Świąteczne słodycze. Jak zrobić słodkie bałwanki z suchego ciasta i serka mascarpone

2019-12-09 17:33

Świąteczne słodycze kochają dzieci i dorośli. Niemal pod każdą choinką i na każdym stole można znaleźć w czasie świąt różne słodkości – czekoladki, cukierki i pierniczki. Zobacz, jak przygotować nietypowy słodki upominek – bałwanka na patyku. Zaskocz rodzinę i znajomych własnoręcznie wykonanymi słodyczami.

Słodkie bałwanki na patyku
Autor: Tesco

Głównym składnikiem słodkiego bałwanka jest mascarpone – delikatny, kremowy serek wytwarzany z mleka krowiego. Jest on doskonałą bazą różnych kremów i słynnego tiramisu. W skład masy na bałwanki wchodzi też masło orzechowe i drobne kawałki suchego ciasta. Wykonanie słodkości nie jest trudne - wystarczy wymieszać składniki, odpowiednio je schłodzić, uformować kulki a następnie oblać je białą czekoladą i ozdobić.

Słodkie bałwanki na patyku na pewno zauroczą każdego – milusińskich i dorosłych!

Składniki na bałwanki na patyku

  • 120 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 80 g czekoladowego masła orzechowego
  • 150 g białej czekolady
  • 400 g suchego ciasta, np. piernika
  • podłużne żelki, kolorowe drażetki
  • po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
  • patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Pokrusz ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.
  2. Wyjmij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 i zrób z niej 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta wykonaj tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.
  4. Wyjmij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyjmij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.
  5. Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.