Żywopłot z krzewów owocowych: z tych roślin stworzysz wyjątkową zieloną osłonę!

2025-05-20 13:35

Nudzą Cię tradycyjne żywopłoty? Chcesz stworzyć w ogrodzie wyjątkową roślinną ścianę? Postaw na żywopłot z krzewów owocowych! Będzie nie tylko barierą ochronna, ale także źródłem smacznych owoców. Jakie rośliny owocowe wybrać na żywopłot i jak je pielęgnować?

Spis treści

  1. Dlaczego warto posadzić w ogrodzie żywopłot z krzewów owocowych?
  2. Jakie krzewy owocowe wybrać na żywopłot?
  3. Śliwa wiśniowa (ałycza)
  4. Mirabelka
  5. Głóg
  6. Aronia
  7. Pigwowiec japoński
  8. Świdośliwa
  9. Rokitnik pospolity
  10. Dereń jadalny
  11. Róża pomarszczona
  12. Jak pielęgnować żywopłot z krzewów owocowych?

Jeśli planujesz założyć w ogrodzie żywopłot, pomyśl o gatunkach, które są nie tylko dekoracyjne, ale dodatkowo rodzą smaczne owoce! To świetny sposób na połączenie walorów estetycznych z pożytecznymi. Poznaj rośliny owocowe, które doskonale sprawdzą się jako żywopłot, dodając uroku ogrodowi i dostarczając świeżych, smacznych plonów.

Dlaczego warto posadzić w ogrodzie żywopłot z krzewów owocowych?

Żywopłot z krzewów owocowych obok walorów estetycznych i pełnienia funkcji ochronnych (przed wiatrami czy hałasem z otoczenia), daje również możliwość pozyskiwania smacznych i zdrowych owoców, wykorzystywanych do spożycia na surowo albo przygotowania przetworów, deserów czy napojów.

Taki żywopłot zdobi ogród od wiosny do jesieni i zmienia się w ciągu roku – wiosną zachwyca kwiatami, latem dostarcza owoców, a jesienią często urzeka kolorowymi liśćmi. Dojrzewające owoce przyciągają ptaki, a sam żywopłot jest schronieniem dla wielu gatunków owadów i małych zwierząt. Wybierając krzewy liściaste owocowe na żywopłot wspieramy bioróżnorodność w ogrodzie.

Jakie krzewy owocowe wybrać na żywopłot?

Wybierając krzewy owocowe na żywopłot należy wziąć pod uwagę ich wymagania dotyczące stanowiska, gleby i światła, odporność na choroby i szkodniki, a także wysokość, jaką rośliny mogą osiągnąć. Do krzewów, które sprawdzą się najlepiej w roli żywopłotu owocowego należą: ałycza (śliwa wiśniowa) mirabelka, głóg, aronia, pigwowiec, świdośliwa, rokitnik, dereń jadalny, róża pomarszczona.

Śliwa wiśniowa (ałycza)

Śliwa wiśniowa (ałycza, łac. Prunus cerasifera) to niewielkie drzewo lub duży krzew. Efektownie wygląda w okresie kwitnienia – miododajne kwiaty są białe bądź różowe, pachnące. Ałycza rodzi jadalne, jasnoczerwone, kuliste owoce o średnicy 3 cm i intensywnym aromacie i smaku, idealne na dżemy i kompoty. Liście wielu odmian ałyczy przebarwiają się na czerwono, purpurowo lub bordowo.

Ałycza

i

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne Owoce ałyczy nadają się do spożycia

Mirabelka

Mirabelka (Prunus domestica subsp. syriaca) to podgatunek śliwy domowej. Rodzi małe, jasnożółte owoce o delikatnym, słodkim smaku. Jest doskonała do przygotowania konfitur, dżemów czy likierów. Uroczo prezentuje się wiosną, gdy gęsto pokrywa się białymi kwiatami.

Mirabelka

i

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne Mirabelka

Głóg

Głóg (Crataegus) to świetny krzew na obronny żywopłot. Rodzi jadalne owoce bogate w substancje prozdrowotne (m.in. wit.C). Głóg ma także walory ozdobne, zwłaszcza w okresie kwitnienia, gdy pokrywa się białymi lub różowymi kwiatami.

Głóg dwuszyjkowy

i

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne Owoce głogu dwuszyjkowego

Aronia

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) znakomicie nadaje się na żywopłot. Dostarcza czarnofioletowych, jadalnych, bogatych w antyoksydanty owoców, które wykorzystuje się na przetwory (soki, dżemy, konfitury, nalewki i inne). Świeże owoce mają kwaśny, cierpki smak, który łagodnieje po przemrożeniu. Krzewy aronii owocują wiele lat. Zielone liście aronii jesienią ładnie przebarwiają się na czerwono, a na zimę opadają.

aronia

i

Autor: Archiwum serwisu Aronia wielkoowocowa jest bardzo odporna na mróz

Pigwowiec japoński

Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) to rozłożysty, niski krzew (dorasta do 1-1,5 m wysokości), który wczesną wiosną zachwyca intensywnie czerwonymi lub pomarańczowymi kwiatami. Jesienią pojawiają się żółte, podobne do jabłek, jadalne, kwaśne, twarde i aromatyczne owoce, które doskonale nadają się na konfitury, galaretki i herbaty.

