Jak przechowywać nawozy mineralne. Warunki przechowywania nawozów

2022-01-12 13:13

Nawozy mineralne zakupione do zasilania roślin uprawianych w ogrodzie, na balkonie czy tarasie, można z powodzeniem przechować do następnego sezonu. Trzeba tylko zapewnić odpowiednie warunki przechowywania nawozów. Jak przechowywać nawozy: poradnik.

Nawozy mineralne
Autor: GettyImages Aby nawozy mineralne zachowały swoje właściwości, powinny być przechowywane w suchym, przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu

Nawożenie to jeden z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, którymi poddawane są rośliny w ogrodzie, na balkonie czy tarasie. Dość często po sezonie zostają pewne ilości niewykorzystanych nawozów mineralnych. Jak je odpowiednio przechować, aby nie straciły swoich właściwości i można je było użyć w kolejnym sezonie?

Spis treści

  1. Jak kupować nawozy mineralne
  2. Warunki odpowiedniego przechowywania nawozów
  3. Skutki złego przechowywania nawozów

Jak kupować nawozy mineralne

Po pierwsze lepiej nie kupować nawozów „na zapas”. Nawozy mineralne są powszechnie dostępne w sprzedaży. Nie warto też kupować dużych opakowań nawozów, szczególnie tych przeznaczonych do konkretnych grup roślin, ponieważ najprawdopodobniej nie zużyje się ich w czasie jednego sezonu i trzeba będzie je przechować do następnego roku. Można kupić duże opakowanie nawozu o uniwersalnym przeznaczeniu, które wykorzystuje się do nawożenia wielu różnych roślin.

Na opakowaniu każdego nawozu mineralnego jest podany termin jego przydatności do użycia – w podanym okresie producent zapewnia o dobrej jakości nawozu, ale tylko pod warunkiem przestrzegania odpowiednich zasad prawidłowego przechowywania danego nawozu.

Warunki odpowiedniego przechowywania nawozów

  • Aby nawozy zachowały swoje właściwości powinny być przechowywane w suchym i przewiewnym pomieszczeniu, które dodatkowo jest zacienione, a temperatura w nim wynosi od 0 st.C do 30 st. C.
  • Nawozy powinny być przechowywane w oryginalnych opakowaniach, które muszą być szczelnie zamknięte.
  • Przechowywane nawozy muszą być zabezpieczone przed dziećmi i domowymi zwierzętami. Nawozy nie mogą być przechowywane w pomieszczeniu, w którym znajduje się żywność czy leki.
  • W bezpośredniej bliskości przechowywanych nawozów nie mogą stać żadne materiały łatwopalne, takie jak benzyna, farby czy oleje, a także drobne materiały organiczne (np. wióry, słoma czy trociny) i sproszkowane metale.

Złe przechowywanie nawozów mineralnych mogą spowodować pogorszenie jakości nawozów, a tym samym ich skuteczność. Trudniejsze też staje się ich użycie.

Przeczytaj też: Nawozy wieloskładnikowe – rodzaje i formy, wady i zalety, terminy zastosowania >>>

Skutki złego przechowywania nawozów

  • Zbrylenie nawozów sypkich – utrudnia ich rozsiewanie. Jeśli zbrylenie nie jest silne, można bryłki nawozu rozgnieść w ręku bądź rozbić np. gumowym młotkiem, ale gdy zbrylenie jest silne, pozostaje rozpuszczenie nawozu w wodzie i w tej postaci jego zastosowanie.
  • Mazistość – jeśli nawozy o dużej zdolności pochłaniania wilgoci z powietrza były przechowywane w nieszczelnych opakowaniach, to mogły stać się maziste. W takim przypadku najlepiej rozpuścić nawóz w wodzie i stosować jego wodny roztwór.
  • Rozwarstwienie nawozów płynnych można spróbować usunąć silnie wstrząsając preparatem przed zastosowaniem – jeśli nawóz dobrze "wymieszał się”, można go z powodzeniem użyć. Jeśli jednak zauważymy, że wytrącił się osad, to taki nawóz może mieć mniejszą wartość, a dodatkowo cząstki osadu mogą zatykać dysze opryskiwacza, który używany jest do zastosowania nawozów płynnych.
  • Przemrożenie – szczególnie niekorzystnie wpływa na nawozy płynne, które w temperaturze poniżej 0 st. C mogą obniżać swoją jakość. Reakcje chemiczne zachodzące przy ujemnej temperaturze w nawozie powodują rozkład związków, doprowadzając do powstania nierozpuszczalnego osadu. Efektywność zastosowania takiego nawozu jest mniejsza, ponieważ rośliny nie będą mogły pobrać tych składników pokarmowych, które wytrąciły się w postaci osadu.
  • Przegrzanie – wysoka temperatura powoduje szybszy przebieg reakcji chemicznych, co sprawia, że nawozy szybciej tracą swoją wartość.