Spis treści
- Przygotowanie gleby do sadzenia drzew i krzewów owocowych: po pierwsze usuwamy chwasty
- Przed posadzeniem drzew i krzewów owocowych zbadaj skład i pH gleby
- Popraw odczyn podłoża przed sadzeniem drzew i krzewów owocowych
- Popraw zasobność i żyzność gleby przed sadzeniem roślin owocowych
Przygotowanie gleby do sadzenia drzew i krzewów owocowych: po pierwsze usuwamy chwasty
Za przygotowanie gleby do sadzenia roślin owocowych najlepiej zabrać się w sezonie poprzedzającym uprawę, np. jesienią poprzedniego roku. Aby zapewnić uprawianym roślinom jak najlepsze warunki wzrostu, w pierwszej kolejności należy oczyścić glebę ze wszelkich zanieczyszczeń, a szczególnie z wieloletnich chwastów (np. perz, skrzyp, mniszek). Stanowią one konkurencję dla roślin, co ogranicza możliwość pobierania przez korzenie młodych drzew i krzewów owocowych wody i składników pokarmowych. Odchwaszczanie można przeprowadzić przy pomocy herbicydów i przygotowując opryski, ale najlepiej wybrać metody bardziej bezpieczne (ekologiczne) i po prostu przekopać glebę, oczyszczając ją ręcznie z wszelkich chwastów (szczególnie na mniejszych powierzchniach).

i
Przed posadzeniem drzew i krzewów owocowych zbadaj skład i pH gleby
Przy planowaniu uprawy drzew i krzewów owocowych, wskazanym krokiem jest przeprowadzenie badania gleby. Można wykonać choćby najprostsze badanie tzw. pehametrem glebowym, który wskaże nam odczyn gleby, czyli pH (kwasowość). Dzięki temu będziemy wiedzieć, czy gleba jest obojętna (pH 7), zasadowa (pH powyżej 7) czy może kwaśna (pH poniżej 6). Większość roślin owocowych preferuje pH w granicach obojętnego lub lekko kwaśnego (pH 6-7,4), ale są wyjątki, które potrzebują wybitnie kwaśnej gleby, np. borówka amerykańska (pH 4-5).
Odczyn gleby ma dla roślin kluczowe znaczenie, ponieważ od niego zależy przyswajalność (możliwość pobierania) składników pokarmowych przez korzenie. Aby kompleksowo zbadać skład gleby, zasobność w kluczowe dla roślin pierwiastki (lub ich niedobory) można zlecić też zbadanie próbek gleby w najbliższej stacji chemiczno-rolniczej. Pozwoli to optymalnie przygotować glebę do uprawy określonych gatunków, dobrać nawozy i uniknąć groźnego dla roślin przenawożenia gleby (dobierania nawozów „na oko”). Przed wyborem i sadzeniem roślin, zawsze warto sprawdzić jakie mają wymagania pod względem odczynu gleby.
Popraw odczyn podłoża przed sadzeniem drzew i krzewów owocowych
Jeśli w wyniku badania okaże się, że gleba jest zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa do uprawy roślin owocowych, należy wykonać zabiegi, które mogą uregulować odczyn (pH). W przypadku potrzeby odkwaszenia gleby, najprostszym sposobem na podwyższenie pH jest wapnowanie. Jednak zanim zastosujemy nawozy wapniowe, warto dobrze ocenić stopień zakwaszenia, by odpowiednio dobrać dawki nawozu. Na glebach zbyt kwaśnych przyswajalność niektórych pierwiastków (np. magnezu, fosforu) będzie blokowana.
Podłoże nie może być też zbyt zasadowe (pH >7) i czasem niezbędne jest obniżenie odczynu pH gleby, czyli jej zakwaszenie. Podłoże pod uprawę drzewek owocowych można zakwasić, np. dodając do niej torfu lub nawozów siarkowych (najlepiej wiosną lub jesienią poprzedniego roku).
Popraw zasobność i żyzność gleby przed sadzeniem roślin owocowych
Aby zasilić glebę, czyli dostarczyć jej kompleksowo niezbędnych roślinom składników pokarmowych (azot, fosfor, potas), a jednocześnie poprawić jej strukturę warto zastosować nawożenie organiczne (naturalne). Najprostszym sposobem jest zamieszenie gleby z kompostem lub obornikiem (także granulowanym), czyli nawozami organicznymi, które są najlepiej przyswajalne przez rośliny i nie zawierają sztucznych (chemicznych) substancji.
Trzeba przy tym pamiętać, aby nie stosować świeżego obornika zaraz przed sadzeniem roślin, ponieważ może zaszkodzić korzeniom roślin. Najlepiej i najbezpieczniej stosować obornik (także rozrzucać go na powierzchni gleby) jesienią w roku poprzedzającym uprawę.
Innym sposobem naturalnego zasilenia gleby i poprawy jej struktury jest zastosowanie tzw. nawozów zielonych. Zwykle stosuje się je jako przedplon wiosną lub pod koniec lata (np. w sierpniu) jako poplon. Na nawozy zielone wysiewa się zwykle gatunki takie jak facelia, łubin, peluszka, wyka, żyto, a także facelia, peluszka, łubin, bobik (na glebach cięższych). Po około dwóch miesiącach od wschodów rośliny kosi się i przekopuje glebę na głębokość około 20 cm, co bardzo dobrze zasila glebę (głównie w azot i materię organiczną) i przygotowuje pod uprawę roślin, a dodatkowo blokuje rozwój niektórych chwastów.
Gleba do uprawy drzew i krzewów owocowych nie powinna być ani zbyt lekka i przepuszczalna, ani ciężka i zwięzła. Optymalne jest podłoże bogate w próchnicę, umiarkowanie zwięzłe, np. gleba gliniasto-piaszczysta. Jeśli niezbędne jest rozluźnienie gleby zbitej i ciężkiej (gliniastej), można rozluźnić ją i napowietrzyć przez dodanie (przy przekopywaniu) np. torfu, drobnej kory lub piasku. Z kolei podłoże zbyt lekkie, przepuszczalne, piaszczyste można wzbogacić w próchnicę, dodając do niego kompostu, obornika, odkwaszonego torfu lub gliniastej gleby. Poprawi to strukturę gleby, a także zwiększy stopień zatrzymywania wody i składników pokarmowych (nie będą one zbyt szybko wymywane).
Przeczytaj też: Jak sprawdzić, jaką mamy ziemię w ogrodzie? Jak rozpoznać typ gleby?
