Sukulenty to rośliny, które przystosowały się do tymczasowego niedoboru wody. Potrafią bowiem zgromadzić wodę specjalnie do tego celu przeznaczonych organach: liściach, łodygach i korzeniach. Nie znaczy to jednak, że sukulentów nie trzeba podlewać!
Spis treści
- Doniczki i podłoże do uprawy sukulentów - to ważne!
- Kiedy podlewać sukulenty?
- Jak podlewać sukulenty? Jak często?
- W jaki sposób podlewać sukulenty?
- Czy sukulenty lubią zraszanie?
- Jaką wodą podlewać sukulenty?
Doniczki i podłoże do uprawy sukulentów - to ważne!
- Doniczki, w których uprawiamy sukulenty w domu koniecznie muszą mieć otwór w dnie, przez który odpływać będzie nadmiar wody. Sukulenty bowiem nie mogą "stać w wodzie". Specjaliści polecają dla sukulentów doniczki ceramiczne - przez ich ścianki możliwe jest parowanie wody, co zapobiega zatrzymywaniu wilgoci w podłożu.
- Podłoże do uprawy sukulentów powinno być lekkie, przepuszczalne, luźne, szybko przesychające. Najlepiej kupić gotowe podłoże do kaktusów i sukulentów, ale można też przygotować je samodzielnie, mieszając w równych częściach ziemię uniwersalną, perlit, piasek, drobny keramzyt, wermikulit. Taka mieszanka powinna więc zawierać 20 % ziemi i 80 % rozluźniaczy (piasek, perlit, keramzyt, żwirek, wermikulit).
Kiedy podlewać sukulenty?
Przed podlaniem sukulenta należy zawsze sprawdzić wilgotność ziemi w doniczce. Sukulenty podlewamy bowiem dopiero wtedy, kiedy ziemia w której rosną jest całkowicie sucha! To ważne, by między kolejnymi podlewaniami zrobić przerwę konieczną na przeschnięcie ziemi. Jeśli ziemia w doniczce jest nadal dosyć wilgotna, lepiej wstrzymać się z podlewaniem. W przeciwnym razie sukulenty mogą zacząć gnić od nadmiaru wody. Ważne, aby podłoże w doniczce nie było stale mokre!
Inną wskazówką, że sukulent potrzebuje podlewania jest marszczenie się liści - to sygnał, że roślina zużywa zapas wody składowany w liściach i trzeba dostarczyć jej wodę.
Pamiętaj, że sukulenty lepiej przesuszyć, niż przelać! Nadmierna wilgotność podłoża jest jednym z głównych powodów gnicia sukulentów.
Jak podlewać sukulenty? Jak często?
To, jak często należy podlewać sukulenty, zależy od tego, czy rośliny są w okresie wegetacji, czy w okresie spoczynku, ale również od temperatury otoczenia, stanu zdrowia roślin oraz wymaganiami danego gatunku.
- Wiosną sukulenty podlewamy średnio raz na tydzień.
- Latem sukulenty podlewamy 1-2 razy w tygodniu.
- Od października do marca, gdy sukulenty przechodzą okres spoczynku, podlewamy je bardzo oszczędnie i okresowo - wystarczy raz w miesiącu.
Zawsze jednak zanim dostarczymy wodę, sprawdzamy podłoże: jeśli jest jeszcze wilgotne - z podlewaniem się wstrzymujemy, ale gdy jest suche, to znak, że trzeba roślinę podlać.
W jaki sposób podlewać sukulenty?
W podlewaniu sukulentów obowiązuje zasada: raz na jakiś czas, ale za to obficie. Lepiej jest zatem podlać te rośliny raz a dobrze, niż często niewielką ilością wody. Podczas podlewania woda powinna dotrzeć do korzeni. Przy skąpym, powierzchownym podlewaniu woda nie nawilży całego podłoża w doniczce i nie przeniknie do korzeni.
Podlewać sukulenty należy więc okresowo, ale obficie, tak aby woda przenikała w głąb podłoża. Po podlewaniu zawsze trzeba usunąć nadmiar wody z podstawki.
Podlewając zawsze lejemy wodę bezpośrednio na podłoże, starając się nie moczyć części nadziemnych roślin. Wodę lejemy do momentu, aż zacznie wyciekać otworem w dnie doniczki. Następnie odstawiamy na około 20 minut doniczkę (np. na kratkę), pozwalając na obcieknięcie wody, po czym proces powtarzamy 2-3-krotnie. Na koniec odstawiamy roślinę na podstawkę.
Czy sukulenty lubią zraszanie?
Sukulentów nie należy zraszać! Woda pozostająca na ich liściach czy pędach może doprowadzić do pojawienia się ciemnych plam, a w konsekwencji do gnicia bądź rozwinięcia się chorób grzybowych.
- Przeczytaj też: Jak zwiększyć wilgotność powietrza wokół roślin doniczkowych w domu? Te sposoby się sprawdzą!
Jaką wodą podlewać sukulenty?
Sukulenty najlepiej podlewać deszczówką lub wodą destylowaną. Można też do podlewania wykorzystać wodę z kranu, ale ponieważ jest ona zbyt twarda dla roślin, to wcześniej trzeba ją przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej.
Przeczytaj też: