Uprawa warzyw strączkowych po sobie na jednej grządce [Porada eksperta]

2019-05-13 10:25
Fasola szparagowa
Autor: photos.com

Zakładam pierwszy raz warzywnik. Myślę o corocznym zmianowaniu i współrzędnej uprawie. Dlatego mam pytanie: czy na jednej grządce mogę posadzić po sobie warzywa z jednej rodziny, np. strączkowe (fasola, groch, bób). Wiem, że jest to rodzina, którą uprawia się w trzecim roku po oborniku.

Radzi: Michał Mazik

Specjalista w zakresie uprawy roślin zielarskich oraz warzyw. W trakcie kariery zawodowej zajmował się: zakładaniem ogrodów (Polska), produkcją roślin ozdobnych i poradnictwem w centrach ogrodniczych (USA), pracą w sadach sadach (Anglia, Włochy). Autor kilku książek ogrodniczych. Ogrodnik z wykształcenia, zawodu i zamiłowania.

Bobowate (to specyficzna rodzina) można uprawiać po sobie 1-2 lata po sobie - np. bób po fasoli. Jednak uprawy kilkuletniej nie polecam. O ile gleba nie zatraci swojej zasobności, na danej grządce mogą pojawić się przetrwalniki chorób grzybowych, szkodniki i inne patogeny typowe dla tej rodziny. Dlatego warto prowadzić zmianowanie. Oprócz tego możne Pan wprowadzić także przedplony (np. rzodkiewkę) i poplony (np. kalarepę).

Rośliny z innych rodzin, np. kapustowatych, nie powinno się w ogóle uprawiać w następstwie po sobie. Proponuję wybiórczo w warzywniku sadzić czosnek, cebule i zioła - tak jak sieje się koper. Rośliny wpływają pozytywnie na wzrost innych gatunków i ich zdrowotność. Przynajmniej raz na kilka lat na danej grządce warto posiać rośliny motylkowe. Oprócz tego proponuję stosować grządki z aksamitki - roślina rabatowa zwalcza nicienie glebowe.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE