Kalina koralowa - owoce. Jakie właściwości lecznicze i zastosowanie mają owoce kaliny koralowej?
Kalina koralowa to roślina, której właściwości lecznicze owoców powinny docenić zwłaszcza kobiety - pomagają w bolesnych i obfitych miesiączkach. Kiedy zbierać owoce kaliny koralowej i jak je przygotować? Zastosowanie kaliny koralowej w medycynie naturalnej i kuchni.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Kalina koralowa - owoce
Spis treści
- Kalina koralowa – zastosowanie w medycynie naturalnej
- Kalina koralowa – składniki i właściwości lecznicze
- Kalina koralowa – zastosowanie w kuchni
- Przepis na nalewkę z owoców kaliny koralowej na bolesne miesiączki
Kalina koralowa (łac. Viburnum opulus) rośnie w Ameryce Północnej, na Syberii i w Europie. W Polsce w stanie naturalnym występuje w lasach i zaroślach nad brzegami wód. Jednak z tych miejsc można zbierać surowce z kaliny tylko po uzyskaniu odpowiedniego zezwolenia, gdyż – zgodnie z rozporządzeniem ministra środowiska - jest pod częściową ochroną. Bez przeszkód można owoce kaliny pozyskiwać z krzewów rosnących w parkach i ogrodach, gdzie jest sadzona jako roślina ozdobna.
Kalina koralowa – zastosowanie w medycynie naturalnej
W medycynie naturalnej wykorzystuje się korę z młodych gałązek kaliny koralowej (Cortex Viburni opuli), którą zbiera się w kwietniu i suszy w warunkach naturalnych lub w suszarniach w maksymalnej temperaturze 40ºC.
Wiosną zbiera się także kwiaty kaliny koralowej (Flos Viburni opuli). Z kolei we wrześniu na krzewach kaliny pojawiają się piękne, szkarłatne owoce (Fructus Viburni opuli) – kolejny surowiec lecznicy. Owoce kaliny koralowej suszy się w suszarniach w maksymalnej temperaturze 40º C.
Kalina koralowa – składniki i właściwości lecznicze
Kora kaliny zawiera m.in. garbniki, trójterpeny, fitosterole, sole mineralne i olejki eteryczne. Podobny skład mają owoce, które dodatkowo zawierają saponiny, będące w większych ilościach trujące. Przetwory z kory i owoców kaliny wykazują działanie rozkurczowe na macicę i hamują niewielkie krwawienia. W związku z tym współczesna fitoterapia poleca ich stosowanie przy bolesnym miesiączkowaniu, zbyt obfitych miesiączkach, dodatkowych krwawieniach okresu przekwitania, jak również przy hemoroidach. Ze względu na zawartość garbników i właściwości antybakteryjne stanowią także sprawdzony środek na biegunkę oraz na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Poza tym – ze względu na zawartość fitosteroli – obniżają poziom cholesterolu. Natomiast sok z owoców kaliny z miodem złagodzi kaszel. Z kolei odwar z kwiatów kaliny koralowej jest stosowany na poprawę trawienia.
Kalina koralowa – zastosowanie w kuchni
Z owoców kaliny koralowej można przyrządzić dżemy, konfitury, marmolady, a także galaretki, soki i nalewki. Owoce należy spożywać po przemrożeniu i po obróbce termicznej, gdyż wówczas tracą goryczkę i swoje trujące właściwości, wynikające z zawartości saponin. Jedzone surowe w większych ilościach mogą spowodować zatrucie, którego objawami są zawroty głowy, wymioty i utrata przytomności.
Przepis na nalewkę z owoców kaliny koralowej na bolesne miesiączki
Wsyp do półmiska 2 szklanki owoców kaliny i zalej je 0,5 litra spirytusu. Całość odstaw na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Po tym czasie zlej alkohol, owoce wyciśnij, a do powstałego soku wlej 1,5 szklanki płynnego miodu i wymieszaj. Następnie sok połącz z 0,5 lita wódki i odstaw na tydzień. Potem przefiltruj kilka razy i zlej do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po około pół roku.