Jest absolwentką SGGW, wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej pasją są rośliny i obserwacja przyrody. Już na studiach zajmowała się zakładaniem i pielęgnacją ogrodów oraz florystyką. Popularyzacja ogrodnictwa i przekazywanie wiedzy ogrodniczej innym sprawia jej wielką satysfakcję. Tworzy też fotograficzne portrety roślin.
Czy karczochy przezimują w ogrodzie?
Karczoch pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, gdzie funkcjonuje jako wieloletnia roślina zielna. Niestety w naszych warunkach klimatycznych jego wegetacja kończy się definitywnie wraz z pierwszymi przymrozkami, na które karczoch jest niezwykle wrażliwy. Już nawet kilkustopniowy mróz szkodzi roślinom i powoduje ich śmierć.
Można próbować przezimować karczochy przycinając jesienią łodygi nisko, tuż nad powierzchnią ziemi, a pozostałą rozetę liściową obsypać słomą, podłożem lub liśćmi, tworząc kopiec o wysokości 20-30 cm. Jednak jeśli zima będzie wilgotna, wysoka wilgotność podłoża wokół rośliny i brak dostępu powietrza może powodować jej wygniwanie. Tak usypany kopiec może być również doskonałym potencjalnym miejscem zimowania i żerowania gryzoni, które mogą karczocha potraktować jak zimową spiżarnię.
Innym sposobem zimowania karczochów jest wykopanie rośliny i przeniesienie jej wraz z częścią podłoża do chłodnego, jasnego pomieszczenia, np. piwnicy lub garażu (temperatura powinna oscylować tu w granicach 7-12 st.C), a wiosną odciąć ze starej rośliny młode odrosty i po przejściu wiosennych przymrozków młode rośliny można sadzić do gruntu. Podczas zimowania należy pamiętać o lekkim zwilżaniu podłoża, tak aby całkowicie nie wyschło.
Jak uprawiać karczochy?
Podrośnięte sadzonki karczochów wysadza się do gruntu w drugiej połowie maja, zachowując rozstaw 1–1,5 x 1–1,5 m. Warzywo najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych i głęboko uprawionych. Ponieważ karczochy mają dość wysokie wymagania pokarmowe, przed ich posadzeniem warto wzbogacić podłoże mieszanką nawozów mineralnych o podwyższonej zawartości azotu, a dla roślin przeznaczać stanowisko w pierwszym roku po oborniku.
Przeczytaj też: Jakie warzywa najlepiej sadzić po sobie? Poznaj zasady zmianowania!
Zbiory karczochów
Karczochy w zależności od warunków pogodowych mogą owocować od sierpnia do października. Do zbioru nadają się duże, wyrośnięte pąki kwiatowe karczochów, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć. Ścina się je wraz z fragmentem łodygi i przeznacza do bezpośredniego spożycia lub przechowuje przez kilka dni w chłodnym pomieszczeniu. Jadalną częścią rośliny jest głównie dno kwiatowe, które zawiera najwięcej wartości odżywczych i jest delikatniejsze od twardych, zdrewniałych łusek zewnętrznych.
Przeczytaj też: Kalendarz zbiorów warzyw na jesień: co i kiedy wykopać z ogrodu?