Świdośliwa – modny krzew o smacznych owocach. Jaka jest najlepsza świdośliwa? Jak ją uprawiać?
Świdośliwa to roślina coraz częściej sadzona w ogrodach ze względu na swoje dekoracyjne kwiaty oraz smaczne owoce, które mogą być konkurencją dla borówki amerykańskiej. Poznaj gatunki świdośliwy do uprawy w ogrodzie. Podpowiadamy jak uprawiać świdośliwę.
Autor: GettyImages
Świdośliwa olcholistna
Wśród wielu gatunków drzew i krzewów owocowych, na szczególną uwagę zasługuje świdośliwa, coraz chętniej uprawiana w ogrodach także jako roślina ozdobna. O jej wyjątkowej atrakcyjności mogą świadczyć bardzo liczne, rozwijające się wczesną wiosną, białe, gwiazdkowate kwiaty, pojawiające się latem smaczne i wartościowe owoce oraz pięknie przebarwiające się jesienią liście.
Spis treści
- Jaka jest najlepsza świdośliwa? - poznaj gatunki świdośliwy
- Odmiany świdośliwy
- Świdośliwa w galerii zdjęć
- Świdośliwa - uprawa w ogrodzie
- Czy można jeść owoce świdośliwy?
- Zastosowanie świdośliwy w ogrodzie
Jaka jest najlepsza świdośliwa? - poznaj gatunki świdośliwy
Rodzaj świdośliwa liczy sobie około 25 gatunków roślin, które w naturze są dużymi krzewami lub niewielkimi drzewami, osiągającymi od 5 do nawet 20 m wysokości.
Spośród wielu gatunków świdośliwy, w uprawie spotyka się głównie następujące gatunki:
- świdośliwa Lamarcka, nazywana też kanadyjską (łac. Amelanchier lamarckii lub Amelanchier canadensis),
- świdośliwa gładka (Amelanchier laevis),
- świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia).
Odmiany świdośliwy
W zależności od odmiany, świdośliwy mogą dorastać od 1,5 do 3–4 m wysokości i tworzyć wzniesione, kolumnowe, często kilkupniowe korony (np. świdośliwa olcholistna odmiana ‘Obelisk’) lub okazałe, rozłożyste krzewy (np. świdośliwa Lamarcka). Niektóre z nich zachwycają wyjątkowo dużymi kwiatami (np. świdośliwa kanadyjska ‘Grandiflora’), inne smacznymi i dużymi owocami (np. świdośliwa olcholistna ‘Northline’), a wszystkie intensywnie czerwoną barwą jesiennych liści.
Świdośliwa w galerii zdjęć
Autor: GettyImages
Świdośliwa olcholistna
Świdośliwa - uprawa w ogrodzie
Świdośliwy uprawiane w naszym kraju są roślinami odpornymi na niskie temperatury i nie wymagają zimowego okrycia. Zwykle nie oczekują też szczególnych warunków uprawy, gdyż radzą sobie na większości typowych gleb ogrodowych.
Świdośliwy preferują stanowiska słoneczne, ale poradzą sobie również w niewielkim półcieniu. Źle znoszą natomiast niedobory wody, dlatego w okresach suszy powinny być nawadniane.
Świdośliwy nie powinny być uprawiane na glebach mokrych, zimnych i zalewowych, skrajnie zasadowych lub kwaśnych, ani suchych i jałowych, gdyż w takich warunkach źle rosną, często chorują i słabo kwitną.
Świdośliwy z reguły nie wymagają ciecia, gdyż ich naturalny pokrój jest bardzo ozdobny, jeśli jednak musimy z jakiegoś powodu usunąć lub przyciąć ich gałęzie, należy zrobić to na przedwiośniu, jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji.
Czy można jeść owoce świdośliwy?
Świdośliwa stała się w ostatnich latach bardzo popularnym krzewem owocowym. Roślina owocuje obficie na pędach ubiegłorocznych i dwuletnich. Rodzi smaczne owoce, które przypominają owoce borówki amerykańskiej, mają około 15 mm średnicy, są słodkie w smaku. Można je zarówno spożywać na surowo, jaki i robić z nich przetwory (np. konfitury, dżemy czy soki).
Zastosowanie świdośliwy w ogrodzie
Świdośliwa jest rośliną bardzo ozdobną, dlatego może rosnąć w ogrodach jako soliter, ale może być też zestawiana z innymi krzewami ozdobnymi, kwitnącymi wiosną, np. forsycjami, lilakami czy migdałkami. To również znakomita roślina do tworzenia luźnych, nieformowanych żywopłotów i szpalerów.
Poznaj też inne rośliny o jadalnych owocach: