Melisa lekarska – właściwości lecznicze i zastosowanie melisy
Melisa lekarska słynie ze swoich właściwości uspokajających, dlatego w ziołolecznictwie znalazła zastosowanie jako środek na nerwicę i spokojny sen. Warto sięgnąć po melisę także po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw, gdyż ułatwia trawienie. Poznaj właściwości leczniecze i zastosowanie melisy. Zbiór melisy.
Autor: GettyImages
Melisa lekarska jest rośliną od dawna wykorzystywaną w ziołolecznictwie
Spis treści
- Melisa lekarska – pozyskiwanie i suszenie surowca
- Co zawiera i jakie właściwości ma melisa lekarska?
- Zastosowanie melisy lekarskiej w kuchni
- Przepis na uspokajający napar z melisy
Melisa lekarska (łac. Melissa officinalis), ze względu na swój aromat znana także jako „cytrynowe ziele”, to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. W Europie jest uprawiana od wieków. W Polsce melisa uprawiana jest nie tylko przez zielarzy, lecz także przez pszczelarzy, ponieważ przyciąga pszczoły. Tradycja nakazuje, aby nowy ul natrzeć od wewnątrz liśćmi melisy. To podobno gwarancja zagnieżdżenia się w nim tych pożytecznych owadów.
Melisa lekarska – pozyskiwanie i suszenie surowca
W ziołolecznictwie wykorzystuje się górne części pędów melisy z dobrze wykształconymi liśćmi, które zbiera się najpierw w czerwcu (przed okresem kwitnienia), a potem w sierpniu. Pędy obrywa się z liści melisy (Folium Melissae), które następnie suszy się w suszarniach naturalnych. Czasami wykorzystuje się także właściwości lecznicze ziela melisy (Herba Melissae).
Co zawiera i jakie właściwości ma melisa lekarska?
Liście melisy lekarskiej zwierają m.in. trójterpeny, kwasy polifenolowe, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne i olejek eteryczny. Dzięki temu ostatniemu składnikowi melisa wykazuje właściwości uspokajające. W związku z tym napary i inne przetwory z liści melisy (najlepiej świeżych, a nie sproszkowanych) są polecane osobom znerwicowanym, żyjącym w stresie, nadpobudliwym, zmagającym się z bezsennością, a także depresją. Odprężenie przyniesie także aromatyczny masaż olejkiem z melisy lub kąpiel na jego bazie (wystarczy wlać kilka kropli na pół wanny ciepłej wody).
Po napary z melisy mogą sięgać również osoby zmagające się z niestrawnością, gdyż zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a tym samym ułatwiają trawienie. Melisa przyniesie ulgę, zwłaszcza po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Wykazano również, że melisa łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet może zapobiec miażdżycy.
Na bazie liści melisy produkuje się maści, które zaaplikowane na opryszczkę, pomogą pozbyć się nieestetycznych pęcherzy. Ten sam efekt można osiągnąć, smarując opryszczkę olejkiem z melisy. Ten złagodzi także skutki ugryzienia przez komary. Wystarczy kilka kropli olejku nalać na kompres i przyłożyć do skóry. Jednak olejek melisowy może uczulać, co objawia się rumieniem i świądem. Dlatego przed jego zastosowaniem należy wykonać próbę uczuleniową, tzn. posmarować olejkiem skórę za uchem, poniżej linii włosów na szyi lub w zgięciu łokcia i odczekać na reakcję skóry.
Zastosowanie melisy lekarskiej w kuchni
Melisę można wykorzystać nie tylko w celu przygotowania uspokajających naparów. Liście tego zioła można dodawać do sałatek, twarożków, past, a nawet potraw mięsnych i rybnych. Jednak aromat melisy jest dość ulotny, dlatego należy dodawać ją do potraw na samym końcu ich przygotowywania.
Przepis na uspokajający napar z melisy
- Zerwij 10 listków melisy.
- Porwij je i wsyp do szklanki.
- Zalej świeże zioła wrzącą wodą, przykryj szklankę i odstaw do zaparzenia na 15 minut.
Napar można pić po 1–2 szklanki dziennie. Jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci.