Malina – właściwości i zastosowanie owoców i liści malin. Jak zrobić sok z malin

2018-07-04 11:00

Maliny to owoce, których właściwości są wykorzystywane przez nasze babcie od pokoleń. Sok z malin to sprawdzony domowy sposób na przeziębienie i gorączkę, a napar z liści malin – na biegunkę. Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie mają maliny?

Maliny w Polsce rosną powszechnie w lasach, zaroślach oraz na porębach leśnych. To także często uprawiany w przydomowych ogródkach krzew owocowy.

Malina - pozyskiwanie i suszenie surowca

W celach leczniczych wykorzystuje się świeże owoce maliny (Fructus Rubi idaei) i młode, dobrze wyrośnięte liście maliny (Folium Rubi idaei). Oba surowce zbiera się w lipcu. Na bazie świeżych owoców przygotowuje się syrop malinowy (Sirupus Rubi idaei). Owoce maliny można także ususzyć – najpierw w temperaturze około 30 st. C., a następnie dosusza w temperaturze około 50 st. C. Z kolei liście maliny suszy się suszarniach naturalnych w cieniu i przewiewie.Skład i właściwości owoców i liści malinyW owocach maliny można znaleźć  kwasy organiczne, m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy,  a także antocyjany, związki śluzowe i pektyny (rodzaj błonnika), liczne witaminy i sole mineralne - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo.

>>Przeczytaj też: Uprawa malin: CIĘCIE MALIN. Jak ciąć maliny w ogrodzie

Z kolei liście maliny zawierają przede wszystkim garbniki, a także kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne (m.in. żelazo, miedź, wapń).Zarówno syrop malinowy, jak i napar z suszonych owoców maliny, to sprawdzony środek napotny i zmniejszający temperaturę, który stosuje się w przebiegu chorób gorączkowych. Syrop i napar pobudzają pracę gruczołów potowych, a co za tym idzie zwiększają wydzielanie potu, który – parując ze skóry – powoduje obniżenie temperatury.Z kolei przetwory z liści malin poleca się osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi: nieżytem żołądka, wzdęciami, biegunką, gdyż działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco. Wszystko dzięki garbnikom, które hamują namnażanie się bakterii jelitowych. Ponadto liście maliny powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Poza tym napary można stosować do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.

Przepis na sok z malin

Umyj 1 kg świeżych malin pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Owoce zalej niecałą szklanką wody i gotuj na dużym ogniu, aż maliny się rozgotują i puszczą sok. Ostudzone maliny przecedź przez sitko, a powstały sok przelej do innego garnka. Następnie dodaj do soku 20 dag cukru, szczyptę kwasku cytrynowego i ponownie zagotuj przez kilka minut. Gorący jeszcze sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub słoików, dokładnie zamknij i gotuj  przez 15 minut. Tak przygotowany sok z malin może stać całą zimę.Sok z malin można przygotować także bez gotowania, jednak wówczas na sok trzeba czekać trochę dłużej. Przygotuj duży słoik i układaj w nim warstwami maliny, pamiętając, aby każdą z warstw przesypywać cukrem (na 5-litrowy słój potrzeba około 1 kg cukru). Następnie przykryj słoik gazą i postaw w ciepłym miejscu na tydzień, aby owoce puściły sok. Po tym czasie zlej sok do butelek, zakręć i odstaw do spiżarki.

Malinowe naleśniki z twarożkiem