Świąteczne słodycze. Jak zrobić słodkie bałwanki z suchego ciasta i serka mascarpone
Świąteczne słodycze kochają dzieci i dorośli. Niemal pod każdą choinką i na każdym stole można znaleźć w czasie świąt różne słodkości – czekoladki, cukierki i pierniczki. Zobacz, jak przygotować nietypowy słodki upominek – bałwanka na patyku. Zaskocz rodzinę i znajomych własnoręcznie wykonanymi słodyczami.
Głównym składnikiem słodkiego bałwanka jest mascarpone – delikatny, kremowy serek wytwarzany z mleka krowiego. Jest on doskonałą bazą różnych kremów i słynnego tiramisu. W skład masy na bałwanki wchodzi też masło orzechowe i drobne kawałki suchego ciasta. Wykonanie słodkości nie jest trudne - wystarczy wymieszać składniki, odpowiednio je schłodzić, uformować kulki a następnie oblać je białą czekoladą i ozdobić.
Słodkie bałwanki na patyku na pewno zauroczą każdego – milusińskich i dorosłych!
Składniki na bałwanki na patyku
- 120 g serka mascarpone
- 50 ml śmietanki 30%
- 80 g czekoladowego masła orzechowego
- 150 g białej czekolady
- 400 g suchego ciasta, np. piernika
- podłużne żelki, kolorowe drażetki
- po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
- patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków
Sposób przygotowania
- Pokrusz ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.
- Wyjmij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 i zrób z niej 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta wykonaj tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.
- W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.
- Wyjmij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyjmij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.
- Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.