Jakie warzywa sadzić po sobie w warzywniku? Ważne zasady zmianowania warzyw!

2024-02-24 9:53

Jakie warzywa można sadzić po sobie - trzeba to wiedzieć, bo nie każde warzywo możemy posadzić w miejsce innego. Właściwie, nie powinno się co roku uprawiać tych samych warzyw w jednym miejscu. Jakie warzywa można sadzić po sobie? Na czym polega zmianowanie? Poznaj zasady zmianowania.

Warzywnik
Autor: GettyImages Jakie warzywa można sadzić po sobie?

Spis treści

  1. Jakie warzywa sadzić po sobie w warzywniku?
  2. Jakie warzywa sadzić po sobie - zasady zmianowania
  3. Galeria zdjęć: Jak zagospodarować grządki w warzywniku?

Plan warzywnika najlepiej robić co roku, bo trzeba wiedzieć jakie warzywa można sadzi po sobie, a jakich nie wolno. Chodzi o tzw. zmianowanie. Na czym ono polega i dlaczego jest ważne?

Jakie warzywa sadzić po sobie w warzywniku?

Sadząc czy siejąc warzywa na poszczególnych grządkach stosujmy się do następujących wskazówek:

  • rzodkiewkę należy siać po pomidorach, sałacie, pietruszce, kalarepie, kapustnych, marchwi, truskawkach, fasoli i grochu,
  • koper należy siać po ogórkach i grochu,
  • groch należy siać po rzodkiewce, sałacie, kalarepie, kapustnych, marchwi, koprze,
  • marchew należy siać po cebuli, pomidorach, rzodkiewce, porach, czosnku, koprze,
  • cebulę należy sadzić po cukinii, burakach ćwikłowych, sałacie, marchwi, ogórkach, truskawkach, koprze,
  • buraki należy siać po cebuli, sałacie, czosnku, ogórkach, fasoli szparagowej, koprze i kalarepie,
  • fasolę szparagową należy siać po pomidorach, selerach, burakach ćwikłowych, rzodkiewce, sałacie, boćwinie, kapuś-cie, ogórkach,
  • fasolę tyczkową należy siać po cukinii, selerach, rzodkiewce, sałacie, kalarepce, kapuście, marchwi, koprze,
  • sałatę należy siać po cebuli, pomidorach, fasoli, rzodkiewkach, porach, kalarepkach, kapustnych, ogórkach, koprze, truskawkach, grochu,
  • ogórki należy siać po cebuli, fasoli szparagowej i tyczkowej, burakach ćwikłowych, sałacie, ka-puście, czosnku i koprze.
  • pomidory należy sadzić po selerach, rzodkiewce, sałacie, pietruszce, porach, kalarepie, kapustnych, czosnku, marchwi, fasoli szparagowej,
  • pory należy sadzić po pomidorach, selerze, sałacie, marchwi, kapustnych, kalarepie,
  • selery należy sadzić po pomidorach, fasoli tyczkowej, szparagowej, porach, kalarepie, kapustnych, ogórkach,
  • warzywa kapustne należy sadzić po pomidorach, fasoli, selerach, rzodkiewce, sałacie, porach, ogórkach, truskawkach, grochu.

Co to jest zmianowanie?

Zmianowanie jest to celowo stosowana kolejność uprawianych po sobie roślin przez kilka lat na tej samej grządce. Zmianowanie określa także jakie przedplony i poplony będą uprawiane na danej grządce.

Jakie warzywa sadzić po sobie - zasady zmianowania

Dana roślina nie powinna być uprawiana na tym samym miejscu częściej niż co 2–5 lat (w zależności od gatunku warzywa). Jeśli nie będziemy przestrzegać tej przerwy, to plony warzyw będą niższe, a jakość gleby na danych grządkach pogorszy się.

Przy planowaniu rozmieszczenia na grządkach poszczególnych gatunków warzyw trzeba uwzględnić wymagania pokarmowe poszczególnych gatunków roślin:

  • w pierwszym roku po zastosowaniu na danej grządce w ogrodzie warzywnym obornika lub kompostu uprawia się na niej warzywa kapustne, warzywa dyniowate, selery;
  • w drugim roku – warzywa cebulowe, pomidory, paprykę, warzywa korzeniowe i liściowe;
  • w trzecim i czwartym roku – warzywa strączkowe i wysoko rosnące pomidory.

Pod uwagę trzeba też wziąć system korzeniowy warzyw: zasada jest, aby po roślinach płytko korzeniących się (takich jak np. ogórek czy cebula) uprawiać w następnym roku warzywa o głębokim systemie korzeniowym. Wtedy składniki pokarmowe będą w kolejnych latach dobrze wykorzystane: najpierw zostaną pobrane z wierzchniej warstwy podłoża, potem z jej głębszej warstwy.

Zasadą zmianowania jest też unikanie uprawy po sobie na danej grządce roślin tego samego gatunku bądź tej samej rodziny botanicznej, ponieważ taka uprawa przez kilka lat na tym samym miejscu sprzyja nasileniu występowania chorób i szkodników atakujących te rośliny. Po roślinach porażonych przez choroby i szkodniki należy uprawiać rośliny, które nie są atakowane przez te choroby i szkodniki. W warzywniku warto uprawiać rośliny motylkowe, które wzbogacają glebę w azot i materię organiczną.W zmianowaniu istotne jest także sąsiedztwo roślin na grządkach w warzywniku.

Przeczytaj też:

Opracowanie: redakcja, źródło: www.fresh-market.pl

Galeria zdjęć: Jak zagospodarować grządki w warzywniku?

Uprawa ziół i warzyw w skrzynkach

Te warzywa nie są bardzo popularne. rozpoznaj 10 mniej znanych warzyw

Pytanie 1 z 10
To warzywo to:
Ciecierzyca pospolita