Jałowiec pospolity – właściwości zdrowotne i zastosowanie jałowca

2015-05-26 12:13 Monika Majewska

Jałowiec ze względu na swoje właściwości wykorzystywany jest w lecznictwie. Jałowiec to zarówno naturalny środek leczniczy, jak i przyprawa. Jednak nie wszyscy mogą się przekonać o właściwościach zdrowotnych jałowca, gdyż istnieją przeciwwskazania do jego stosowania.

Właściwości zdrowotne jałowca pospolitego (łac. Juniperus communis) doceniano już w czasach staropolskich. Wówczas jałowiec służył jako środek ułatwiający trawienie po ucztach. Natomiast w kuchni do dziś suszone owoce jałowca dodaje się do kiszonek i marynat, dziczyzny i pasztetów. Jakie jest jeszcze zastosowanie jałowca?

Jałowiec zastosowanie: pozyskiwanie i suszenie surowca

Zastosowanie jałowca: w celach leczniczych wykorzystuje się dojrzałe, ciemnofioletowe (niemal czarne) owoce jałowca (Fructus Juniperi) – tzw. szyszkojagody – które zbiera się późną jesienią i zimą i suszy w temperaturze do 35 st. C. Na ich bazie wytwarza się polecany przez współczesną fitoterapię olejek jałowcowy (Oleum Juniperi).

Jałowiec: skład i właściwości jałowca

Jałowiec ma wiele cennych właściwości. Owoce jałowca zawierają m.in. olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, związki cukrowe (m.in. glukozy i fruktozy) oraz sole mineralne. Dzięki tym związkom jałowiec ma właściwości moczopędne i działa bakteriobójczo w drogach moczowych – wykorzystuje się go w stanach zapalnych układu moczowego, zwłaszcza w zapaleniu pęcherza moczowego. Jałowiec wspomaga również pracę wątroby i wydzielanie żółci, dzięki czemu usprawnia trawienie.
Olejek jałowcowy stosuje się zewnętrznie na skórę w postaci mazideł do wcierań rozgrzewających w bólach reumatycznych i nerwobólach.

Kiedy nie można stosować preparatów z jałowca

Nie można stosować wyciągów z owoców jałowca zbyt długo lub w zbyt dużych dawkach (nie więcej niż 3–4 owoce w ciągu dnia), gdyż może to doprowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego i nerek. Przeciwwskazane jest także stosowanie jałowca w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego, ciężkich chorobach nerek oraz w ciąży.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE