Jak zrobić sok z malin na zimę? Proste przepisy na pyszny i zdrowy sok z malin

2023-09-12 15:35

Sok z malin to sprawdzony domowy środek o właściwościach przeciwgorączkowych, przeciwzapalnych i rozgrzewających. Jak zrobić domowy sok z malin? Sposobów jest kilka.

Po sok z malin sięgamy najczęściej w okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę. Możemy przygotować go samodzielnie w domu. To nie jest trudne!

Spis treści

  1. Co zawierają owoce maliny?
  2. Z jakich owoców zrobić sok z malin?
  3. Jak zrobić sok z malin na zimę? Przepis na sok z malin krok po kroku
  4. Sok z malin bez gotowania
  5. Jak przygotować sok z malin w sokowniku?

Co zawierają owoce maliny?

Owoce maliny zawierają kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, salicylowy i w małej ilości mrówkowy. Zawierają także pektyny i związki śluzowe, które dobrze wpływają na trawienie, a także antocyjany i polifenole, czyli substancje zwalczające wolne rodniki. Chronią więc przed rozwojem chorób układu krążenia oraz nowotworowych. Zawarty w malinach kwas ellagowy zmniejsza ryzyko nowotworów, ma też właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Owoce malin dostarczają mnóstwa witamin (A, B1, B2, B3, B6 oraz C, E i cenną PP) oraz substancji mineralnych (wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i miedź). Są też świetnym środkiem zwalczającym gorączkę.Choć owoce malin zawierają 3-8% cukru (głównie glikozy i fruktozy), to mają właściwości odchudzające. Za ich doskonały smak odpowiadają nie tylko cukry, ale też lotne związki zapachowe.

Z jakich owoców zrobić sok z malin?

Do przygotowania soku przeznaczamy wyłącznie owoce dojrzałe i zdrowe. Najlepiej, gdy pochodzą z ekologicznych upraw. Możemy oczywiście wykorzystać maliny z własnego ogrodu.Pamiętajmy, że maliny szybko się psują, dlatego sok trzeba przygotować jak najszybciej po ich zbiorze.

Jak zrobić sok z malin na zimę? Przepis na sok z malin krok po kroku

  • 1 kg świeżych malin myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
  • Owoce zalewamy niecałą szklanką wody i gotujemy na dużym ogniu, aż maliny się rozgotują i puszczą sok.
  • Garnek z malinami odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ostudzone maliny cedzimy przez sitko, a powstały sok przelewamy do innego garnka.
  • Do zlanego soku dodajemy 20 dag cukru, szczyptę kwasku cytrynowego i ponownie gotujemy przez kilka minut.
  • Gorący jeszcze sok przelewamy do czystych i wyparzonych butelek lub słoików, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Tak przygotowany sok z malin może stać całą zimę.

Sok z malin bez gotowania

Sok z malin można przygotować także bez gotowania, jednak wtedy na sok trzeba czekać trochę dłużej.

  • W dużym słoiku układamy warstwami maliny - każdą warstwę przesypujemy cukrem.
  • Na 5-litrowy słój potrzeba około 1 kg cukru. Wypełniony owocami i cukrem słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień, aby owoce puściły sok.
  • Po tym czasie zlewamy sok do butelek, zakręcamy i odstawiamy do spiżarki lub szafki (tam, gdzie chcemy go przechować do zimy).
  • Jeśli chcemy przechować sok dłużej, najlepiej go zapasteryzować.

Mamy też przepisy na sok, nalewkę i dżem z aronii.

Jak przygotować sok z malin w sokowniku?

Jeśli masz sokownik, możesz w nim przygotować sok z malin na zimę. To bardzo szybki sposób na zrobienie soku z malin.

Sokownik to urządzenie, które składa się z trzech, nakładanych na siebie części: do pierwszej (najniższej) nalewamy wodę, która pod wpływem gotowania wytwarza parę, do drugiej (ustawionej pośrodku, z wężykiem odprowadzającym sok) spływa sok z części trzeciej (położonej najwyżej) części, w której układamy maliny.Do pierwszej części nalewamy wodę (1/3 wysokości pojemnika), mocujemy na niej część drugą (z wężykiem) i trzecią, w której umieszczamy owoce i zasypujemy je cukrem (na 1 kilogram malin 150-200 g cukru ), przykrywamy wszystko pokrywką i stawiamy urządzenie na kuchence. Powstały sok zlewamy wężykiem do pojemnika, a potem do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Na koniec pasteryzujemy.

Przeczytaj też:

Maliny - co o nich wiesz? Sprawdź!

Pytanie 1 z 10
Ile jest gatunków malin?
Maliny
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Nasi Partnerzy polecają