Kawa w doniczce - dlaczego liście stają się brązowe? [Porada eksperta]
Od jakiegoś czasu liście kawy stają się brązowe. Starsze i młode. W czym leży problem?
Specjalista w zakresie uprawy roślin zielarskich oraz warzyw. W trakcie kariery zawodowej zajmował się: zakładaniem ogrodów (Polska), produkcją roślin ozdobnych i poradnictwem w centrach ogrodniczych (USA), pracą w sadach sadach (Anglia, Włochy). Autor kilku książek ogrodniczych. Ogrodnik z wykształcenia, zawodu i zamiłowania.
Jeśli to tylko brzegi liści - to winna jest mała wilgotność powietrza. Roślinę trzeba regularnie zraszać. Jeśli to całe liście - to winna może być choroba grzybowa (pojawiła się np. wskutek nadmiernej wilgoci), warto roślinę profilaktycznie opryskać, np. preparatem na bazie wyciągu z grejpfruta (w sklepie zaoferują konkretny produkt). Roślinę proponowałbym przesadzić do nowej ziemi (nawet nie zwiększając donicy - jeśli nie ma takiej potrzeby). Kawa jest trudna w uprawie i często cierpi po zimie (z braku światła, itp).
>>Przeczytaj też: Uprawa kawy w domu. Kawa: uprawa doniczkowa
Inne porady tego eksperta