Spis treści
Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.
Czy żurawinę należy zabezpieczyć przed mrozem?
Odmiany żurawiny sprzedawane w renomowanych szkółkach i dobrych sklepach ogrodniczych są odporne nawet na znaczne spadki temperatury i nie wymagają okrywania na zimę. Można jednak w pierwszym roku po posadzeniu, gdy nie są jeszcze solidnie zakorzenione i nie rozrosły się tak, by okryć podłoże, można je osłonić stroiszem, czyli gałęziami drzew iglastych. Gałęzie należy rozłożyć, gdy temperatura na dłużej spadnie poniżej 0 °C. Proszę jednak pamiętać, że lepiej nie spieszyć się z okrywaniem, bo zbyt wcześnie rozłożone, staje się doskonałą kryjówką dla gryzoni.
Jakie stanowisko i podłoże dla żurawiny?
- Żurawinę najlepiej sadzić w stosunkowo słonecznym miejscu, wtedy wydaje obfite plony dobrze wybarwionych owoców. Krzewinki żurawiny mogą przemarzać (szczególnie uprawiane na otwartej przestrzeni), dlatego przed nadejściem zimy zaleca się je okrywać.
- Żurawina w środowisku naturalnym porasta bagna i torfowiska. Podobne warunki, czyli kwaśne, przepuszczalne i dość wilgotne podłoże, należy zapewnić jej w ogrodzie. Optymalny odczyn gleby do uprawy żurawiny powinien wynosić pH 3,0–4,0. Jak podłoże stosuje się torf wymieszany z trocinami i piaskiem. Jeśli niezbędne jest dalsze zakwaszenie podłoża, można użyć siarczanu potasu.
Przeczytaj też: Jakie krzewy owocowe warto posadzić w ogrodzie?
Zobacz galerię zdjęć: Żurawina - owocowa krzewinka
Do czego wykorzystać owoce żurawiny?
Surowy owoc żurawiny jest cierpki i zbyt kwaśny, ale żurawina suszona jest chętnie wykorzystywana.Owoce żurawiny zazwyczaj wykorzystuje się do wyrobu przetworów (jako składnik główny lub dodatek). Można wytwarzać z nich soki, syropy, dżemy, nalewki i kisiele. Ceniona jest także galaretka z żurawiny z dodatkiem jabłek i cukru, którą przyprawia się mięsa (szczególnie dziczyznę i indyka). Żurawina dodana do herbaty nadaje jej specyficzny, kwaskowaty smak.
Przeczytaj też: Aronia na zimę - przepisy na pyszne soki, dżemy i nalewki z owoców aronii