Dlaczego ogórki rosną pękate? Jakie mogą być przyczyny? Co na bulwiaste ogórki?
Sezon na ogórki właśnie trwa w najlepsze. Owocują już te, które rosną w szklarni, jak i gruntowe. To jedno z ulubionych warzyw na naszym letnim stole, ale także znakomite do kiszenia. Jednak uprawa ogórków czasami może być trudna. Niektóre ogórki, zamiast zwykłej, podłużnej i regularnej formy, stają się pękate. Jaka jest tego przyczyna? Czy można to zmienić? Jak uprawiać ogórki żeby były smaczne?
Autor: getty images
Co zrobić, aby ogórki nie były pękate?
Spis treści
- Słońce i woda wpływają na smak ogórków
- Dlaczego ogórki rosną pękate?
- Co można zrobić, by ogórki nie rosły pękate?
Słońce i woda wpływają na smak ogórków
Ogórki rosnące zarówno pod folią, jak i w gruncie mają określone wymagania jeśli chodzi o uprawę. To rośliny, które przede wszystkim do prawidłowego rozwoju potrzebują dużo słońca. Dlatego jeśli decydujemy się na uprawę ogórków, to zwróćmy uwagę, by wybrać im stanowisko słoneczne. W innym wypadku krzaczki albo nie wykiełkują, albo jeśli zasadzona została rozsada, to po prostu zmarnieje.
Ogórki potrzebują także dużo wody. Co warte podkreślenia, ilość wody jaką dostają ogórki, wpływa na smak owoców. Przelewanie plantacji sprawi, że owoce będą niesmaczne, wodniste. Natomiast brak nawodnienia w okresie owocowania sprawi, że ogórki stają się gorzkie. W niektórych przypadkach ten smak jest na tyle intensywny, że warzywa nie nadają się do jedzenia. Niedostatek wody odbija się także na formie ogórka, owoce stają się zakrzywione, haczykowate.
Dlaczego ogórki rosną pękate?
Na smak i kształt ogórków wpływają także składniki odżywcze w glebie. I choć ziemia do uprawy może być zwykła, ogrodowa, to jednak należy ją regularnie nawozić. Nie powinno się uprawiać ogórków w miejscu, w którym rosły w poprzednim sezonie. Taka ziemia jest już zubożona o ważne dla ogórków minerały. Warzywa potrzebują odpowiednie ilości: azotu, fosforu, magnezu, potasu i wapnia. Niedobór niektórych z tych minerałów wpływa nie tylko na kondycję krzaczka, ale i na smak oraz formę owoców.
Czasami zdeformowany kształt ogórka da nam informację o tym, czego brakuje roślinie. Jeśli w glebie jest niedostatek azotu, to owoce są karłowate, mają ostre, zwężone końcówki od strony, z której był kwiat. Ta końcówka również może żółknąć, a sam owoc będzie miał jasnozieloną barwę. Na wyglądzie warzywa odbija się także niedobór potasu. Ogórek staje się pękaty, ale nierównomiernie, nabrzmiewać będzie część od strony kwiatu, czyli odwrotnie niż w przypadku niedoboru azotu. Natomiast owoc zwęża się w końcówce przy łodydze.
Co można zrobić, by ogórki nie rosły pękate?
Zdeformowane ogórki są dla nas informacją, że należy działać. Powinniśmy zwrócić uwagę, jak podlewamy warzywa i zacząć uprawę nawozić. Jeśli ogórki mają kształt gruszki, są pękate, to należy przygotować nawóz zawierający potas. Możemy zastosować gotowe preparaty, na rynku są dostępne takie, które są specjalnie przygotowane pod kątem wymagań ogórków. Ale także możemy samodzielnie przygotować odżywkę. Do nawożenia ogórków dobrze się sprawdzi gnojówka z pokrzyw. Zawiera zarówno azot, jak i inne składniki, w tym potas, magnez i wapń. Dzięki wsparciu ogórków odżywką sprawimy, że już nowe, młode owoce będą miały naturalny kształt, kolor i właściwy smak.
Autor: getty images
Co zrobić, aby ogórki nie były pękate?