Tarnina – właściwości i zastosowanie lecznicze owoców tarniny, kiedy zbierać owoce, przepisy na przetwory

2015-10-12 15:16 Monika Majewska

Tarnina to roślina, której owoce wykorzystywane są w ziołolecznictwie od dawna. Poznaj właściwości i zastosowanie lecznicze owoców tarniny. Przepis na nalewkę z owoców tarniny.

Tarnina, inaczej śliwa tarnina (Prunus spinosa) lub tarka, rośnie w krajach znajdujących się na półkuli północnej. W Polsce można ją spotkać na nizinach oraz dolnych partiach górskich, zwykle na skarpach i skrajach lasu.
Właściwości lecznicze tarniny wykorzystywali już rzymscy lekarze. Claudius Galenus - jeden z najznakomitszych starożytnych medyków – zalecał przetwory z tarniny przy schorzeniach żołądkowo-jelitowych. Do dzisiaj tarnina znajduje zastosowanie w leczeniu tych i innych dolegliwości.

Tarnina – pozyskiwanie i suszenie surowca

W ziołolecznictwie wykorzystuje się owoce tarniny, które wyglądem przypominają malutkie śliwki. Mają one kulisty kształt, granatową skórkę z nalotem, a ich miąższ jest zielony i cierpki w smaku. Owoce tarniny zbiera się jesienią (najlepiej po pierwszych przymrozkach - w październiku i listopadzie), strząsając owoce na płachty rozłożone pod krzewami. Potem suszy się je w temperaturze stopniowo podwyższanej do 60 st. C. W ziołolecznictwie zastosowanie znalazły także kwiaty tarniny, które zbiera się od kwietnia do maja i suszy w temp. do 35 st. C.

Tarnina – skład i właściwości

Owoce tarniny zawierają antocyjany, związki cukrowe, pektyny, kwasy organiczne, fitosterol, sole mineralne i witaminę C, jednak największą wartość mają garbniki, dzięki którym wykazują działanie zapierające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie – podobnie jak jagody. Z tego powodu wskazane są w przebiegu łagodnych biegunek, a także w stanach zapalnych żołądka i jelit. Dawniej wywar z owoców tarniny podawało się w krwotokach wewnętrznych, a także do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych. Owoce tarniny znalazły nawet zastosowanie nawet w kosmetyce. Podobno powstały z nich sok miał wybielać cerę i usuwać zbędne owłosienie.
WAŻNE – pestki owoców tarniny zawierają cyjanowodór (kwas pruski), który może doprowadzić do zatrucia, dlatego nie należy ich spożywać.
Z kolei kwiaty tarniny stosuje się w stanach zapalnych dróg moczowych, ponieważ dzięki zawartości flawonoidów działają moczopędnie i usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Wykazują także lekkie działanie przeczyszczające, czyli przeciwne do owoców tarniny.

Na bazie owoców tarniny można przygotować soki, dżemy, konfitury, kompoty, a także alkohole, m.in. wina i lecznicze nalewki (tzw. tarninówka). Ta ostatnia sprawdzi się przy biegunce i dolegliwościach żołądkowych.

Tarnina – przepis na nalewkę z tarniny (tarninówkę)

1 kg umytych i wydrylowanych owoców (zebranych po przymrozkach lub zamrożonych wcześniej w lodówce) zalej 0,5 l wódki (40 proc.) i 0,5 l spirytusu (96 proc.). Następnie odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce, pamiętając, aby co kilka dni nimi potrząsać. Potem zlej alkohol i wstaw go do lodówki. Owoce zasyp szklanką cukru i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż utworzy się syrop. Połącz go z alkoholem, wymieszaj i odstaw na tydzień. Następnie nalewkę przecedź, przelej do butelek, zakręć i odstaw na co najmniej 3 miesiące.  Nalewkę z tarniny można przygotować z dodatkiem jałowca i goździków. Dobrze komponuje się także z dereniem, śliwkami i rodzynkami.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE