Jak zrobić sok z malin na zimę? Proste przepisy na pyszny i zdrowy sok z malin
Sok z malin to sprawdzony domowy środek o właściwościach przeciwgorączkowych, przeciwzapalnych i rozgrzewających. Jak zrobić domowy sok z malin? Sposobów jest kilka.
Autor: GettyImages
Sok z malin, szczególnie ten przygotowany samodzielnie, to wspaniały lek na przeziębienie
Po sok z malin sięgamy najczęściej w okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę. Możemy przygotować go samodzielnie w domu. To nie jest trudne!
Spis treści
- Co zawierają owoce maliny?
- Z jakich owoców zrobić sok z malin?
- Jak zrobić sok z malin na zimę? Przepis na sok z malin krok po kroku
- Sok z malin bez gotowania
- Jak przygotować sok z malin w sokowniku?
Co zawierają owoce maliny?
Owoce maliny zawierają kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, salicylowy i w małej ilości mrówkowy. Zawierają także pektyny i związki śluzowe, które dobrze wpływają na trawienie, a także antocyjany i polifenole, czyli substancje zwalczające wolne rodniki. Chronią więc przed rozwojem chorób układu krążenia oraz nowotworowych. Zawarty w malinach kwas ellagowy zmniejsza ryzyko nowotworów, ma też właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Owoce malin dostarczają mnóstwa witamin (A, B1, B2, B3, B6 oraz C, E i cenną PP) oraz substancji mineralnych (wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i miedź). Są też świetnym środkiem zwalczającym gorączkę.Choć owoce malin zawierają 3-8% cukru (głównie glikozy i fruktozy), to mają właściwości odchudzające. Za ich doskonały smak odpowiadają nie tylko cukry, ale też lotne związki zapachowe.
Autor: GettyImages
Sok z malin, szczególnie ten przygotowany samodzielnie, to wspaniały lek na przeziębienie
Z jakich owoców zrobić sok z malin?
Do przygotowania soku przeznaczamy wyłącznie owoce dojrzałe i zdrowe. Najlepiej, gdy pochodzą z ekologicznych upraw. Możemy oczywiście wykorzystać maliny z własnego ogrodu.Pamiętajmy, że maliny szybko się psują, dlatego sok trzeba przygotować jak najszybciej po ich zbiorze.
Jak zrobić sok z malin na zimę? Przepis na sok z malin krok po kroku
- 1 kg świeżych malin myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
- Owoce zalewamy niecałą szklanką wody i gotujemy na dużym ogniu, aż maliny się rozgotują i puszczą sok.
- Garnek z malinami odstawiamy do ostygnięcia.
- Ostudzone maliny cedzimy przez sitko, a powstały sok przelewamy do innego garnka.
- Do zlanego soku dodajemy 20 dag cukru, szczyptę kwasku cytrynowego i ponownie gotujemy przez kilka minut.
- Gorący jeszcze sok przelewamy do czystych i wyparzonych butelek lub słoików, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Tak przygotowany sok z malin może stać całą zimę.
Sok z malin bez gotowania
Sok z malin można przygotować także bez gotowania, jednak wtedy na sok trzeba czekać trochę dłużej.
- W dużym słoiku układamy warstwami maliny - każdą warstwę przesypujemy cukrem.
- Na 5-litrowy słój potrzeba około 1 kg cukru. Wypełniony owocami i cukrem słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień, aby owoce puściły sok.
- Po tym czasie zlewamy sok do butelek, zakręcamy i odstawiamy do spiżarki lub szafki (tam, gdzie chcemy go przechować do zimy).
- Jeśli chcemy przechować sok dłużej, najlepiej go zapasteryzować.
Mamy też przepisy na sok, nalewkę i dżem z aronii.
Jak przygotować sok z malin w sokowniku?
Jeśli masz sokownik, możesz w nim przygotować sok z malin na zimę. To bardzo szybki sposób na zrobienie soku z malin.
Sokownik to urządzenie, które składa się z trzech, nakładanych na siebie części: do pierwszej (najniższej) nalewamy wodę, która pod wpływem gotowania wytwarza parę, do drugiej (ustawionej pośrodku, z wężykiem odprowadzającym sok) spływa sok z części trzeciej (położonej najwyżej) części, w której układamy maliny.Do pierwszej części nalewamy wodę (1/3 wysokości pojemnika), mocujemy na niej część drugą (z wężykiem) i trzecią, w której umieszczamy owoce i zasypujemy je cukrem (na 1 kilogram malin 150-200 g cukru ), przykrywamy wszystko pokrywką i stawiamy urządzenie na kuchence. Powstały sok zlewamy wężykiem do pojemnika, a potem do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Na koniec pasteryzujemy.
Przeczytaj też:
- Przetwory z porzeczek – kiedy zbierać porzeczki na przetwory, co można zrobić z porzeczek?
- Przetwory ze śliwek – nalewka, powidła, konfitury. Jak zrobić kompot ze śliwek?
- Nalewki i przetwory z głogu