Oto 5 najważniejszych prac, które jesienią trzeba wykonać w warzywniku
Jesienne prace w ogrodzie warzywnym nie ograniczają się tylko do zbioru plonów. Grządki w warzywniku trzeba dokładnie oczyścić i przygotować pod przyszłoroczną uprawę warzyw. To ograniczy występowanie chorób i szkodników. Które jesienne prace w ogrodzie warzywnym są najważniejsze?
Autor: GettyImages
Po zebraniu warzyw grządki w warzywniku należy przekopać
Spis treści
- Jesienny zbiór warzyw – co zbierać a co pozostawić?
- Usuwanie i wykorzystanie resztek po zbiorach warzyw
- Odchwaszczanie grządek jesienią
- Jesienne przekopanie warzywnika
- Jesienią poprawiamy jakość gleby
Jesień to pracowita pora roku w ogrodzie. W tym okresie głównie koncentrujemy siły na porządkowaniu ogrodu i przygotowaniu roślin do nadejścia zimy. W warzywniku zazwyczaj nie wykonuje się działań chroniących rośliny przed mrozem - zdecydowana większość gatunków jest uprawiana w cyklu sezonowym, za to niezbędne jest poprawienie jakości gleby. Trzeba pamiętać, że warzywa mają duże potrzeby pokarmowe. Nawożenie stosuje się nie tylko w trakcie uprawy, ale także przedsiewnie – również w okresie jesiennym. W przeciwnym wypadku szybko może wystąpić zjawisko zmęczenia gleby i przyszłe plony nie tylko będą niższe, ale także podatniejsze na choroby i szkodniki.
Oto pięć najważniejszych prac, które trzeba wykonać jesienią w ogrodzie warzywnym.
Jesienny zbiór warzyw – co zbierać a co pozostawić?
Na początku jesieni wciąż jeszcze zbiera się popularne warzywa (późne odmiany) uprawiane pod osłonami: pomidory, paprykę i ogórki. Z gruntu natomiast należy wykopać/zebrać buraka ćwikłowego, selera, marchew, ziemniaki, cebulę. Dość późno (przez październik do początku listopada) zbiera się kalafior, kapustę białą i kapustę czerwoną.
Zebrane warzywa należy oczyścić. Część z nich, np. cebulę, pozostawia się po wyrwaniu na zagonie, dopóki nie wyschnie. Niektóre warzywa można natomiast pozostawić na zimę i zbierać na bieżąco - w razie potrzeby. Są to m.in. brukselka, por, jarmuż i pietruszka.
Usuwanie i wykorzystanie resztek po zbiorach warzyw
Resztki pożniwne w warzywniaku należy bezwzględnie usuwać. Jeśli nie ma na nich widocznych oznak choroby lub śladów żerowania szkodników, odpady można wykorzystać w kompostowniku (te grubsze, np. pędy, należy wcześniej pociąć na kawałki). W przeciwnym przypadku fragmenty roślin powinny zostać zebrane i spalone. Mogą bowiem stać się źródłem problemów w przyszłorocznej uprawie.
Oczywiście dokładne oczyszczanie warzywnika nie zwalnia z „obowiązku” prowadzania upraw w cyklu płodozmianu. Nawet utrzymanie czystości nie zapobiegnie występowaniu chorób i szkodników, gdy w następstwie w danych zagonach będziemy uprawiać te same gatunki lub rośliny należące do tej samej rodziny.
Autor: GettyImages
Po zebraniu warzyw grządki w warzywniku należy przekopać
Odchwaszczanie grządek jesienią
Celem walki z zachwaszczeniem nie jest całkowita eliminacja roślin niepożądanych, lecz ograniczenie populacji w takim stopniu, aby nie konkurowały z uprawianymi roślinami. Walka z zachwaszczeniem w ogrodzie, w tym w warzywniku, powinna być prowadzona przez cały rok. Najważniejsza sprawa to nie dopuszczać do kwitnienia oraz wykształcania nasion przez chwasty. Oczywiście to nie rozwiąże problemu całkowicie – nasiona często przenoszone są na duże odległości.
Jesienią walkę z zachwaszczeniem warto prowadzić aż do mrozów. Na szczęście wiele gatunków, np. żółtlica drobnokwiatowa, jest wrażliwa na niskie temperatury. Chwasty, które jeszcze nie wytworzyły nasion, podobnie jak resztki poplonowe, można wykorzystać do tworzenia pryzm kompostowych.
Jesienne przekopanie warzywnika
Przekopanie gleby w warzywniku jest korzystne z wielu względów. Dzięki temu można spulchnić glebę i usunąć wierzchnią, zaskorupioną warstwę. Dzięki temu podłoże będzie lepiej napowietrzone. Ponadto takie działanie ma duże znaczenie przy likwidacji szkodników glebowych (zwłaszcza pędraków i drutowców). Ich największa ilość znajduje się na głębokości do 30 cm (a więc nieco ponad długość szpadla). Szkodniki po przekopaniu giną pod wpływem promieni słonecznych lub są zjadane przez ptaki.
Jesienią poprawiamy jakość gleby
Po zakończonych zbiorach i oczyszczeniu warzywnika warto zająć się użyźnianiem gleby. W tym okresie warto stosować nawozy wapniowe na odkwaszenie (oczywiście jeśli pH jest zbyt niskie – trzeba to sprawdzić z użyciem mierników). W domowych warunkach lepiej sprawdzają się nawozy w formie węglanowej – wolniej działają, ale są bezpieczniejsze.
Jeśli podłoże ma prawidłowy odczyn lepiej zastosować nawozy organiczne, zwłaszcza obornik. Oba typy nawozów powinno się dobrze przekopać z glebą, lecz nigdy nie stosuje się ich jednocześnie. Pomiędzy nimi należy zachować kilkutygodniową przerwę.
Dobrym sposobem na „odpoczynek gleby” jest posianie roślin na nawóz zielony (np. motylkowych). Powinno się to zrobić pod koniec lata lub na początku jesieni. Warto zwrócić uwagę, że niektóre gatunki odstraszają lub likwidują szkodniki: gryka – pędraki i drutowce, aksamitka – nicienie, nostrzyk – gryzonie.