Malina – właściwości i zastosowanie owoców i liści malin. Jak zrobić sok z malin

2018-07-04 11:00

Maliny to owoce, których właściwości są wykorzystywane przez nasze babcie od pokoleń. Sok z malin to sprawdzony domowy sposób na przeziębienie i gorączkę, a napar z liści malin – na biegunkę. Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie mają maliny?

Maliny w Polsce rosną powszechnie w lasach, zaroślach oraz na porębach leśnych. To także często uprawiany w przydomowych ogródkach krzew owocowy.

Malina - pozyskiwanie i suszenie surowca

W celach leczniczych wykorzystuje się świeże owoce maliny (Fructus Rubi idaei) i młode, dobrze wyrośnięte liście maliny (Folium Rubi idaei). Oba surowce zbiera się w lipcu. Na bazie świeżych owoców przygotowuje się syrop malinowy (Sirupus Rubi idaei). Owoce maliny można także ususzyć – najpierw w temperaturze około 30 st. C., a następnie dosusza w temperaturze około 50 st. C. Z kolei liście maliny suszy się suszarniach naturalnych w cieniu i przewiewie.Skład i właściwości owoców i liści malinyW owocach maliny można znaleźć  kwasy organiczne, m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy,  a także antocyjany, związki śluzowe i pektyny (rodzaj błonnika), liczne witaminy i sole mineralne - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo.

>>Przeczytaj też: Uprawa malin: CIĘCIE MALIN. Jak ciąć maliny w ogrodzie

Z kolei liście maliny zawierają przede wszystkim garbniki, a także kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne (m.in. żelazo, miedź, wapń).Zarówno syrop malinowy, jak i napar z suszonych owoców maliny, to sprawdzony środek napotny i zmniejszający temperaturę, który stosuje się w przebiegu chorób gorączkowych. Syrop i napar pobudzają pracę gruczołów potowych, a co za tym idzie zwiększają wydzielanie potu, który – parując ze skóry – powoduje obniżenie temperatury.Z kolei przetwory z liści malin poleca się osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi: nieżytem żołądka, wzdęciami, biegunką, gdyż działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco. Wszystko dzięki garbnikom, które hamują namnażanie się bakterii jelitowych. Ponadto liście maliny powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Poza tym napary można stosować do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.

Przepis na sok z malin

Umyj 1 kg świeżych malin pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Owoce zalej niecałą szklanką wody i gotuj na dużym ogniu, aż maliny się rozgotują i puszczą sok. Ostudzone maliny przecedź przez sitko, a powstały sok przelej do innego garnka. Następnie dodaj do soku 20 dag cukru, szczyptę kwasku cytrynowego i ponownie zagotuj przez kilka minut. Gorący jeszcze sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub słoików, dokładnie zamknij i gotuj  przez 15 minut. Tak przygotowany sok z malin może stać całą zimę.Sok z malin można przygotować także bez gotowania, jednak wówczas na sok trzeba czekać trochę dłużej. Przygotuj duży słoik i układaj w nim warstwami maliny, pamiętając, aby każdą z warstw przesypywać cukrem (na 5-litrowy słój potrzeba około 1 kg cukru). Następnie przykryj słoik gazą i postaw w ciepłym miejscu na tydzień, aby owoce puściły sok. Po tym czasie zlej sok do butelek, zakręć i odstaw do spiżarki.

Malinowe naleśniki z twarożkiem
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE