Co można zrobić zrobić z jagód? Stwórz teraz, ciesz się zimą przepysznym smakiem

2024-06-18 10:51

Świeże jagody można jeść na surowo albo wykorzystać do ciast, drożdżówek, knedli  czy pierogów. Jagody można też mrozić czy suszyć. A jakie przetwory można zrobić z jagód na zimę?

Spis treści

  1. Kiedy zbierać czarne jagody i co one zawierają
  2. Co można zrobić z czarnych jagód?
  3. Jakie przetwory z czarnych jagód?
  4. Wino z jagód
  5. Czarne jagody suszone i mrożone

Owoce borówki czarnej, nazywanej czarną jagodą lub czernicą, od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością, mimo iż w ogrodach często spotykana jest jej bliska kuzynka: borówka wysoka (znana jako borówka amerykańska). Czarne jagody trudno jest uprawiać, dlatego z reguły zbiera się je w miejscach, gdzie występują naturalnie (obszary leśne).

Kiedy zbierać czarne jagody i co one zawierają

Owocowanie borówki czarnej trwa krótko (zwykle od końca czerwca do końca lipca), a owoce są niezbyt nietrwałe, dlatego po zbiorze należy wykorzystać jak najszybciej, przyrządzając z nich rozmaite desery, ciasta, dania obiadowe i przetwory.

Czarne jagody nadają się do tego celu znakomicie, gdyż są nie tylko bardzo smaczne i atrakcyjne, ale też niezwykle wartościowe. W ich składzie znajdziemy nawet więcej cennych substancji odżywczych, niż w składzie owoców borówki wysokiej (m.in. cukry, kwasy organiczne, pektyny, taniny, polifenole, antocyjany, sole mineralne).

Poznaj najpopularniejsze owocowe krzewy i krzewinki, które można uprawiać w ogrodzie.

Co można zrobić z czarnych jagód?

Czarne jagody to obok truskawek jedne z podstawowych owoców wykorzystywanych do przyrządzania słodkich bułek, ciast i deserów. Idealnie nadają się jako nadzienie do drożdżówek i muf finek, dekoracja serników na zimno oraz dodatek do lodów i kremów tortowych. Można z nich również przygotowywać smaczny koktajl mleczno-owocowy, a także pyszną zupę owocową, makaron z sosem jagodowym, knedle z jagodami oraz jagodowe pierogi, niezwykle popularne jako letnie dania obiadowe.

Jakie przetwory z czarnych jagód?

Czarne jagody to również znakomite owoce na przetwory, gdyż przyrządzone z nich konfitury, dżemy, powidła, kompoty, soki i nalewki mają nie tylko piękny, głęboki kolor, ale też doskonały smak. Ponieważ jednak jagody z natury są raczej słodkie i zawierają mało kwasów, warto łączyć je z innymi, bardziej wyrazistymi owocami (np. czerwoną porzeczką).

Zbiór czarnych jagód
Autor: GettyImages Jagody należy zbierać ręcznie

Wino z jagód

Owoce czarnej borówki wykorzystuje się także do produkcji wina, które ma piękną barwę i oryginalny smak. Należy jednak pamiętać, że wino z samych jagód nie będzie zbyt trwałe, gdyż owoce posiadają mało kwasów, służących za naturalny konserwant. Dlatego też należy łączyć je z innymi, bardziej kwaśnymi owocami (np. z żurawiną, czerwoną porzeczką, wiśnią, jeżyną), które poprawią smak gotowego wyrobu i zapewnią mu większą trwałość.

Czarne jagody suszone i mrożone

Czarne jagody nadają się także do suszenia i mrożenia. Zimą można je wykorzystać do przyrządzania ciast i deserów oraz jako składnik owocowej herbatki (owoce suszone). Susz z borówek poza doskonałym smakiem posiada dodatkowo także cenne właściwości lecznicze i jest stosowany przy zaparciach, kłopotach trawiennych oraz jako suplement diety, wpływający na poprawę wzroku.

Pyszne przetwory można też zrobić z:

Czy rozpoznasz owoc na zdjęciu?

Pytanie 1 z 9
Owoc, który po przekrojeniu przypomina gwiazdę, to:
Jackfruit
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Nasi Partnerzy polecają