Podwyższona grządka warzywna - jaka ziemia? [Porada eksperta]
Chciałabym na działce zrobić podwyższone grządki na warzywa - z desek. Jak powinno wyglądać wypełnienie tych drewnianych skrzynek. Mam glebę gliniastą. Czy dobrym rozwiązaniem będzie : deska, styropian na ściany i keramzyt, ziemia kompostowa, gleba rodzima (glina) w skrzyni? Może jakieś inne rozwiązanie będzie lepsze?
Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Wymieniona kolejność działań jest słuszna. Dodałbym jeszcze, aby przed ułożeniem styropianu przy ścianach skrzyń obić je najpierw matą szkółkarską od wewnątrz, aby nie przeciekała woda i ewentualnie ziemia. Rodzimą glebę najlepiej byłoby zmieszać z piaskiem i odkwaszonym torfem w proporcji. Lekko gliniasta gleba jest odpowiednia dla warzyw.
Inne porady tego eksperta