Golteria rozesłana - idealna roślina do bożonarodzeniowych dekoracji i ogrodów
Golteria rozesłana (golteria pełzająca) to roślina zimozielona, która zimą zdobi ogród przebarwionymi liśćmi i dekoracyjnymi owocami. Doskonale nadaje się również do bożonarodzeniowych dekoracji. Jakie wymagania ma golteria? Czy golteria jest roślina wieloletnią?
Autor: GettyImages
Golteria świetnie sprawdza się w bożonarodzeniowych dekoracjach
Spis treści
- Jak wygląda golteria? Czy jest rośliną wieloletnią?
- Golteria - uprawa w ogrodzie
- Golteria - uprawa w doniczce
- Czy golteria jest mrozoodporna?
- Golteria w galerii zdjęć
- Golteria - roślina na skalniaki, wrzosowiska i bożonarodzeniowe dekoracje
- Właściwości lecznicze golterii
Jak wygląda golteria? Czy jest rośliną wieloletnią?
Golteria rozesłana (łac. Gaultheria procumbens), zwana też golterią pełzającą, to niska, zimozielona, wieloletnia krzewinka o płożącym pokroju, należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina osiąga zaledwie 10–15 cm wysokości, a rozrasta się szeroko dzięki podziemnym rozłogom, tworząc zwarte kobierce. Rośnie wolno. Na cienkich i wyprostowanych pędach osadzone są ciemnozielone, skórzaste i błyszczące liście, które mają 3-5 cm długości i na zimę zmieniają kolor na czerwonawy (bordowy). Młode przyrosty rośliny są czekoladowoczerwone.
Golteria kwitnie w lipcu–sierpniu. Jej drobne i niepozorne, pachnące kwiaty mają beczułkowaty kształt i biały lub lekko różowy kolor. Wyrastają z kątów liści, osadzone są na krótkich, zwisających szypułkach. Główną ozdobą golterii są duże, czerwone, błyszczące owoce o kulistym kształcie, które pojawiają się w październiku i pozostają na roślinie aż do wiosny.
Golteria - uprawa w ogrodzie
Golteria najlepiej rośnie w miejscach półcienistych, ale poradzi sobie również na stanowisku słonecznym. Znosi także większe zacienienie. Jak wszystkie rośliny wrzosowate wymaga gleb lekkich i przepuszczalnych, bogatych w próchnicę, umiarkowanie wilgotnych, o kwaśnym odczynie. Podłoże nie może przesychać.
Golteria rozesłana ma niskie wymagania pokarmowe i jest bardzo wrażliwa na zasolenie gleby. Do nawożenia tej rośliny najlepiej stosować nawozy dedykowane różanecznikom i azaliom.
Ponieważ golteria jest wrażliwa na niedobór wody, należy chronić jej system korzeniowy golterii przed wysychaniem - najlepiej ściółkując glebę wokół rośliny korą sosnową.
Golteria - uprawa w doniczce
Golteria rozesłana może być uprawiana również w doniczce. To roślina polecana na święta Bożego Narodzenia, ze względu na bardzo dekoracyjne, czerwone owoce. Golteria najlepiej rośnie w miejscach jasnych, ale bez bezpośredniego nasłonecznienia. Podlewać należy ją umiarkowanie. Golterię należy nawozić od wiosny do jesieni, co około 2 tygodnie nawozem nie zawierającym wapnia. W zimie golteria powinna stać w miejscu gdzie temperatura nie przekracza 18°C.
Kwiaty na święta Bożego Narodzenia - te rośliny idealnie nadają się do świątecznej dekoracji domu!
Czy golteria jest mrozoodporna?
Golteria jest rośliną mrozoodporną, praktycznie nie wymaga zabezpieczenia na zimę. Jednak egzemplarze rosnące w miejscach słonecznych i odsłoniętych dobrze okryć włókniną lub stroiszem, ponieważ przy braku śniegu mogą zimą wysychać.
Golteria w galerii zdjęć
Autor: GettyImages
Golteria świetnie sprawdza się w bożonarodzeniowych dekoracjach
Golteria - roślina na skalniaki, wrzosowiska i bożonarodzeniowe dekoracje
Golteria znakomicie spełnia się w roli rośliny okrywowej. Znakomicie nadaje się na skalniaki i wrzosowiska, gdzie tworzy gęste kobierce. Można ją sadzić w różnego rodzaju pojemnikach ustawianych na tarasach, balkonach i we wnętrzach.
Ze względu na zimozielone liście kontrastujące z czerwonymi owocami golteria znakomicie nadaje się do bożonarodzeniowych dekoracji wnętrz.
Przeczytaj też: Mniej znane rośliny wrzosowate: modrzewnica, brukentalia, bażyna, dabecja, kiścień – jak je uprawiać w ogrodzie
Właściwości lecznicze golterii
Golteria ma także właściwości lecznicze. Zawiera olejek eteryczny wykorzystywany do produkcji leków i kosmetyków. Dawniej nazywana była "herbatką górską", gdyż napar z jej liści był spożywany przez Indian.