (przed wiatrami czy hałasem z otoczenia), daje również możliwość pozyskiwania smacznych i zdrowych owoców, wykorzystywanych do spożycia na surowo albo przygotowania przetworów, deserów czy napojów.
Taki żywopłot zdobi ogród od wiosny do jesieni i zmienia się w ciągu roku – wiosną zachwyca kwiatami, latem dostarcza owoców, a jesienią często urzeka kolorowymi liśćmi. Dojrzewające owoce przyciągają ptaki, a sam żywopłot jest schronieniem dla wielu gatunków owadów i małych zwierząt. Wybierając krzewy liściaste owocowe na żywopłot wspieramy bioróżnorodność w ogrodzie.
Jakie krzewy owocowe wybrać na żywopłot?
Wybierając krzewy owocowe na żywopłot należy wziąć pod uwagę ich wymagania dotyczące stanowiska, gleby i światła, odporność na choroby i szkodniki, a także wysokość, jaką rośliny mogą osiągnąć. Do krzewów, które sprawdzą się najlepiej w roli żywopłotu owocowego należą: ałycza (śliwa wiśniowa) mirabelka, głóg, aronia, pigwowiec, świdośliwa, rokitnik, dereń jadalny, róża pomarszczona.
Śliwa wiśniowa (ałycza)
Śliwa wiśniowa (ałycza, łac. Prunus cerasifera) to niewielkie drzewo lub duży krzew. Efektownie wygląda w okresie kwitnienia – miododajne kwiaty są białe bądź różowe, pachnące. Ałycza rodzi jadalne, jasnoczerwone, kuliste owoce o średnicy 3 cm i intensywnym aromacie i smaku, idealne na dżemy i kompoty. Liście wielu odmian ałyczy przebarwiają się na czerwono, purpurowo lub bordowo.

i
Mirabelka
Mirabelka (Prunus domestica subsp. syriaca) to podgatunek śliwy domowej. Rodzi małe, jasnożółte owoce o delikatnym, słodkim smaku. Jest doskonała do przygotowania konfitur, dżemów czy likierów. Uroczo prezentuje się wiosną, gdy gęsto pokrywa się białymi kwiatami.

i
Głóg
Głóg (Crataegus) to świetny krzew na obronny żywopłot. Rodzi jadalne owoce bogate w substancje prozdrowotne (m.in. wit.C). Głóg ma także walory ozdobne, zwłaszcza w okresie kwitnienia, gdy pokrywa się białymi lub różowymi kwiatami.

i
Aronia
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) znakomicie nadaje się na żywopłot. Dostarcza czarnofioletowych, jadalnych, bogatych w antyoksydanty owoców, które wykorzystuje się na przetwory (soki, dżemy, konfitury, nalewki i inne). Świeże owoce mają kwaśny, cierpki smak, który łagodnieje po przemrożeniu. Krzewy aronii owocują wiele lat. Zielone liście aronii jesienią ładnie przebarwiają się na czerwono, a na zimę opadają.

i
Pigwowiec japoński
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) to rozłożysty, niski krzew (dorasta do 1-1,5 m wysokości), który wczesną wiosną zachwyca intensywnie czerwonymi lub pomarańczowymi kwiatami. Jesienią pojawiają się żółte, podobne do jabłek, jadalne, kwaśne, twarde i aromatyczne owoce, które doskonale nadają się na konfitury, galaretki i herbaty.

i
Świdośliwa
Świdośliwa (Amelanchier) nadaje się do tworzenia luźnych, nieformowanych żywopłotów. Wiosną zachwyca białymi kwiatami, a latem obfitym owocowaniem. Jadalne owoce świdośliwy są słodkie i pełne witamin, przypominają owoce borówki amerykańskiej. Można je zarówno spożywać na surowo, jaki i robić z nich przetwory (np. konfitury, dżemy czy soki).

i
Rokitnik pospolity
Rokitnik pospolity (rokitnik zwyczajny, łac. Hippophaë rhamnoides) to świetna roślina na gęsty, kolczasty, nieformowany żywopłot. Jego pomarańczowe owoce, bogate w witaminy, sole mineralne i wartościowe substancje odżywcze, o kwaśno-słodkim smaku, znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym czy farmaceutycznym. Na surowo są cierpkie i kwaśne, ale po przemrożeniu doskonale nadają się na przetwory i do suszenia. Dodatkową ozdobą krzewu są srebrzyste liście.
Pamiętajmy, że rokitnik jest rośliną dwupienną, dlatego by owocował w pobliżu roślin żeńskich, musi rosnąć przynajmniej jeden egzemplarz męski.

i
Dereń jadalny
Dereń jadalny (dereń właściwy, łac. Cornus mas) to krzew, który szczególnie atrakcyjnie wygląda podczas wiosennego kwitnienia oraz jesienią, gdy dojrzewają jego mięsiste, czerwone lub bordowe owoce, bogate w witaminy C, A i E, o charakterystycznym kwaskowatym smaku. Mogą być spożywane na surowo (nie są jednak zbyt smaczne), ale częściej przyrządza się z nich dżemy, soki, nalewki, albo dodaje do ciast i deserów.

i
Róża pomarszczona
Róża pomarszczona (Rosa rugosa) doskonale nadaje się do tworzenia gęstych, nieformowanych, niewysokich, obronnych żywopłotów. Jej ozdobą są zielone, pomarszczone liście oraz duże, pięknie pachnące kwiaty, a później czerwone owoce. Choć owoce nie nadają się do jedzenia na surowo, to znakomicie nadają się na przetwory, wina i nalewki, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. Wykorzystać można również kwiaty róży, przyrządzając z ich płatków znakomite konfitury.

i
Jak pielęgnować żywopłot z krzewów owocowych?
Pielęgnacja żywopłotu z krzewów owocowych różni się nieco od pielęgnacji tradycyjnego żywopłotu ozdobnego. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na termin oraz sposób przycinania krzewów.
- Termin cięcia trzeba dostosować do cyklu kwitnienia i owocowania poszczególnych gatunków, uwzględniając to, na jakich pędach owocuje dana roślina. Należy unikać silnego formowania, ponieważ większość krzewów owocowych lepiej owocuje, gdy rośnie swobodnie.
- Nawożenie powinno być regularne, aby zapewnić wystarczającą ilość składników odżywczych do obfitego kwitnienia i owocowania. Należy unikać przenawożenia azotem, które może ograniczać kwitnienie i owocowanie. Idealne jest zastosowanie kompostu lub innych naturalnych nawozów organicznych, które wzbogacą glebę w potrzebne składniki.
- Nie można zaniedbywać podlewania w okresach suszy oraz podczas zawiązywania i wzrostu owoców.
- Ściółkowanie krzewów jest korzystne - pomoże utrzymać wilgoć w podłożu oraz ograniczyć wzrost chwastów.
- Krzewy należy monitorować pod kątem obecności chorób i szkodników – wczesne wykrycie problemów pozwoli szybko zareagować i uchronić plony.
Przeczytaj też: Najlepsze rośliny na żywopłot nieformowany. Jak przycinać żywopłot swobodnie rosnący?
