Jadalny cytryniec [Porada eksperta]

2013-01-10 13:03

Czy to prawda, że cytryniec ma jadalne owoce? Co z nich można zrobić?

Cytryniec chiński
Autor: GettyImages Cytryniec chiński
Redakcja
Radzi: Redakcja serwisu

Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.

Owoce cytryńca faktycznie są jadalne, a przy tym bardzo zdrowe. W krajach Dalekiego Wschodu, skąd pochodzi, jest uprawiany na plantacjach i bardzo ceniony jako roślina lecznicza, szczególnie w tradycyjnej chińskiej medycynie. Cytryniec chiński jest odpornym na mróz pnączem dorastającym do 5-8 m wysokości. Zaczyna owocować w piątym-szóstym roku po posadzeniu. Czerwone owoce zebrane w zwisające grona długości do 10 cm dojrzewają we wrześniu. Są bardzo kwaśne. Zawierają dużo witaminy E i C, łatwo przyswajalne mikroelementy, liczne kwasy organiczne, a także schizandrynę (łacińska nazwa cytryńca chińskiego to Schisandra chinensis) – substancję wzmacniającą siły witalne organizmu (przyspiesza regenerację przy wyczerpaniu fizycznym i umysłowym) oraz poprawiającą wzrok (zwiększa ostrość widzenia w ciemności). Korzystnie działają na system nerwowy, a także pracę układu trawiennego i oddechowego. Można je jeść na surowo, a po wysuszeniu dodawać do herbaty. Nadają się także na sok i nalewkę. Lecznicze właściwości mają również liście cytryńca. (eb-g)

Inne porady tego eksperta