Pigwowiec japoński

i

Autor: www.thinkstockphotos.com, Archiwum prywatne Pigwowiec japoński

Świdośliwa

Świdośliwa (Amelanchier) nadaje się do tworzenia luźnych, nieformowanych żywopłotów. Wiosną zachwyca białymi kwiatami, a latem obfitym owocowaniem. Jadalne owoce świdośliwy są słodkie i pełne witamin, przypominają owoce borówki amerykańskiej. Można je zarówno spożywać na surowo, jaki i robić z nich przetwory (np. konfitury, dżemy czy soki).

Świdośliwa olcholistna

i

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne Świdośliwa olcholistna

Rokitnik pospolity

Rokitnik pospolity (rokitnik zwyczajny, łac. Hippophaë rhamnoides) to świetna roślina na gęsty, kolczasty, nieformowany żywopłot. Jego pomarańczowe owoce, bogate w witaminy, sole mineralne i wartościowe substancje odżywcze, o kwaśno-słodkim smaku, znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym czy farmaceutycznym. Na surowo są cierpkie i kwaśne, ale po przemrożeniu doskonale nadają się na przetwory i do suszenia. Dodatkową ozdobą krzewu są srebrzyste liście.

Pamiętajmy, że rokitnik jest rośliną dwupienną, dlatego by owocował w pobliżu roślin żeńskich, musi rosnąć przynajmniej jeden egzemplarz męski.

Rokitnik pospolity

i

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne Rokitnik pospolity

Dereń jadalny

Dereń jadalny (dereń właściwy, łac. Cornus mas) to krzew, który szczególnie atrakcyjnie wygląda podczas wiosennego kwitnienia oraz jesienią, gdy dojrzewają jego mięsiste, czerwone lub bordowe owoce, bogate w witaminy C, A i E, o charakterystycznym kwaskowatym smaku. Mogą być spożywane na surowo (nie są jednak zbyt smaczne), ale częściej przyrządza się z nich dżemy, soki, nalewki, albo dodaje do ciast i deserów.

Dereń jadalny

i

Autor: Gettyimages, Archiwum prywatne Dereń jadalny

Róża pomarszczona

Róża pomarszczona (Rosa rugosa) doskonale nadaje się do tworzenia gęstych, nieformowanych, niewysokich, obronnych żywopłotów. Jej ozdobą są zielone, pomarszczone liście oraz duże, pięknie pachnące kwiaty, a później czerwone owoce. Choć owoce nie nadają się do jedzenia na surowo, to znakomicie nadają się na przetwory, wina i nalewki, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. Wykorzystać można również kwiaty róży, przyrządzając z ich płatków znakomite konfitury.

Róża pomarszczona

i

Autor: GettyImages / lauraag, Archiwum prywatne Róża pomarszczona

Jak pielęgnować żywopłot z krzewów owocowych?

Pielęgnacja żywopłotu z krzewów owocowych różni się nieco od pielęgnacji tradycyjnego żywopłotu ozdobnego. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na termin oraz sposób przycinania krzewów.

  • Termin cięcia trzeba dostosować do cyklu kwitnienia i owocowania poszczególnych gatunków, uwzględniając to, na jakich pędach owocuje dana roślina. Należy unikać silnego formowania, ponieważ większość krzewów owocowych lepiej owocuje, gdy rośnie swobodnie.
  • Nawożenie powinno być regularne, aby zapewnić wystarczającą ilość składników odżywczych do obfitego kwitnienia i owocowania. Należy unikać przenawożenia azotem, które może ograniczać kwitnienie i owocowanie. Idealne jest zastosowanie kompostu lub innych naturalnych nawozów organicznych, które wzbogacą glebę w potrzebne składniki.
  • Nie można zaniedbywać podlewania w okresach suszy oraz podczas zawiązywania i wzrostu owoców.
  • Ściółkowanie krzewów jest korzystne - pomoże utrzymać wilgoć w podłożu oraz ograniczyć wzrost chwastów.
  • Krzewy należy monitorować pod kątem obecności chorób i szkodników – wczesne wykrycie problemów pozwoli szybko zareagować i uchronić plony.

Przeczytaj też: Najlepsze rośliny na żywopłot nieformowany. Jak przycinać żywopłot swobodnie rosnący?

Murator Google News
Murator Ogroduje #2: RODOS w lesie - jak przygotować na sezon ogrodowy?
Materiał sponsorowany
Materiał sponsorowany
Murowane starcie
Taras – bez dachu czy zadaszony? MUROWANE STARCIE