Owoce i liście czarnej porzeczki - właściwości i zastosowanie

2020-06-24 14:59

Owoce i liście czarnej porzeczki stosuje się powszechnie w medycynie naturalnej. Poznaj właściwości i zastosowanie owoców i liści czarnej porzeczki. Jak zrobić sok z owoców czarnej porzeczki. Na co stosować czarną porzeczkę.

Czarna porzeczka
Autor: GettyImages Zarówno liście, jak i owoce czarnej porzeczki wykorzystywane są w fitoterapii

Czarna porzeczka to roślina, która ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Współczesna fitoterapia wykorzystuje przede wszystkim liście tej rośliny. Natomiast z owoców przygotowuje się soki lub leczniczą nalewkę zwaną smorodinówką. Czarna porzeczka w Polsce rośnie dziko w lasach i zaroślach na nizinach. Jest także chętnie uprawiana w przydomowych ogrodach. Inne nazwy czarnej porzeczki to smrodina, smrodynia, smrodyńki – tak nazywano te owoce na Kresach Wschodnich.

Owoce i liście czarnej porzeczki – pozyskiwanie i suszenie surowca

W celach leczniczych wykorzystuje się głównie liście czarnej porzeczki (Folium Ribis nigri), które zbiera się wiosną i suszy w warunkach naturalnych w cieniu i przewiewie.

Czasami w lecznictwie wykorzystuje się owoce czarnej porzeczki (Fructus Ribis nigri), które suszy się w cieniu lub w suszarni ogrzewanej w temperaturze max. 35 st. C. Świeże owoce wykorzystuje się głównie w przemyśle spożywczym do wyrobu marmolad, dżemów, galaretek, syropów itp.

>>Przeczytaj też: Porzeczki. Polecane odmiany porzeczki białej, czarnej, czerwonej do uprawy w ogrodzie

Skład i właściwości liści i owoców czarnej porzeczki

W liściach czarnej porzeczki można znaleźć garbniki, pochodne flawonowe (m.in. rutyna), kwasy organiczne, olejek eteryczny i sole mineralne. Natomiast owoce zawierają cukry, kwasy organiczne, kwas cytrynowy, antocyjany, pektyny (rodzaj błonnika) i sole mineralne, obfitujące w bór. Jednak na tle innych owoców leśnych, owoce czarnej porzeczki wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, której w 100 g tych owoców jest cztery razy więcej niż w słynących z tej witaminy pomarańczach.

Zastosowanie liści i owoców czarnej porzeczki

Odwary z liści czarnej porzeczki stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego, zwłaszcza pęcherza moczowego, a także jako łagodny środek moczopędny. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie odwarów także w nieżycie żołądka i jelit, gdyż zawarte w liściach garbniki działają przeciwzapalnie, ściągająco i hamują namnażanie się bakterii. Ponadto można je przyjmować w celu poprawy krążenia i pracy serca, a także zlikwidowania obrzęków.

Odwary z liści czarnej porzeczki można zastosować także w formie płukanki do jamy ustnej lub okładów na skórę. Wówczas zadziałają ściągająco i przeciwbakteryjnie.

Natomiast po sok z owoców czarnej porzeczki można sięgnąć w  przebiegu grypy czy przeziębienia, gdyż ma właściwości przeciwwirusowe. W medycynie naturalnej stosuje się go pomocniczo także przy leczeniu migreny i przy ogólnym wyczerpaniu organizmu.

Z leczniczych właściwości słynie także smorodinówka – półwytrawna nalewka na owocach czarnej porzeczki.

Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę.
polecamy

Przepis na sok z czarnej porzeczki

Opłucz i oczyść z szypułek 1 kg czarnych porzeczek i włóż do garnka. Wlej do garnka 2 szklanki wody, zagotuj. Następnie wsyp cukier i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Potem dodaj owoce. Całość gotuj przez 5 minut. Gorący sok zlej przez sitko do wyparzonych butelek lub słoików, szczelnie zamknij i gotuj przez 15 minut.

Sok z czarnych porzeczek można przygotować także bez gotowania. Wówczas nie straci cennej witaminy C. Przygotuj duży słoik i układaj w nim warstwami czarne porzeczki. Każdą warstwę przesypuj cukrem (na 5-litrowy słój potrzeba około 1 kg cukru). Następnie przykryj słoik gazą i postaw w ciepłym miejscu na tydzień, aby owoce puściły sok. Po tym czasie zlej sok do butelek, zakręć i odstaw do spiżarki.

Sonda
Nie każdy go lubi! Czy Tobie smakuje?
Nasi Partnerzy polecają