Warzywnik w ogrodzie: jak uprawiać warzywa i zioła

2014-05-19 15:17 Anna Skórkowska

Warzywnik to znakomite dopełnienie ogrodu. Dzięki niemu możemy mieć własne warzywa: smaczne, zdrowe i piękne, a przy tym łatwe w uprawie. Radzimy jak uprawiać warzywa i zioła w ogrodzie warzywnym.

Nawet najpiękniejszy ogród pełen kwiatów i ozdobnych krzewów w pewnym momencie przestaje cieszyć. Zaczynamy tęsknić za czymś praktycznym, na przykład własnymi warzywami i owocami, za doprawianiem potraw przyprawami przyniesionymi przed chwilą z ogrodu, za grillowaniem warzyw wprost z grządki. Jednak często zniechęca nas wizja warzywników minionej epoki: nudnych grządek z ziemniakami i rzędami buraków, marchewki czy cebuli. Odstrasza też perspektywa ciężkiej pracy wiosną i żmudnych zabiegów pielęgnacyjnych przez cały sezon. Do tego dochodzi niepokój, jak na niewielkiej działce przy domu znaleźć odpowiednio ustronne, ale dobrze nasłonecznione miejsce.

Czy to znaczy, że musimy zrezygnować z marzeń o pysznych daniach z własnych warzyw? Nic podobnego. Musimy tylko spojrzeć na sprawę inaczej. Warzywnik nie będzie zapewniał nam pożywienia na cały rok. Nie będzie się składał z równiutkich, starannie opielonych poletek. Będzie za to zapewniał rozrywkę i cieszył swą urodą. Wybierzmy rośliny o barwnych liściach, efektownych kwiatach i atrakcyjnych owocach, stwórzmy z nich interesujące kompozycje. Znajdźmy rozwiązanie pasujące do charakteru naszego ogrodu. Warzywami i ziołami możemy uzupełniać rabaty ozdobne, tworzyć z nich barwne kompozycje, założyć stylizowany ogród warzywny na wzór dawnych ogrodów kwaterowych, jakie towarzyszyły dworom szlacheckim, lub wymieszać na rabatach jak w wiejskich ogródkach: warzywa, zioła i rośliny kwitnące.

Siew:

Autor: Archiwum serwisu

Marzec: bób, groch, marchew, pietruszka korzeniowa i naciowa, rzodkiewki, sałata.Kwiecień: kapusta włoska, brukselka, buraki, kalarepa, rzodkiew, boćwina, majeranek, ogórecznik, cząber.Po 15 maja: dyniowate, fasola karłowa i tyczna.Czerwiec: sałata letnia.Sadzenie, rozsady:Kwiecień-czerwiec: kapusta biała i czerwona, por, pomidor, kalarepa, ogórek, seler i seler naciowy, bazylia.

Marzec: bób, groch, marchew, pietruszka korzeniowa i naciowa, rzodkiewki, sałata.
Kwiecień: kapusta włoska, brukselka, buraki, kalarepa, rzodkiew, boćwina, majeranek, ogórecznik, cząber.
Po 15 maja: dyniowate, fasola karłowa i tyczna.
Czerwiec: sałata letnia.
Sadzenie rozsady
Kwiecień-czerwiec: kapusta biała i czerwona, por, pomidor, kalarepa, ogórek, seler i seler naciowy, bazylia.

Warzywa z własnego ogrodu

Spójrzmy na warzywa z nowej perspektywy, przyjrzyjmy się pojedynczym roślinom. Dostrzeżemy wtedy ich urodę, bo przecież często nie ustępują roślinom ozdobnym. Kwitnące i owocujące dynie, kabaczki, patisony, cukinie, ogórki, barwne owoce pomidorów, papryk, piękne liście kapusty i kalarepy, botwiny, jarmużu czy rabarbaru w różnych odcieniach zieleni, czerwieni i fioletu, wijące się pędy, barwne kwiaty i strąki fasoli i groszku, pędy szczypiorku i nać pietruszki. Do tego zioła i rośliny przyprawowe o dekoracyjnych liściach i niebrzydkich kwiatach.

Niektóre warzywa (sałata, rzodkiewki, groch, bób, pietruszka, marchewka) można siać bezpośrednio do gruntu, inne trzeba wysiewać w inspekcie lub na parapecie
i przygotowywać z nich rozsadę. Jeżeli nie mamy czasu albo nie chcemy się zajmować przygotowywaniem rozsady, możemy kupić ją w sklepach lub centrach  ogrodniczych albo bezpośrednio od ogrodników.

Niektóre rośliny wpływają na siebie nawzajem w korzystny sposób, natomiast inne oddziałują na siebie źle. Są też takie, które odstraszają szkodniki, i takie, które wabią owady pożyteczne.
Warto korzystać z tej wiedzy i – w miarę możliwości – sadzić obok siebie odpowiednie rośliny:

  • czosnek z pomidorami, burakami,selerem;
  • cebula z porami, pomidorami, burakami, marchwią, sałatą, koprem, pietruszką;
  • dynia z fasolą i kukurydzą;
  • pomidory z sałatą lub szpinakiem, selerem, pietruszką, marchwią, czosnkiem;
  • groch z kapustą, kalarepą, brokułami, fasolą, marchwią i pietruszką, selerem, sałatą;
  • morwa obok winorośli;
  • sałata z maciejką i nasturcją.


Między roślinami uprawnymi powinny też rosnąć rośliny przyprawowe:

  • mięta obok fasoli, grochu,kapusty, kalarepy, brokułów;
  • kminek z grochem;
  • koper obok cebuli, kapusty, kalarepy, brokułów, sałaty, ogórków, marchwi, fasoli, grochu, buraków, sałaty;
  • szałwia najlepiej obok marchwi i kapusty;
  • cząber razem z cebulą i czosnkiem.


Sadząc warzywa, pamiętajmy, że:

  • fasola hamuje wzrost cebuli, czosnku, kapusty, buraków i mieczyków;
  • groch źle wpływa na szczypiorek, czosnek, cebulę i mieczyki;
  • kalafior, kapusta, kalarepa nie powinny rosnąć z pomidorami, marchwią, fasolą tyczną i rzodkiewką;
  • ogórków nie należy sadzić obok pomidorów;
  • majeranek źle rośnie w sąsiedztwie bazylii;
  • sałata to złe towarzystwo dla pietruszki.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Roman Roksemburski
|

Warzywniak to centrum naszego ogrodu. Spędzamy w nim z żoną najwięcej czasu. Staramy się jak najlepiej umiemy dbać o ekologiczne utrzymanie warzyw. W nowym sezonie czeka nas troche przesadzania.