Spis treści
- Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?
- Co podlewać gnojówką z pokrzywy?
- Jakich warzyw nie podlewać gnojówką z pokrzywy?
- Kiedy gnojówka z pokrzywy jest gotowa do użycia?
- Jak często podlewać gnojówką z pokrzyw?
- Jak długo może stać gnojówka z pokrzyw?
- Gnojówka z pokrzywy jako naturalny środek ochrony
Pokrzywa zwyczajna to pospolity chwast, ale także cenna roślina. Należy do roślin leczniczych - zawiera witaminy: C, K, B oraz składniki mineralne: żelazo, magnes, wapń, mangan i krzem. Z pędów pokrzywy można zrobić gnojówkę, która sprawdzi się do naturalnego nawożenia i ochrony roślin w ogrodzie.
Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?
Nawóz z pokrzyw to tani i dobry sposób na naturalne, ekologiczne nawożenie ogrodu. Gnojówka z pokrzyw jest prosta do zrobienia. Poniżej dokładna instrukcja jak ją wykonać.
Do zrobienia nawozu z pokrzywy zbieramy młode liście i pędy pokrzywy, jeszcze przed jej kwitnieniem (1 kg pokrzyw na 10 litrów wody). Następnie szykujemy pojemnik na roztwór - może to być wiadro lub beczka – ważne, by pojemnik nie był metalowy, najlepszy będzie plastikowy. Wypełniamy wiadro pokrzywami tak, aby zostawić około 10 cm wolnej przestrzeni do krawędzi pojemnika i zalewamy rośliny wodą.
Co podlewać gnojówką z pokrzywy?
Rozcieńczamy przygotowany roztwór nawozu z pokrzyw z wodą (w stosunku 1:10), a następnie podlewamy nim rośliny. Delikatne rośliny lepiej podlać bardziej rozcieńczoną gnojówką. Idealnie nadaje się do nawożenia większości warzyw. Można nią podlewać pomidory, truskawki, maliny, a także róże oraz innych kwiaty.
Jakich warzyw nie podlewać gnojówką z pokrzywy?
Pokrzywa pod ogórki czy pod korzeń pomidora tak! Niestety, nie wszystkie warzywa lubią podlewanie gnojówką. Ten naturalny nawóz nie nadaje się do stosowania w uprawie niektórych roślin warzywnych. Nie tolerują jej: fasola, groch, czosnek, cebula.
Nie zaleca się także podlewania gnojówką z pokrzywy warzyw korzeniowych oraz warzyw o krótkim okresie wegetacji (stosowanie w ich uprawie gnojówki z pokrzywy, która zawiera sporo azotu, może powodować nagromadzenie się w tych warzywach szkodliwych azotanów).
Kiedy gnojówka z pokrzywy jest gotowa do użycia?
Zostawiamy przygotowany nawóz z pokrzyw na minimum 2 tygodnie (do 20 dni), codziennie mieszając, by dostarczyć pokrzywom dodatkowy tlen potrzebny do fermentacji. Gnojówka z pokrzywy będzie gotowa, gdy przestanie się burzyć i nabierze ciemniejszego koloru.
Jak często podlewać gnojówką z pokrzyw?
Zalecana częstotliwość to jedno podlewanie co około 2 tygodnie. Jeżeli będziemy podlewać rośliny regularnie poprawimy ich wzrost oraz polepszymy i przyspieszymy proces wytwarzania chlorofilu, dzięki czemu rośliny są lepiej i intensywniej wybarwione. Nawóz z pokrzywy dodatkowo zachęca dżdżownice, które poprawią porowatość gleby, dodatkowo ją użyźniając.
Jak długo może stać gnojówka z pokrzyw?
Jeśli pojemnik z nią umieścimy z zacienionym miejscu to spokojne może stać przed ponad miesiąc, ale lepiej postawić ją w ustronnym miejscu, ponieważ "pachnie" na odległość.
Gnojówka z pokrzywy jako naturalny środek ochrony
Gnojówka z pokrzywy świetnie sprawdza się jako środek ochronny - zapobiega chorobom grzybowym, mszycom i przędziorkom. Aby przygotować preparat do oprysku należy 1 kg świeżego ziela (zebranego przed kwitnieniem) lub 200 g suszonego zalać 10 l wody i pozostawić do fermentacji na dwa-cztery tygodnie, w zależności od temperatury (w wyższej proces zachodzi szybciej). Gotowa gnojówka jest ciemna, przejrzysta i się nie pieni. Opryskuje się nią rośliny wiosną, w rozcieńczeniu 1:10.
