Zioła z ogrodu: jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła

2013-06-18 12:24 Joanna Kapusta

Zioła uprawiane w ogrodzie można zbierać przez cały sezon aż do późnej jesieni. Zwykle plon ziół nawet z kilku roślin jest on tak duży, że zaspokoi bieżące potrzeby rodziny. Pozostałą część aromatycznych listków ziół warto ususzyć. Radzimy jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła.

Kiedy zbierać zioła

Zioła należy zbierać w suchy dzień, najlepiej rano, ale gdy nie ma już rosy. Większość przypraw ścinamy, zanim zakwitną. Jeżeli zielem mają być kwiaty, rośliny tniemy tuż przed pełnią kwitnienia. Wybieramy okazy zdrowe, nieuszkodzone, w których uprawie nie stosowano chemicznych środków ochrony. Trzeba je suszyć jak najszybciej po zbiorze.

Jak suszyć zioła

Zioła umieszczamy w zacienionym i przewiewnym miejscu pod dachem, na przykład w altanie albo na tarasie. Nie może być ono nasłonecznione, ponieważ promienie słońca sprawiają, że w roślinach zmniejsza się zawartość olejków eterycznych, a ich pędy, liście i kwiaty zmieniają kolor. Zioła możemy suszyć także w otwartym piekarniku lub suszarce do warzyw i grzybów. Wtedy musimy pamiętać, żeby temperatura nie była wyższa niż 35 st.C. Nie wolno wtedy dokładać świeżych roślin. Nie należy też ziół kruszyć w czasie suszenia i zaraz po nim, żeby nie traciły aromatu. Wyschnięte powinny mieć właściwy dla siebie kolor liści czy kwiatów, a także swoisty zapach. Trzeba pamiętać, że rośliny w czasie suszenia łatwo przyjmują obce wonie. Dlatego też różne gatunki suszymy oddzielnie i z dala od źródeł innych zapachów.
Zioła o małych sztywnych liściach z niewielką zawartością wody (tymianek, rozmaryn, majeranek) ścinamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie otrząsamy nadmiar wilgoci, wiążemy je w małe pęczki i wieszamy łodygami w dół. Proces suszenia jest zakończony (średnio trwa dwa-trzy tygodnie), gdy grubsze części roślin – ogonki liściowe i łodygi – łamią się podczas zginania.
Zioła o mięsistych liściach i większej zawartości wody (bazylia, mięta, estragon, lubczyk) powinny być suszone szybko, by zapobiec rozwojowi pleśni. Dlatego po ścięciu pędów, umyciu ich i osuszeniu, obrywamy liście, które w pojedynczej warstwie rozkładamy na bardzo drobnej siatce rozciągniętej na ramie. Susz będzie gotowy po mniej więcej tygodniu. Kwiaty ziół (rumianek, lawenda) suszy się tak jak rośliny o mięsistych liściach.

Jak przechowywać zioła

Zioła przechowujemy w szczelnych, oznakowanych słoikach w miejscu bez dostępu światła. Można je przetrzymywać przez dwa-trzy lata, ale najlepiej jest je zużyć w ciągu roku.

Mrożenie ziół

Najczęściej stosowane w naszej kuchni zioła – pietruszkę i koperek – możemy także zamrozić po wcześniejszym posiekaniu. Mrozi się również bazylię. Aby nie straciła koloru, najpierw na kilka sekund zanurzamy jej pędy we wrzątku, potem schładzamy ją w wodzie z lodem, osuszamy papierowym ręcznikiem, obrywamy liście, układamy je płasko w foliowym woreczku i wkładamy do zamrażarki. Tak przechowywane zioła zachowują aromat i kolor nawet przez kilka miesięcy.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE