Przetwory z porzeczek – kiedy zbierać porzeczki na przetwory, co można zrobić z porzeczek?

2023-07-21 8:15

Przetwory z porzeczek warto przygotować latem, by jesienią i zimą cieszyć się ich smakiem i korzystać z zawartych w nich witamin. Świeże porzeczki - białe, czerwone i czarne - można wykorzystać do wielu potraw, a dżemy, soki, galaretki czy nalewki  z porzeczek nie mają sobie równych! Podpowiadamy kiedy zbierać porzeczki i co mozna z nich zrobić.

Spis treści

  1. Co zawierają owoce porzeczki?
  2. Kiedy zbierać owoce porzeczki?
  3. Owoce porzeczki w kuchni - potrawy z porzeczkami
  4. Przetwory z porzeczek: galaretki, dżemy, soki, nalewki
  5. Owoce świetnie sprawdzają się w NALEWKACH - posłuchaj podcastu Super ZDROWI.

Kompoty z owoców sezonowych to znakomita alternatywa dla soków z kartonu. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wiele pracy, dlatego w pełni sezonu warto eksperymentować i samodzielnie przygotowywać napoje z różnych owoców. Gatunkiem, który do tego celu nadaje się znakomicie jest między innymi porzeczka. Kiedy zbierać owoce porzeczki i co z nich można zrobić?

Co zawierają owoce porzeczki?

Zdrowe, smaczne i wartościowe owoce porzeczki, zawierają całe mnóstwo cennych składników odżywczych (kwasy organiczne, antocyjany, pektyny, sole mineralne) i witamin (głównie wit. C), dlatego obowiązkowo powinny znaleźć się w każdej diecie.

Kiedy zbierać owoce porzeczki?

Jeśli uprawiasz porzeczki w ogrodzie, to wiesz, że ich owoce zaczynają dojrzewać już pod koniec czerwca i długo utrzymują się na krzewach. Dlatego ich zbiór może być prowadzony sukcesywnie, nawet przez kilka tygodni.

Porzeczki nie dojrzewają po zbiorze, dlatego powinny być zbierane w fazie pełnej dojrzałości.

  • W przypadku porzeczki czerwonej i białej zbiór owoców powinien być prowadzony, gdy wszystkie jagody w gronie są już w pełni wybarwione (nie opadają po dojrzeniu).
  • Owoce porzeczki czarnej należy zbierać wtedy, gdy większość jagód w gronie ma barwę czarną, a najmniejsze są jeszcze czerwone (dojrzałe jagody łatwo opadają z grona).

Poznaj właściwości i zastosowanie owoców i liści czarnej porzeczki - na co stosować czarną porzeczkę?

Owoce porzeczki w kuchni - potrawy z porzeczkami

Poza kompotami i sokami, porzeczki można też wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Porzeczki białe z dodatkiem mięty to doskonała baza sosu do mięsa, podobnie, jak konfitura przygotowana z porzeczek czerwonych. Konfitury z czarnej i czerwonej porzeczki można też wykorzystać do przygotowania ciast lub deserów z ciasta francuskiego. Czerwone porzeczki można także dodawać do kompotów z innych, mniej wyrazistych owoców (np. jabłek), dzięki czemu uzyskany napój będzie miał ładniejszy kolor i ostrzejszy smak. Świeże owoce porzeczek można również wykorzystać do przygotowania serników na zimno, deserów lodowych i koktajli mleczno-owocowych, a także do przyrządzania ciast owocowych i muffinek.

Przetwory z porzeczek: galaretki, dżemy, soki, nalewki

Porzeczki to także idealne owoce na galaretki i dżemy.

  • Dżem z porzeczek przygotowuje się, smażąc zasypane cukrem owoce (około 1,5 kg cukru na 1 kg owoców) na małym ogniu aż do zgęstnienia (około 2 godziny).
  • Równie łatwo przyrządza się galaretki. W tym celu porzeczki zalewa się wodą, krótko gotuje, a następnie przecedza przez sito (bez rozgniatania owoców). Otrzymany w ten sposób sok, ponownie się gotuje z dodatkiem cukru aż do zredukowania płynu (około 1 szklanki cukru na 1 szklankę soku), a następnie odstawia do ostygnięcia.
  • Czerwone porzeczki mogą też służyć do przyrządzenia nalewki, która nie tylko wspaniale smakuje, ale też posiada piękną, rubinową barwę.

Pyszne przetwory można też zrobić z:

Czy rozpoznasz owoc na zdjęciu?

Pytanie 1 z 9
Owoc, który po przekrojeniu przypomina gwiazdę, to:
Jackfruit
Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę.

Owoce świetnie sprawdzają się w NALEWKACH - posłuchaj podcastu Super ZDROWI.

Listen to "Moc owoców zamknięta w butelce - o sokach i nalewkach słów parę" on Spreaker.
Nasi Partnerzy polecają